Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Smrtící bouře“ Eunice vzala již 7 životů: „Nevycházejte na ulici,“ varují v Amsterdamu

Aktualizováno -
18. února 2022
21:19
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
18. února 2022
09:18

Na Francii, Nizozemsko a Belgii udeřila silné bouře Eunice, která již dnes ráno zasáhla britské ostrovy. V Nizozemsku zemřeli v důsledku silného větru tři lidé, které zasáhly padající stromy. Vítr rovněž strhl část střechy stadionu v Haagu. Belgie oznámila jednu oběť, Brita, kterého vítr srazil z lodi do vody. Na severu Francie se zastavily vlaky, francouzská meteorologická služba Météo-France naměřila u města Calais vítr o rychlosti bezmála 140 kilometrů v hodině. Amsterodamské letiště zrušilo asi pětinu všech letů. Ve střehu je opět také sever Německa, kterým se teprve ve čtvrtek prohnal jiný orkán Ylenia.

„Je to nejsilnější bouře za poslední léta a je potřeba zajistit všechny volně stojící předměty, zejména trampolíny, a pokud možno zůstat uvnitř, pokud bydlíte v nejzasaženější oblasti,“ uvedl Aidan McGivern z meteorologické služby. Varování uvádějí, že vítr bude tak silný, že může odnášet střechy, porážet sloupy a vytrhávat stromy z kořenů.

Výstraha kvůli větru bude v Anglii v platnosti od pátečních časných ranních hodin, skončit má večer. Nejvyšší stupeň platí pro západní pobřeží jihoanglických hrabství Devon, Cornwall a Somerset a jižní část Walesu, o stupeň nižší varování pak pro celý zbytek Walesu a západní část Anglie až k Manchesteru. Kromě toho meteorologové vydali dvě desítky varování před povodněmi, která platí kvůli vlnám a vysokému přílivu zejména u ústí řek.

Experti upozornili, že by mohlo dojít k meteorologickému jevu, který je známý jako žihadlo, v angličtině pak sting jet, kdy silné a prudké větry foukají z výšek k zemi. Podle meteorologů jde o nejškodlivější úkaz při úderu cyklóny. 

Armáda je v pohotovosti, vlaky nejezdí

Už v noci se ale má bouře přehnat přes Irsko, kde platí nejvyšší stupeň nebezpečí pro hrabství Clare, Waterford, Cork a Kerry na jihu a jihozápadě země.

Kvůli bouři a přípravám na ni jednal britský krizový štáb COBRA. Premiér Boris Johnson poté řekl, že armáda bude v pohotovosti a bude připravená okamžitě pomoci v zasažených oblastech.

S ohledem na varování meteorologů v pátek ve Walesu nevyjedou žádné vlaky, narušení spojů ale předpokládají i další dopravci včetně autobusových. „Budeme dělat vše, co je v našich silách, aby spoje v pátek jezdily spolehlivě a bezpečně, ale kvůli tomu, že má udeřit tak silný vítr, budou nejspíš zpoždění a další narušení provozu nevyhnutelná,“ řekl Jake Kelly z železniční společnosti Network Rail.

Nizozemský letecký dopravce KLM informoval, že v pátek kvůli větru zruší skoro 170 letů, které měly startovat nebo přistávat na amsterodamském letišti Schiphol.

Na mnoha místech zůstanou v pátek zavřené školy. Vyučovat se nebude ve stovkách školních zařízení ve Walesu a v hrabstvích u jihozápadního pobřeží Anglie. Své brány zavře rovněž řada zábavních parků, zoologických zahrad a památek. Mimo provoz bude londýnské vyhlídkové obří kolo London Eye, pro návštěvníky se zavře botanická zahrada Kew Gardens, hrad Warwick či mola ve městech Bournemouth, Christchurch a Poole. Následník britského trůnu princ Charles kvůli předpovědím zrušil svou plánovanou cestu do Newportu a Swansea.

Bouře zabíjela v Nizozemsku, udeřila i na Francii

Bouře Eunice řádí i ve Francii a Nizozemsku, kde zemřeli v důsledku silného větru dva lidé, které zasáhly padající stromy, oznámili dnes podle agentury Reuters tamní hasiči. Vítr rovněž strhl část střechy stadionu v Haagu.

Na severu Francie stojí vlaky, francouzská meteorologická služba Météo-France naměřila u města Calais vítr o rychlosti bezmála 140 kilometrů v hodině. Amsterodamské letiště zrušilo asi pětinu všech letů. Ve střehu je opět také sever Německa, kterým se teprve ve čtvrtek prohnal jiný orkán Ylenia.

