Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Už žádné nakažené maso z Polska? Každé hovězí musí ode dneška projít kontrolou

Autor: ČTK, ula - 
21. února 2019
07:25

Dovozci musí od čtvrtečního dne veškeré hovězí maso z Polska zkontrolovat v certifikované laboratoři. Dokud nebudou hotovy výsledky testů, maso nebude smět na trh. Ve středu to ohlásil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Reagoval tak na nález 700 kilogramů polského hovězího nakaženého salmonelou, které bylo ve skladu ve středních Čechách. 

Veterináři by měli zveřejnit mimořádná opatření, kterými se povinnost stane platnou. Policie se již od středy zaměřila na kontrolu nákladních vozidel, pokud budou mít podezření na problematické zboží, vyrozumí krajské veterináře.

Veterinární správa by dnes také mohla zveřejnit, kolik masa se salmonelou se podařilo stáhnout z trhu a zlikvidovat a kolik ho již lidé spotřebovali. Maso se v Česku distribuovalo do pěti míst, šlo také na Slovensko.

Směřovalo do distribučního centra Makra v Kozomíně, velkoobchodu s potravinami Bikos v Olomouci, do jídelny Kocourek v Brně, do MP Krásno ve Valašském Meziříčí, k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích a na Slovensku do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom. Zatím je jasné, že maso pro velkoobchod Bikos zůstalo ve skladu a bude zlikvidováno.

Opatření, která se dnes zavedou, budou zřejmě podobná, jako stále platí u dovozů drůbežího masa z Brazílie. Náklady na kontrolu musí hradit každý obchodník, který potraviny v republice přijme. Tyto kontroly byly zavedeny předloni. Za nesplnění povinností hrozí v tomto případě až dvoumilionová pokuta.

Video  Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

betasketa ( 25. února 2019 14:34 )

HLAVNĚ TVOU,napij se českého chlastu a natáhneš brka.Mám štěstí, že veškeré potraviny nakupují z Polská,mám to kousek, české blafy nejíme,v sobotu tataráček z polského hovězího, ted čekám na to salmonelu,ale to bych si musela dát český chlast.

betasketa ( 25. února 2019 14:27 )

To maso nedováží polská vláda,ale český člověk.A ještě jedno by mně zajímalo,kolik lidí onemocnělo tou salmonelou,ale kolik padlo na ČESKÝ alkohol to víme.

panda82 ( 21. února 2019 15:16 )

Proč nemáme svoje a řešíme polské kdo uhradí škodu, hovězí zůstává na pultech, nikdo nevěří, navezl bych to vládě, povinně konzumovat

Jarabak ( 21. února 2019 13:41 )

Nikdo tě nenutí... To jenom vy komouši máte neustále potřebu, aby vám někdo určil, co máte kupovat a co ne.

Jarabak ( 21. února 2019 13:37 )

A tobě něco brání, soudruhu, si koupit to české za 50 a ne to polské za 25? Nebo máš patent na rozum a když kupuješ 2x dražší české ty, tak musí všichni?

Zobrazit celou diskusi