Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mapa čestných občanů: Tady uctívají diktátory a zločince!

Autor: Jaroslav Krčál, evakk - 
13. června 2011
05:43

Čestný občan Adolf Hitler, Josif Vissarionovič Stalin, Konrad Henlein nebo Klement Gottwald. Diktátorům a masovým vrahům zůstávají čestná místa v historii českých měst. Radnicím to nevadí! Obyvatelé Roudnice nad Labem, Chrudimi, Lanškrouna, Českých Budějovic, Třebíče, Přibyslavi, Vsetína a dalších měst tomu ani nechtějí věřit.

Některá města čestná občanství zrušila v devadesátých letech. Třeba Gottwaldov se zároveň vrátil ke svému původnímu názvu Zlín. V Chebu tvrdí, že smrtí diktátorů jejich čestné občanství zaniklo. Jinde si města nechávají jména fašistických nebo komunistických pohlavárů na seznamu čestných občanů jako součást historie.

V Lanškrouně udělili čestné občanství Adolfu Hitlerovi a Konradu Henleinovi 10. 10. 1939. V té době bylo město převážně německé. Aktivní tam však byli lidé i za totality. V roce 1953 chtěli Lanškroun přejmenovat na Zápotočné po Antonínu Zápotockém. Naštěstí tenkrát aktivitu MNV odmítl sám prezident Zápotocký a napsal, že si to nepřeje.

„V roce 2002 se zastupitelstvo města distancovalo od rozhodnutí svých předchůdců. Nesouhlasí s tím, že se tito lidé stali čestnými občany Lanškrouna, ale je to obraz dané doby a v této věci nic měnit vedení města nebude nyní, ani v budoucnu,“ uvedla Petra Brejšová, vedoucí kanceláře starostky Lanškrouna.

Starší generaci většinou nevadí komunističtí představitelé, ale s Hitlerem se smiřují těžko. „Vůbec se mi to nelíbí. Hitlera bych tohoto čestného titulu určitě zbavil,“ domnívá se Pavel Černošek (63). „Gottwald mi nevadí, byl to přece jen představitel našeho státu. Hitler byl ale vrah, ten by měl zmizet,“ řekla důchodkyně Marie Pilná (68).

Kuriózní vysvětlení nabídli v Chrudimi: „Vedení města revizi čestných občanství neplánuje. Je nutné přihlížet k tomu, za co bylo čestné občanství uděleno. Například Klement Gottwald získal titul v roce 1946 jako předseda vlády, která v té době ještě nebyla vládou s vedoucí úlohou jedné strany, a Stalin byl v roce 1945 symbolem osvobození,“ uvedla Sylva Drašnarová z Městského úřadu Chrudim.

V Rakousku se Hitlera zbavili

Česká a moravská města nejsou jediná, která mají tento dluh z minulosti. Teprve před dvěma týdny odebrala titul čestného občana nacistickému diktátorovi Adolfu Hitlerovi městská rada severorakouského Amstettenu. Ačkoli bylo známo, že Hitlerovo jméno je na seznamu čestných občanů, debata o případu byla zahájena až teď na žádost zástupců strany Zelení. Toto město nechvalně proslavil také zrůdný Josef Fritzl (76), jenž ve sklepě věznil 24 let dceru a zplodil s ní sedm dětí.

crakazasecrak ( 13. června 2011 19:35 )

čeká na nebe vstoupení

evolucius ( 13. června 2011 13:40 )

Kam vítr tam plášt,nestoudné uctívání kohokoliv,koho jsme se báli...a pak je z toho zase jen český zmatek.

max898 ( 13. června 2011 12:43 )

Ale zatímco Gross byl vyloučen ze strany , tak Kalousek je furt ministrem A to že Sobotka zprofanoval nějaké miliardy , to sem slyšel zatím jen od Kalouska. Možná má právdu , ale možná že když se někomu jako je on pomalu ztahuje oprátka kolem krku , tak se snaží kopat všude kolem sebe aby od sebe odvrátil pozornost.

barry3005 ( 13. června 2011 12:41 )

pořád faśismus, protože kdyby v těch obcích mněli trochu morálky tak by se těchto zločinců, byť i symbolicky zřekli a ne je dále vedly jako čestné občany. A to nemluvě o Gottwaldovi a spol, který šel proti svému vlastnímu národu Že jeho socha v Doubici stále stojí a že dokonce je pohřben na Olśanském hřbitově mne zastavuje nad údivem, kolik stoupenců v dnešní vládních kruzích ještě má.

barry3005 ( 13. června 2011 12:29 )

tohleto může napsat jenom bývalý a nebo i současný komouš

Zobrazit celou diskusi