Nevycházejte na ulici

Tři lidé v Nizozemsku zemřeli v Amsterodamu a jeho okolí, podle listu De Telegraaf je řada zraněných rovněž na dalších místech země. Úřady podle listu registrují asi od 15:00 velký počet volání na nouzové linky, většinou se jedná o hlášení vyvrácených stromů, billboardů či dopravních značek. Na dálnici A9 u Amsterodamu se zřítila část protihlukové bariéry. Lidé by podle meteorologů neměli chodit ven ani vyjíždět v autech kvůli nebezpečí létajících předmětů a padajících stromů.

„Nevycházejte již na ulici. Je to skutečně nebezpečné,“ napsala amsterodamská policie na twitteru.

Letiště Schiphol u Amsterdamu zrušilo podle serveru flightaware.com asi 21 procent veškerých letů a řadu jich posouvá na pozdější hodiny, kdy se vítr začne podle meteorologů uklidňovat. Řada spojů nicméně funguje podle plánu, bouře se totiž žene po ose přistávací dráhy a přistávající, a vzlétající stroje proto tolik netrápí boční vítr.

Výstrahy před bouří

Pro velkou část Nizozemska vyhlásil meteorologický úřad KNMI nejvyšší stupeň nebezpečí kvůli poryvům o rychlosti až 130 kilometrů v hodině. Výstraha se vztahuje zejména na pobřežní provincie na západě a severu a také na oblasti kolem jezera IJsselmeer a Waddenského moře. Úřad předpokládá, že po 20:00 vítr zeslábne.

Výstrahu před bouří vyhlásilo pět francouzských departementů na severu země. Podle Méteo-France udeřil v důležitém přístavu Calais vítr o rychlosti 139 kilometrů za hodinu, ve městě Lille pak naměřili vítr o rychlosti téměř 130 kilometrů za hodinu. U pobřeží Bretaně rovněž naměřili vlny vysoké 6,7 metru, nejvyšší zaznamenané vzedmutí oceánu měřilo přes devět metrů.

Varování i v Německu

Němečtí meteorologové pro dnešní odpoledne vydali varování před větrem na pobřeží Severního moře o rychlosti až 160 kilometrů v hodině. Německé dráhy raději dopředu v částech severního a západního Německa přerušily regionální dopravu. Bouře Eunice, která v Německu nese název Zeynep, přichází jen den poté, co jiná tlaková níže Ylenia způsobila v severní části země smrt tří lidí i značné komplikace v dopravě.

Kolem půlnoci by měl orkán podle německé meteorologické služby (DWD) dorazit k německému pobřeží Severního moře a s bouří se má Německo potýkat nejméně do pondělí. Na pobřeží Severního moře se očekává silná přílivová vlna, v Hamburku by mohla hladina Labe překonat normál až o tři metry.

V západoněmeckém Wuppertalu vítr už dnes odpoledne dočasně ochromil místní slavnou visutou dráhu, když větev stromu spadla do dráhy a vzpříčila se ve sběrači proudu. V Oranienburgu poblíž Berlína tlaková níže Ylenia zapříčinila zřícení části historické obvodové zdi v památníku na místě někdejšího koncentračního tábora Sachsenhausen. Poničeno bylo zhruba 200 metrů táborové zdi vysoké 2,80 metru.

 

Video  Pražští hasiči odstraňují následky silného větru, který se prohnal republikou. (17. únor 2022)  - HZS Praha
Video se připravuje ...

Kamyl ( 18. února 2022 12:29 )

Déšť i bouřka na přání
Národní centrum meteorologie (NCM) začalo používat drony, které střílejí elektrické náboje do mraků, což způsobuje jejich shlukování a vytváření srážek. NCM dokonce sdílelo i obrazové materiály monzunových dešťů a bouřkových blesků.
Devět způsobů, jak vyvolat déšť.
Cloud-seeding je jen jednou z devíti metod, které Spojené arabské emiráty používají při umělém vyvolání deště a bouří. Patří mezi ně například i rozprašování soli nebo jiných chemických látek do mraků.

Kamyl ( 18. února 2022 12:05 )

Tak už se to geoinženýrům daří,kdysi vyhlásili,že ovládnou počasí a zničí klidně i celý kontinent bez války...hlavně ekonomicky díky obřím škodám ! A to jsou jen zkoušky...bude hůř ...

Zobrazit celou diskusi