Veterináři zjistili, že se do podniků v Brně a Pohořelicích na Brněnsku dostalo 229 kilogramů závadného hovězího. Hostinští ale ujistili, že maso prošlo tepelnou úpravou, při které se bakterie zničí. Lidem by tak neměly hrozit zdravotní problémy. Nesnědené maso se vrátilo dodavateli.

Maso z Agrofertu

V brněnské Jídelně Kocourek v Křenové ulici v Brně odebrali 170 kilogramů, podle prvotních informací se mělo snít devět kilogramů masa. Jednatel a majitel jídelny Jaroslav Kocourek to ale vyvrátil. 

„Podchytilo se to včas, k lidem se nedostal ani gram infikovaného masa. Devět kilogramů nachystaných ke zpracování se nepoužilo, stejně jako zbytek, který veterináři znehodnotili a dodavatel pak odvezl. Místo hovězí roštěné jsme připravili kuřecí plátek,“ řekl Blesku Kocourek.

Lidem jsme situaci vysvětlili

Odlivu strávníků po současné aféře se neobává. „Měli jsme několik telefonátů, jak jsme na tom, situaci jsme vysvětlili. I když jde o problém dodavatele, postavili jsme se k tomu čelem,“ řekl Kocourek.

V jednom má ale jasno. Kontroly dovážených potravin by se měly zpřísnit. „Už bylo těch afér opravdu hodně,“ míní brněnský podnikatel.

Petr Bzduch z Pohořelic, který provozuje občerstvení Řeznická bašta, odebral 59 kilogramů a lidé podle veterinářů snědli 12,4 kilogramu.

Oběma odběratelům maso dodal dovozce Frost Logistics ze středočeských Dolních Jirčan. Šlo o vakuově balené maso, které mělo datum spotřeby v březnu. Maso patřilo firmě Animalco ze skupiny Agrofert. Kontaminovaná zásilka měla celkem 700 kilogramů.

Bylo i v obchodech

Vedle dvou jihomoravských odběratelů se maso dostalo také do distribučního centra Makra v Kozomíně, velkoobchodu s potravinami Bikos v Olomouci a do MP Krásno ve Valašském Meziříčí.

Maso pro Bikos zůstalo ve skladu a bude zlikvidováno. Závadné hovězí putovalo také na Slovensko do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom.

Kontroly začínají dnes

Veterináři odebrali vzorky masa minulý týden a ve středu obdrželi výsledky. Od čtvrtka musí být veškeré hovězí dovezené z Polska zkontrolované v certifikované laboratoři, jinak nebude smět na trh.

Na vlastní náklady musí kontrolu udělat obchodník. Policie se již od středy zaměřila na kontrolu nákladních aut. Pokud budou mít podezření na problematické zboží, vyrozumí krajské veterináře.

VIDEO: Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde.

Video
Video se připravuje ...

Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde Markéta Volfová, Lukáš Červený