Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úřady udeřily na nebezpečné potraviny. Zaplavily 78 zemí, zatýkalo se i v Česku

Autor: peb, ČTK - 
21. června 2019
15:42

Úřady v desítkách zemí včetně České republiky zabavily v rámci rozsáhlé mezinárodní operace potenciálně nebezpečné potraviny a nápoje v hodnotě přes 100 milionů eur (2,6 miliardy Kč). Během operace bylo zadrženo 672 lidí, v mnoha zemích vyšetřování pokračuje. Informovala o tom dnes evropská policejní agentura Europol, která operaci koordinovala společně s mezinárodní policejní organizací Interpol.

Operace trvala od loňského prosince do letošního dubna a zapojily se do ní policejní, celní a regulační úřady v 78 zemích. Celkově bylo v rámci desetitisíců kontrol v obchodech, na tržištích, na letištích nebo v přístavech zabaveno zhruba 16.000 tun a 33 milionů litrů potenciálně nebezpečných potravin a nápojů. 

Úřady během operace odhalily například falešné údaje o době trvanlivosti u sýrů a kuřat, nápoje obsahující léky či maso uskladněné v nehygienických podmínkách. Podobně jako při předchozích operacích tohoto typu byl nejčastěji zabavovaným zbožím nezákonný alkohol.

„Tato operace opět ukazuje, že zločinci využijí k obohacení jakékoliv příležitosti. Objem zabavených produktů potvrzuje, že potravinářské podvody se týkají všech druhů zboží a všech světových regionů,“ uvedl Jari Liukku z Europolu. „Má to negativní dopad na peněženky spotřebitelů. V nejlepších případech potravinářské podvody klamou spotřebitele, kteří pak platí za něco, co nedostanou. V nejhorších případech mohou potravinářské podvody vážně poškodit zdraví veřejnosti,“ dodal. 

Paul Stanfield z Interpolu uvedl, že padělané a nedostatečně kvalitní potraviny a nápoje lze nalézt na pultech obchodů po celém světě. Upozornil, že hrozbu pro veřejnost zvyšuje rostoucí prodej takového zboží prostřednictvím internetu.

tulipan ( 21. června 2019 19:12 )

okamžitě sekat hlavy!!

beruska56 ( 21. června 2019 16:17 )

A už čobol sedí?

Zobrazit celou diskusi