Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Nemocný steak“ z Polska: Takto se mohl dostat i k vám na talíř

Autor: Tomáš Belica, Jakub Tomek - 
18. února 2019
12:20

Kontroly, regulace, předpisy. V Evropské unii jich máme mnoho, zejména jde-li o potraviny. Co je to ale platné, když se na to někdo rozhodne kašlat, jako na jedněch polských jatkách, nepomůže nic. A i český spotřebitel se pak může zakousnout do hovězí flákoty, která předtím byla nemocným, trpícím a nevhodně poraženým zvířetem. Podívejte se, jak by vše fungovat mělo, abychom i my mohli věřit svým řezníkům a obchodníkům. A také na cestu, jakou by k nám živočišné výrobky rozhodně proudit neměly…

Rozhovor o problémech s polským hovězím poskytl Blesku ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád, která hraje klíčovou roli při odhalování nevhodně zpracovaného či závadného masa. A říká, že tato aféra není první a dost možná ani poslední…

Jak se má teď spotřebitel k polskému masu chovat? Má být více obezřetný?

Já více mohu garantovat to, co je české, protože vím, co a jak kontrolujeme. Ale zákazník by se měl rozhodnout svobodně, co bude kupovat. Zákazník by si měl vybrat, jestli chce zahraniční nebo české maso. Není potřeba vyvolávat paniku.

Je dovoz podivného masa z Polska dlouhodobý problém?

Z Polska je dovážen nejvyšší objem masa, a tak je Polsko také nad průměrem ve zjišťování nedostatků. Je to problém, který se v nepravidelných intervalech opakuje. Každopádně tahle kauza je podle polské veterinární správy ojedinělý problém. Šetří to policie, ale prý zatím nezjistili, že by to mělo být systémové. Evropská komise, která tam dělala audit, se zaměřovala jen na ta problémová jatka a další audity budou pokračovat.

Řešili jste s ministerstvem zemědělství nějaká opatření? Třeba dočasný zákaz dovozu?

Řešíme to stále, ale pohybujeme se v rámci EU. To znamená, že nelze zasahovat do obchodních záležitostí. Pokud je povolen dovoz daných komodit, tak s tím nemůžeme moc nic dělat. Je tu volný obchod zboží a kompetentní orgány v dané zemi by měly zabezpečit, že je to v souladu s legislativou. Bohužel to ale tak není a děláme si vlastní kontroly.

Jak u nás fungují kontroly na jatkách?

My nejsme standardní úředníci, ale doopravdy tam, kde máme veterinární dozor, naši technici chodí třeba na třetí ráno, někdy i v neděli a jsou tam od začátku porážky. A o všech prohlídkách je sepsán protokol. To všechno rozhoduje veterinární lékař. Následně chodí i zpětné nahlášení k chovateli. Je to všechno provázané a doopravdy veterinární technici a lékaři chodí do práce podle toho, jak začíná směna na jatkách.

Když se vrátím k záběrům polské televize z jatek, kde zpracovávali i nemocná zvířata… je možné, že se to děje i u nás?

Já jsem přesvědčen, že ne. Nemůžu dát ale ruku do ohně, že to někdo dělá nelegálně. I my tady zjišťujeme týrání zvířat na jatkách. Ale máme alespoň stálý veterinární dozor v době porážky.

Polsko teď zavádí kamerový systém na jatkách. Chystá něco i česká strana?

V některých jatkách už kamerový systém je. Ale zatím to nemáme v plánu. Muselo by to být zakotveno v legislativě i kvůli osobním údajům. Může to být inspirací, ale napřed musíme znát, jak to bude fungovat.

Může být maso z nemocných starých krav, které už nemohou ani chodit, ale nenajdou se v nich léčiva, závadné?

Pokud se tam nic neprokáže, tak by mělo být nezávadné, ale je to nekvalitní maso, a to se promítne i na ceně, za které se pořizuje. Každopádně pokud zvíře uhyne, tak se nemůže dostat na trh, nesmí být zpracováno.

Cesta mimo předpisy

Veřejně se o tom nemluví, ale černý trh v Polsku kvete už desítky let. A na něm může končit právě maso i z nemocných krav. Nemocný dobytek polští chovatelé označují jako »ležák« a dobře si spočítají, zda je lepší takové zvíře léčit, nechat humánně (ale draze) utratit nebo jej radši zpeněžit.

„Často mu (chovateli, pozn. red.) i ten veterinář řekne: »Chlape, to už nemá cenu. Prodej ji na černý trh, ať za ni ještě něco máš!« … Než aby dal příště veterináři 500 zlotých (asi 3500 Kč, pozn. red.) za zvíře, které se už nemusí uzdravit, dostane raději dvojnásobek na ruku od prostředníka, popsali praxi novináři z polského webu TVN24.pl, kteří kauzu jatek v Mazovském vojvodství odhalili.

Převoz a odběratelé v Česku

Z černého trhu se pak maso tajně dostává k polským řezníkům i restauratérům, vyloučen samozřejmě není ani dovoz do Česka.

Protože převoz probíhá inkognito, nemusí se převozce pochopitelně trápit nějakými požadavky na správnou teplotu v chladicím voze ani doklady k původu masa. Jen je třeba maso dopravit rychle, než se začne kazit. V Česku pak takovou dodávku mohou zastavit jen náhodné kontroly na silnicích, případně kontroly na udání.

Ani někteří řezníci či restauratéři u nás se v takových případech nezatěžují hlášením dovozu masa na veterinární správu. Maso bez papírů je totiž levnější. A že se to skutečně děje, potvrdily také nedávné kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Inspektoři »vyhmátli« několik restaurací, které uváděly jiný původ hovězího, než byla skutečnost. V desítkách podniků zase chyběly k masu nabývací doklady.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jana999 ( 19. února 2019 13:29 )

jenže čeští hajzlíci ti to maso prodají jako český, tady selhávají bezpečnostní orgány, já jako spotřebitel nemám šanci zjistit o tom co kupuji vůbec nic, pokud to zjistí kontrola má dát tučné pokuty a těm firmám zakázat s tím obchodovat a takové maso dovážet. Polské špatné bylo prodáváno v luxusních restauracích jako argentinské, jakpak chcete zjistit tento podvod jako zákazník?

pavel11 ( 18. února 2019 14:30 )

putna!! za Kalouska ODS TOP KDU zde nebyla politika ale třicet let tunelování,korupce,kmotři,mafie ten politický dobytek zde raboval ve stovkách miliard a dneska s drzostí prasat ještě kritizují,udávají.

pepen ( 18. února 2019 12:55 )

UŽ by se měl Český národ naštvat jít do ulic a udělat tu jednou a pro vždy pořádek !!!!Kam se podíváte vše předražené,druhořadé potraviny.Byty,léky,nájem,plyn,elektřina...vše předražené.Podnikatelé,zaměstnavatelé si v Česku dělají co chtějí...nejnižší platy,důchody...jedná velká katastrofa.A to už je 30 let po sametové revoluci.Staří lidé a matky živitelky si musí chodit žebrat o příspěvky na úřady!!!!Podnikatelé a cizinci neplatí daně a vyvádí peníze do svých zemí a daňových rájů !!!!Demokracie jedna velká tragédie.

pavel11 ( 18. února 2019 12:31 )

Poláci byli a budou špíny evropy.ten kdo si koupí polskou potravinu pácha sebevraždu!!!Je to jen o lidech ale pozor ještě na větší *** kteří nakoupí polské maso a vydávají ho za německé,španělské,irské atd za to by měl být trest smrti!!!

Zobrazit celou diskusi