Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Česká policie zbrojí na teroristy. Pořídí si přes tisíc zbraní za 46 milionů

Autor: ČTK, bud - 
11. května 2016
15:40

Hlavně kvůli rostoucímu nebezpečí terorismu chce Policie ČR doplnit zbraňový arzenál a výzbroj svých speciálních jednotek. Do konce letošního roku nakoupí více než tisícovku krátkých i dlouhých střelných zbraní.

„Jedná se o druhou etapu přezbrojení a doplnění výzbroje speciálních jednotek a exponovaných složek Policie ČR v návaznosti na navýšení systemizovaných pracovních míst,“ uvedlo v zadání aktuální veřejné zakázky policejní prezidium. Celkem by měl nákup zbraní vyjít na 46 milionů korun.

Nové samopaly i odstřelovací pušky

Policie plánuje pořídit krátké i dlouhé střelné zbraně včetně příslušenství. Krátkých zbraní má být 527 za 5,9 milionu korun, dlouhých 530 za víc než 40 milionů korun.

Podle mluvčí policejního prezidia Ivany Nguyenové bylo v první etapě přezbrojování útvarů dosud v průběhu uplynulého desetiletí pořízeno 140 odstřelovacích pušek, 1100 samopalů a 1100 pistolí dohromady za zhruba 150 milionů korun.

Kromě speciálních jednotek dostanou nové zbraně také tzv. prvosledové hlídky, které v Česku postupně vznikají a měly by jako první zasahovat proti pachatelům ohrožujícím střelnou zbraní více lidí. Jejich členové dostali zvláštní výcvik a k dispozici mají neprůstřelné vesty a přilby, samopaly a útočné pušky.

Tyto hlídky byly vytvořeny především v reakci na teroristické útoky ve světě i na loňskou tragédii v Uherském Brodě, kde starší muž zastřelil osm lidí a pak i sebe.

anno ( 11. května 2016 19:49 )

Budou jimi teroristy chránit proti naší domobraně!!!!

Zobrazit celou diskusi