Komentář: Toman vypustil zkaženého džina. Dávno ho měl poslat na polskou hranici

Autor: Petr Holec - 
8. 2. 2019
05:20

Byl to typický efekt sněhové koule. Nejdřív stát ubezpečoval lidi, že se k nám nedostalo žádné problematické hovězí z Polska, až jsou ho najednou podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) plné i pražské luxusní restaurace. „Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,“ řekl Toman. Načež jmenoval jedinou restauraci v Karlíně.

Zmíněná restaurace přitom není žádným luxusním podnikem, lidé sem spíš než na argentinské steaky chodí na guláš. Státní veterinární správa tady zajistila několik kilogramů různého neoznačeného masa, za což restauraci hrozí až padesátimilionová pokuta. Krátce nato ovšem Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) oznámila, že při kontrolách vytipovaných pražských restaurací nezjistila žádné pochybení v původu masa ani nenašla žádné maso neznámého původu.

Do Česka se podle úřadů z problematických polských jatek, kde poráželi nemocné krávy a jen úplně zkažené maso vyhazovali, dostalo asi 300 kilogramů hovězího. Toman proto řekl, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, na česko-polskou hranici poslal naše kontroly a lidem poradil, ať si místo polského hovězího radši dají poctivé české. To je fakt užitečná rada a zvlášť od ministra: jaké „české“ maso ale vlastně myslí?

Veterináři totiž mimo jiné zjistili, že v dokladech hovězího dodaného do restaurací v Praze byl uveden původ Česká republika, i když maso bylo originálně zabalené a na etiketách mělo jasně vyznačený původ Polsko. Nejspíš tedy bylo česko-polské, což je vlastně i pravda. A taky stále stejný starý dobrý trik: do Česka přivezete laciné polské maso. A protože lidi radši chtějí to české, přebalením nebo jen přerazítkováním z něj prostě uděláte české. Je to rychlé, jednoduché, laciné a hodně výnosné.

Právě na česko-polské hranici tenhle byznys perfektně frčí už hodně dlouho. Ostatně ukázala to hned jedna z prvních současných kontrol na přechodu v Rynalticích, kde kontroloři zastavili cestou do Česka dodávku plnou masa bez dokladů. Obchodníci se skutečným českým masem o tomhle hlavně nočním miliardovém byznysu mluví už dlouho, není to žádné překvapení. A to včetně údajných „farem“ v příhraničí, kde se z polského průmyslového masa úředně dělá české farmářské. 

Překvapivé je snad jen to, že o tom neví ministr Toman, jehož rodina právě i s masem podniká a který se v zemědělství pohybuje dlouhé roky. Jestli tedy Toman chtěl lidi ušetřit zkaženého polského hovězího, měl proto místo vypouštění paniky o polském „argentinském“ hovězím v luxusních restauracích vypustit kontroly na česko-polskou hranici už dávno. Třeba by tam našli i nějaké dobré argentinské steaky. Takhle mu zatím právní odvetou hrozí jen majitel restaurace v pražském Karlíně.

Doporučujeme
tomik007 ( 10. února 2019 16:05 )

Toman vypustil strevniho dzina - a vsechny kravy pochcipaly

tomik007 ( 9. února 2019 13:59 )

Inteligentního poslance nebo ministra s etiketou vrozené inteligence tam vubec nepotrebuji. To by pro ne bylo asi nebezpecne...

jajas ( 8. února 2019 15:36 )

No oni ti jejich "asistenti" jsou většinou jejich nepovedení kámoši nebo rodinní příslušníci, které zaměstnal, aby si nahrabali....Jinak co se týká nějaké odbornosti......tak ta je v nedohlednu!

strejda777 ( 8. února 2019 15:34 )

Podle mne se prostě Toman unáhlil, když jmenoval jednu konkrétní restauraci, aniž by měl ověřeno, že maso je závadné a je z Polska. A to by se ministrovi nemělo stávat. Nebude mít teď důvěru, cokoliv jiného opět prohlásí do éteru. Chtěl zamachrovat, ale obrátilo se to proti němu. Dobře mu tak.

panda82 ( 8. února 2019 15:33 )

vy někdo znáte inteligentního poslance nebo ministra s etiketou vrozené inteligence, vždyť papouškuji jen to co jim podsunou jejich "asistenci", oni mají jiné starosti, ne to co jim vyplodí jejich chorý mozek s úplnou prádnotou,

Zobrazit celou diskusi
1080p 720p 360p
Další videa