Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Diktátor Kim poslal raketu nad hlavy Japonců. Během odvetné testu dopadla raketa na základnu Jihokorejců

Autor: ČTK - 
5. října 2022
11:51

Severní Korea odpálila v posledních dnech několik balistický střel. Jedna přeletěla severní japonský ostrov Hokkaidó, než dopadla do moře. Vláda v Tokiu vyzvala lidi v ohrožené oblasti, aby se ukryli. Z Jižní Koreje naopak hlásí nehodu, kdy odpálená raketa zasáhla vojenskou základnu.

Armády Koreje a Spojených států dnes ve směru Japonského moře vystřelily čtyři rakety země-země. Šlo o reakci na test KLDR:

Jihokorejský rezort obrany informoval, že jedna z raket se krátce po odpálení zřítila. Nikomu neublížila a ministerstvo se lidem omluvilo za případné starosti, které jim nepovedený odpal rakety způsobil. Střela dopadla ještě v areálu základny, odkud ji armáda odpálila. Měla bojovou hlavici, ta ale neexplodovala.

Na zveřejněnýchsnímcích po odpalu rakety KLDR stoupá kouř a šlehají plameny z vojenské letecké základny Gangnueng v Jižní Koreji. Sbor náčelníků štábů Jižní Koreje uvedl, že při explozi střely krátkého doletu Hyumoo-2 nebyla hlášena žádná zranění. Došlo k ní ve středu 5. října.

Jihokorejské raketové testy: Jedna z raket selhala krátce po odpalu a zasáhla základnu (říjen 2022) Jihokorejské raketové testy: Jedna z raket selhala krátce po odpalu a zasáhla základnu (říjen 2022) | ČTK

V úterý 4. října došlo podle japonské televize Asahi k přeletu pravděpodobně nové severokorejské mezikontinentální balistické střely (ICBM) přes území Japonska.

Jihokorejská armáda naopak hovoří o střele středního doletu Hwasong-12 IRBM, která byla odpálena na severozápadě KLDR. Hwasong-12 KLDR použila i v roce 2017 při testech, kdy raketa též přeletěla území Japonska.

Jednalo se každopádněo první případ od roku 2017 a celkově sedmý, kdy severokorejská střela přelétla japonské území. Raketa dopadla do Tichého oceánu asi 3000 kilometrů od japonských břehů. Ministr obrany Jasukazu Hamada oznámil, že uletěla celkově 4600 kilometrů a vystoupala do výšky 1000 kilometrů, což je podle agentury Kjódó největší zaznamenaný horizontální dolet u severokorejské rakety.

Raketa KLDR přeletěla přes japonské území (říjen 2022) Raketa KLDR přeletěla přes japonské území (říjen 2022) | Reuters

Incident vyvolal v Japonsku raketový poplach, při němž byli obyvatelé ostrova Hokkaidó a prefektury Aomori na severu největšího japonského ostrova Honšú vyzváni, aby se ukryli ve svých domovech, uvedla Kjódó. Východojaponská železniční společnost musela kvůli raketě v severním Japonsku přerušit provoz vlakových spojů. Mluvčí japonské vlády Hirokazu Macuno řekl, že protivzdušná obrana se nepokusila raketu sestřelit, neboť podle něj nepředstavovala pro Japonsko nebezpečí.

Odsouzení testů z Japonska, Jižní Koreje i USA

Ministři zahraničí Japonska, Jižní Koreje a USA po vzájemném telefonickém rozhovoru „rázně odsoudili“ severokorejský test. Šéf diplomacie USA Antony Blinken zopakoval, že americký závazek vůči obraně Jižní Koreje a Japonska je „neotřesitelný“.

Japonský premiér Kišida test označil za „pobuřující“. Vládní mluvčí uvedl, že Severní Korea svým počínáním „ohrožuje bezpečnost Japonska, regionu i mezinárodního společenství“ a vláda v souvislosti s incidentem svolala bezpečnostní radu státu.

Letecké cvičení

Jižní Korea a USA na raketový test reagovaly leteckým cvičením, během něhož jihokorejský bojový letoun F-15K odpálil naváděné bomby na cíl v moři západně od korejského pobřeží. Armáda cvičení označila za „ukázku schopnosti přesného úderu“, píše Reuters.Podle USA by KLDR mohla v brzké době provést zkušební odpal rakety z ponorky.

KLDR, izolovaná komunistická země, minulý měsíc schválila zákon, v němž se prohlásila za stát s atomovými zbraněmi. Její vůdce Kim Čong-un vyloučil možnost jednání o jaderném odzbrojení. Rezoluce OSN zakazují Severní Koreji provádět zkoušky balistických raket jakéhokoliv doletu, které by byly schopné nést jadernou hlavici. Odpálit střelu bez předchozích konzultací proti nějaké zemi nebo přes její území také znamená porušení mezinárodních pravidel.

Video  Kim Jo-čong – nenápadná žena v pozadí je pravou rukou svého bratra, severokorejského diktátora Kim Čong-una  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi