Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

10 vteřin od smrti! Zpověď Češky, která přežila útok teroristů v egyptské Hurghadě

Autor: Jan Doležal - 
10. ledna 2016
18:23

„Teroristický útok byl v Bella Vistě, unikli jsme o 10 vteřin, panika, útěk... Všichni jsme v pořádku,“ napsala Veronika Kuncová (32) z Mostu na Facebook krátce poté, co se odehrála střelba v egyptském hotelu v Hurghadě. Blesku pak poskytla zpověď, ze které mrazí.

Bylo po osmé večer místního času, když se Veronika s přáteli vracela z města. „Před hotelem nás zastavil hotelový sekuriťák a řekl, že dovnitř nesmíme, protože je tam někdo, kdo zešílel. Stáli jsme před vchodem do recepce a najednou jsme uslyšeli střelbu,“ popisovala Veronika do telefonu a hlas se jí chvěl.

Lidé před hotelem vůbec netušili, co se děje. „Nastala panika, někdo začal křičet, někdo utíkat. Nikdo nám nic neřekl a pak nás nechali stát venku tak dvě tři hodiny. Pak teprve jsme mohli dovnitř.“ A vyprávěla dál: „Byla jsem celá rozklepaná a musela jsem si hned lehnout do postele, protože jsem měla šílenou migrénu.“

Veronika si uvědomuje, jak málo stačilo, a mohla být obětí teroristů. Mezi životem a smrtí je dělilo 10 vteřin. „Vraceli jsme se do hotelu z rybího trhu a tu rybu jsme si šli nejdřív sníst ke kamarádce. Přítele Milana (43) jsem přemlouvala, ať už jdeme do hotelu. Kdyby mě poslechl a dal si u kámošky o pivo míň, skončili jsme v hotelovém baru a vešli bychom teroristům přímo do rány. Stačilo by přijít o deset sekund dříve...“

Stopy po kulkách jsou všude

V hotelu Bella Vista to včera, den po útoku, vypadalo, jako by se snad vůbec nic nestalo. Na parketu se dokonce tančilo. Útok teroristů připomínali ale díry po kulkách a všudypřítomní detektivové, kteří shromažďovali stopy a vyslýchali hosty i personál. Někteří turisté už se ale rozhodli hotel opustit a jiní se k odjezdu chystali. „My zatím zůstáváme,“ řekla Veronika.

Ambasáda nevěděla

Tamější média přišla s informací, že v hotelu jsou jen dva Češi. „To nebyla žádná pravda, Čechů bylo v hotelu celkem šest. My čtyři a ještě další dva. My jsme ale přiletěli do Egypta z Německa, takže nás asi nikdo neevidoval. Vždyť ani česká ambasáda nevěděla, kolik tady má Čechů. Nikdo se o nás nepostaral,“ rozčiluje se Veronika.