Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Biden plánuje zakázat v USA útočné zbraně: Při projevu si rýpl do republikánů kvůli Trumpovi

Autor: ČTK - 
30. srpna 2022
23:08

Americký prezident Joe Biden je odhodlaný zakázat ve Spojených státech útočné zbraně. Prohlásil to dnes v živě přenášeném projevu v Pensylvánii. Pochválil policisty za jejich odhodlání a službu ve jménu bezpečnosti amerických občanů. Demokratický prezident naopak zkritizoval republikánské zákonodárce, kteří se postavili proti jeho plánům na navýšení financování vymáhání práva a snížení násilí páchaného střelnými zbraněmi.

„Pojďme zajistit bezpečnější Ameriku,“ řekl Biden. „Jsem odhodlaný zakázat v této zemi útočné zbraně. Opravdu odhodlaný,“ dodal. „Musíme jednat kvůli všem těm dětem, které jsou každý den zastřeleny na našich ulicích a které se nikdy nedostanou do zpráv,“ zdůraznil.

Základem je podle Bidena důstojnost a potřeba jistoty, že děti mohou ze školy bezpečně na hřiště a domů, aniž by je někdo ohrožoval. Prezident citoval statistiky, podle kterých loni v USA střelnou zbraní zemřelo 48.000 lidí. Kvůli střelbě podle Bidena loni v USA zemřelo více dětí než zemřelo celkem policistů a vojáků v aktivní službě.

Biden hovořil o vysokých nárocích, které společnost klade policisty a očekávání, že budou nejen ochránci, ale také psychology a sociálními pracovníky. Přitom nejsou podle prezidenta dostatečně financováni. „Chci pomoci komunitám s náborem, zaměstnáním a výcvikem dalších 100.000 policistů pro práci v komunitách,“ uvedl Biden.

Biden vystupoval v rodné Pensylvánii, která je podle agentury Reuters jedním z klíčových států při prezidentských volbách.

Biden: Nechutné útoky od republikánů

Za nechutné označil americký prezident Joe Biden útoky části republikánů na Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který začátkem srpna provedl prohlídku v rezidenci exprezidenta Donalda Trumpa kvůli podezření na porušení pravidel pro nakládání s utajovanými dokumenty.

„Je nechutné vidět nové útoky na FBI, ohrožování života strážců zákona a jejich rodin za to, že jednoduše prosazují zákon a dělají svou práci,“ řekl Biden před více než pětistovkou posluchačů na Wilkesově univerzitě v Pensylvánii. „Jsem proti tomu, aby byla policie zbavena prostředků. Jsem také proti tomu, aby byla zbavena prostředků FBI,“ dodal.

Vyšetřování iniciovala únorová zpráva amerického národního archivu ministerstvu spravedlnosti o tom, že instituce obdržela 15 krabic s dokumenty, které se nacházely v Trumpově rezidenci Mar-a-Lago. V nich bylo skoro 200 tajných spisů, z nichž polovina s označením tajné a přísně tajné. Podle vyšetřovatelů se dalo předpokládat, že obsahovaly tajné informace o americké obraně. Agenti FBI 8. srpna prohledali Trumpovu rezidenci a zabavili množství dalších dokumentů.

Trump a někteří jeho spojenci označují vyšetřování za politicky motivované, opakovaně také zpochybnil legitimitu samotné FBI. Agentura a její zaměstnanci se po srpnové prohlídce v exprezidentově rezidenci stali terčem ostré kritiky a výhrůžek násilím. Někteří republikáni v souvislosti s případem navrhli, aby byly FBI odebrány finanční prostředky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi