Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Biden jednal v Tokiu s císařem i premiérem. Číňané zuří po slovech o vojenské pomoci Tchaj-wanu

Aktualizováno -
23. května 2022
10:10
Autor: ČTK - 
23. května 2022
07:02

Americký prezident Joe Biden dnes v Tokiu ujistil japonského premiéra Fumia Kišidu, že Spojené státy jsou odhodlány podpořit obranu Japonska. Kišidu přitom označil za dobrého přítele. Krátce před jednáním s japonským premiérem šéfa Bílého domu přijal japonský císař Naruhito. USA by byly ochotny vojensky zasáhnout v případě útoku na ostrov Tchaj-wan, který si Čína nárokuje jako součást svého území, uvedl pak Biden na tiskovce v Tokiu.

„Americko-japonské spojenectví je již dlouho základním kamenem míru a prosperity v Indo-Pacifiku a Spojené státy zůstávají plně odhodlány podpořit obranu Japonska,“ řekl Biden na začátku jednání s Kišidou.

Japonská agentura Kjódó napsala, že od setkání se očekává další posílení bilaterálních vztahů v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, rostoucí asertivitu Číny a severokorejské jaderné a raketové hrozby. Podle Reuters budou lídři také hovořit o záměru Japonska rozšířit své bezpečnostní schopnosti v reakci na rostoucí vliv Číny.

Před jednáním se šéf Bílého domu setkal s japonským císařem Naruhitem. Bílý dům uvedl, že Biden pozdravil císaře jménem amerického lidu a zdůraznil sílu americko-japonských vztahů.

Biden promluvil o podpoře Tchaj-wanu

Biden promluvil vedle toho i o tom, že by Spojené státy byly ochotny vojensky zasáhnout v případě útoku na ostrov Tchaj-wan, který si Čína nárokuje jako součást svého území.

Agentura AP hovoří o jednom z nejsilnějších vyjádření podpory Tchaj-wanu z posledních desetiletí. Peking podle očekávání Bidenova slova ostře kritizoval a zdůraznil, aby prezident „nepodceňoval jeho odhodlání“.

Nejmenovaný představitel Bílého domu uvedl, že Bidenův výrok neznamená změnu americké politiky vůči Tchaj-wanu. Washington respektuje politiku jedné Číny a udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, zatímco oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Uvádějí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost.

Čína demokratickému Tchaj-wanu hrozí vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Biden se na podporu ostrova vyslovil při dnešní společné tiskové konferenci po jednání s japonským premiérem Fumiem Kišidou, kde byl tázán, zda by „USA Tchaj-wanu vojensky pomohly, kdyby na to přišlo“. Americký prezident odpověděl kladně a následně dodal: „To je závazek, který jsme učinili.“ Podobně se americký prezident vyjádřil již v říjnu.

Podle Bílého domu se Biden s Kišidou shodli na spolupráci v souvislosti s „čím dál více nátlakovým chováním Číny“. Kišidu přitom označil Biden za dobrého přítele.

„Americko-japonské spojenectví je již dlouho základním kamenem míru a prosperity v Indo-Pacifiku a Spojené státy zůstávají plně odhodlány podpořit obranu Japonska,“ řekl Biden na začátku jednání s Kišidou. Na následné tiskové konferenci mimo jiné oznámil spuštění Indopacifického hospodářského rámce (IPEF), což je nový druh obchodní dohody, čítající více než desítku partnerů. Podle Bidena pro obyvatele regionu z dohody vyplynou „konkrétní přínosy“.

Bidena čeká summit

Bidena během dvoudenní návštěvy Japonska čeká v úterý summit lídrů zemí čtyřstranné bezpečnostní aliance Quad, v níž jsou kromě Japonska a USA také Indie a Austrálie.

Hlavním bodem prezidentova programu bude podle Reuters zahájení Indopacifického hospodářského rámce (IPEF), což je nový druh obchodní dohody, kterou se snaží USA prosadit mezi zeměmi regionu.

Biden do Japonska přiletěl v neděli z Jižní Koreje, zpět do Spojených států odletí v úterý.

Video  Japanolog Heřman: Císař není politik, ani hlava státu, ale působí politicky.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 23. května 2022 11:50 )

Něco na tom je. Kde by jnak Zelenáč sebral majetek v americe v hodnotě 1,25 miliard dolarů.

Zobrazit celou diskusi