Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Stav nouze v Jižní Karolíně: Do státu dorazil hurikán Ian. Řádění živlu si v USA vyžádalo 27 obětí

Aktualizováno -
1. října 2022
08:10
Autor: ČTK, amb, swp - 
30. září 2022
21:50

Bouře Ian dorazila k pobřeží Jižní Karolíny jako hurikán prvního stupně z pěti s rychlostí větru 136 kilometrů v hodině. Bez proudu je nyní podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 180.000 odběratelů. Prezident Joe Biden vyhlásil dnes na žádost guvernéra Henryho McMastera v Jižní Karolíně stav nouze.  Oficiální počet obětí ničivého hurikánu Ian ve Spojených státech vzrostl na nejméně 27, na Kubě má 3 oběti.

Na rozdíl od Floridy, kde Ian udeřil výrazně větší silou, úřady v Jižní Karolíně nevydaly plošné nařízení k evakuaci. Domovy ale opustili lidé v nejvíce rizikových záplavových oblastech.

Hurikán Ian zasáhl Jižní Karolínu poblíž měst Georgetown a Charleston. Pro Charleston představuje vysokou hrozbu, jelikož podle odborné zprávy z roku 2020 je 90 procent tamních obytných nemovitostí „zranitelných“ vůči povodním, uvedla stanice ABC.

Bouře s sebou kromě větru nese i přívalové deště a bouřlivý oceánský příliv. Hladina moře se v nejvíce zasažených oblastech může zvednout až o dva metry. V místech dále od středu hurikánu je také riziko vzniku tornád.

„Škody byly zatím malé, máme nějaké spadané stromy a místní záplavy. Čekáme, že budou narůstat,“ řekl na tiskové konferenci kolem 19:00 SELČ Kim Stenson, ředitel divize krizového řízení pro Jižní Karolínu.

„Podmínky jsou takové, že ohrožují na životě. Zatím ale nemáme žádné zprávy o obětech,“ řekl guvernér McMaster.

Ve čtvrtek udeřil Ian na Floridě silou hurikánu čtvrtého stupně a způsobil značné materiální škody. Tamní guvernér Ron DeSantis označil některá města za zdevastovaná. Počet úmrtí příčinou bouře na Floridě je zatím nejasný; úřady hovoří o 21 lidských obětech a nejméně 20 dalších, které s bouří souvisí.

Biden dnes uvedl, že na Floridě „bylo připraveno největší množství záchranného personálu v nedávné historii“. Hurikán Ian se nyní posouvá rychlostí asi 22 kilometrů za hodinu severním směrem napříč Jižní Karolínou k Severní Karolíně.

Živel si vyžádl nejméně 27 obětí

Oficiální počet obětí ničivého hurikánu Ian ve Spojených státech vzrostl na nejméně 27 poté, co úřady na Floridě potvrdily několik utonulých a dalších mrtvých. Informovala o tom v noci na dnešek agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 17 obětech. Některá média uvádějí ještě horší bilanci, například zpravodajská televize CNN 45 mrtvých. Při postupu státem Jižní Karolína bouře zeslábla na posttropickou cyklónu. Přesto tam ničila mola na pobřeží a zaplavila ulice.

Floridské úřady uvedly, že mezi oběťmi je 22letá žena, která byla v pátek vymrštěna z motorové čtyřkolky na vodou vymleté silnici v okrese Manatee. Jedenasedmdesátiletý muž podlehl zraněním hlavy, když spadl ze střechy. U mnoha dalších obětí jde o utonulé, včetně 68leté ženy, kterou spláchla vlna do oceánu.

Další tři oběti na životě si Ian vyžádal na Kubě, odkud se bouře tento týden posouvala dále na sever. Dá se očekávat, že počet potvrzených obětí strmě poroste poté, co se záchranné složky dostanou k prohledávání nejhůře zasažených oblastí.

Video  Zkáza po hurikánu Ian: Devastující škody na Floridě ukázal dron  - Reuters
Video se připravuje ...

Uživatel_5521686 ( 30. září 2022 23:29 )

Jsem ateista,ale pomalu začínám v Boha věřit.

Zobrazit celou diskusi