Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Bojí se Kim Čong-un? Diktátor posiluje bezpečnost, policie musí začít používat šifry

Autor: dn, swp - 
22. října 2022
20:34

Severokorejská policie posiluje opatření, která mají zajistit bezpečnost vůdce Kim Čong-una, řekly Radio Free Asia dva na sobě nezávislé zdroje ze státního aparátu. Policie tak má zpřísnit kontroly či začít používat šifrovanou komunikaci při plánování cest vysokých úředníků. KLDR v posledních týdnech provedla hned několik raketových testů, což vyvolalo v regionu i ve světě znepokojení.

V posledních týdnech přišly od severokorejských autorit příkazy, aby lokální úřady zajistily bezpečí a eliminovaly potenciální vnitřní hrozby, řekl RFA zdroj ze severokorejské státní správy. „12. října přišla od Ministerstva sociální bezpečnosti projektová agenda na ochranu Vůdce revoluce. Je to reakce na nedávný nárůst politického napětí, které by mohlo ohrozit společenskou stabilitu.“ Vůdce revoluce je čestný titul Kim Čon-una, vůdce KLDR a vnuka prvního severokorejského lídra Kim Ir-sena.

Tento vývoj přichází v době, kdy na Korejském poloostrově stoupá napětí, KLDR totiž v posledních týdnech provedla několik raketových testů, zavedla zákon, který by umožnil preemptivní jaderný úder, a panuje přesvědčení, že se chystá provést poprvé od roku 2017 jaderný test. KLDR se tak po několika klidnějších letech vrací k agresivnějšímu postoji, což vyvolává vrásky na čele zahraničních expertů a diplomatů.

Stěhování je zakázáno

„Policie dostala rozkazy najít a eliminovat faktory, které by mohly být manévrovány nečistými nepřáteli,“ uvedl zdroj RFA. Nečistými nepřáteli (impure hostile - pozn. red.) se podle RFA rozumí lidé, kteří nejsou stoprocentně loajální a mohli by k tomu svést i ostatní. Ministerstvo také nařídilo policii a společenským bezpečnostním složkám, aby sledovaly a hlídaly problematické elementy. „Nařídili lokálním policejním složkám, aby odstranily všechny, kdo ilegálně vstoupili do jejich jurisdikce, vrátily je do jejich místa původu tak rychle, jak to bude možné, (…) a zabránily problematickým elementům v jejich jurisdikci, aby ji opustily.“ V Severní Koreji se totiž lidé mohou stěhovat pouze s povolením a po stěhování se musí opět nahlásit místním úřadům.

Severokorejská policie by také podle nových nařízení měla „alespoň jednou denně“ ve spolupráci s bezpečnostními složkami, speciálními agenturami a Dělnicko-rolnickými rudými gardami provádět namátkové prohlídky. Dělnicko-rolnické rudé gardy jsou ozbrojené milice organizované na lokální úrovni a mají v současnosti skoro 4 miliony členů. Kromě hlídání obyvatelstva má policie podle nových nařízení provést i kontrolu vlastního personálu a vybavení, řekl RFA druhý zdroj ze severokorejského státního aparátu.

Šifry i kontroly silnic

Ten dále uvedl, že intenzivnější budou i opatření, která mají ochránit samotného Kim Čong-una. Od 1. listopadu tak nyní při zajišťování bezpečnosti vysokých úředníků severokorejského režimu při návštěvě dané oblasti nově bude muset policie používat šifrovaný jazyk. Do konce měsíce pak také musí lokální policejní úřady provést kontrolu silnic a železnic a vyhodnotit risky, kterým by Kim Čong-un mohl čelit.

Policie má pak při provádění těchto nařízení ale dávat pozor i na to, aby zabránila šíření zpráv mezi obyvatelstvem. „V kontextu nedávného politického napětí musí důkladně kontrolovat a hlásit trendy a změny veřejného mínění,“ řekl RFA druhý zdroj.

Centrální nařízení se na lokální úrovní poslední dobou často setkávají s negativní odezvou. „Úředníci si stěžují na vyčerpání, protože musí pracovat pozdě do noci, aby vyřídili hromady nařízení shora,“ řekl RFA jejich zdroj. „Někteří si pak stěžují na to, že nařízení centrální strany ignorují realitu provinčních oblastí a posílají nařízení stále víc a víc.“

Video  Děti diktátorů: Svět zná pouze její jméno. Kdo je dcera severokorejského diktátora?  - Videohub
Video se připravuje ...

frantacizek ( 23. října 2022 05:38 )

taková ta klasika diktátorských režimů - neustálá obava o puč.. Kimy hlavně ale zase nabral a vypadá zase strašně.. tj pro něho ještě větší marketingový zabiják..

Zobrazit celou diskusi