Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Opatření v Anglii? Dodržuje je málokdo. Pohled do země, která omikron zřejmě překonala

Autor: Andrea Ulagová, ČTK - 
22. ledna 2022
05:00

Velká Británie se od začátku pandemie pyšní velkou proočkovaností. I díky tomu loni na podzim zrušila všechna opatření s tím, že se chce naučit s covidem-19 žít. Jak to vypadalo, jsme popsali v reportáži. Vše však změnil nástup omikronu, se kterým přišlo nařízení nošení roušek v dopravě a vnitřních prostorách. Omikron zasáhl Spojené království plnou silou, padala rekordní čísla, přesto nemocnice zvládaly. Od příštího týdne ale opět všechna omezení v Anglii končí. Redaktorka Blesk Zpráv strávila pět dní v zemi, která má „omikronovou smršť“ už zřejmě za sebou.

Velká Británie neměla až do posledního listopadového týdne roku 2021 žádná omezení. Lidé nenosili roušky ani v hromadné dopravě, v zemi to vypadalo, že žádný covid neexistuje. To ale změnil nástup omikronu. Britský premiér Boris Johnson tehdy oznámil, že se vrací povinné roušky do vnitřních prostor, do hromadné dopravy, bylo doporučeno pracovat z domova a v klubech a na velkých akcích začalo být vyžadováno potvrzení o očkování.

Cizinci, kteří chtěli do Británie přijet, museli nejpozději do druhého dne po příjezdu podstoupit PCR test a do výsledku být v karanténě. PCR testy nejsou pro turisty příliš levná záležitost, jejich ceny stoupají až k 60 librám (přes 1500 Kč).

Čísla nakažených začala brzy v zemi stoupat a omikron se rychle komunitně šířil. Začátkem roku počet nakažených za den překonal hranici 200 000 za den. Nemocnice byly na hraně kapacit, ale zejména kvůli personálu v karanténě. Problémy se objevily i ve školství či v dopravě, média informovala o prázdných regálech v supermarketech. Angličané se tentokrát zuřivě nezásobili jako při první vlně, jen chyběl personál na doplňování. Pozitivní však bylo, že závratně nestoupal počet úmrtí. Časem začaly z Anglie proudit do zbytku světa i zprávy, že omikron zřejmě není tak agresivní, jak se předpokládalo.

Britský vládní plán proti omikronu zněl jasně - rychle proočkovat populaci třetí dávkou. A to se Británii daří.

Výsledek testu až po 8 dnech

Výlet za kulturou do Británie v lednu jsme měli naplánovaný již dlouho, bohužel jsme netušili, jak se situace vyvine. Během prosince se ukázal být problém s dopravou. Několikrát nám byly zrušeny lety a to jak nízkonákladovými společnostmi, tak i British Airways. Pandemie zkrátka cestování a dopravu těžce zasáhla. Sice pořídíte relativně levné letenky, ale nikdy si nemůžete být svým letem jisti.

Zároveň se k nám dostaly zprávy, že testovací laboratoře v Británii byly zahlceny tak, že na výsledek PCR testu čekali lidé několik dní. To potvrzuje i žena, která žije už 9 let v Londýně a svátky strávila s rodinou v Česku. „Koupila jsem si PCR test za 60 liber s tím, že budu tedy v karanténě do výsledku. Po třech dnech jsem to vzdala,“ přiznala redaktorce Blesk Zpráv s tím, že karanténu do výsledku nedodržovalo více jejích známých. Negativní výsledek nakonec dorazil až po 8 dnech.

Zmírnění opatření pro turisty

I proto se zřejmě vláda rozhodla, že od 9. ledna zmírní omezení pro turisty, a zrušila karanténu do výsledku testu. Laboratoře byly totiž přetížené a tak se vládní činitelé rozhodli, že bude stačit antigenní test.

Navíc se zrušila i nutnost PCR testu, turisté se tak již mohli také testovat jen antigenním testem nejpozději druhý den po příjezdu. Pokud ovšem v zemi strávíte více jak 8 dní, musíte podstoupit i PCR test. To nám cestu značně usnadnilo, stejně tak ceny testů okamžitě klesly. 

Česko zařadila Británie na seznam bezpečných zemí, ale pokud nejste očkovaní, musíte před příjezdem absolvovat ve své zemi PCR test, v Británii zůstat v karanténě 10 dní a ještě podstoupit PCR test na místě.

Pozor, kde vyplňujete příjezdový formulář

Testy prodávají prověřené laboratoře, které najdete na oficiálních stránkách britské vlády. Minule jsme volili doručení testu do hotelu, ale nedorazil včas, proto jsme se tentokrát rozhodli jít si jej vyzvednout. Největší poskytovatel testů v Británii, Randox, má místa téměř všude, zkusili jsme tedy místo s názvem Capitol Shop a za test zaplatili 14 liber (cca 500 Kč). S doručením na místo by stál o tři libry více. Je to navíc prověřená firma a spolehlivá, proto doporučujeme si při cestě do Británie pořídit test právě od nich. Vždy si zkontrolujte, zda si kupujete test od firmy, kterou na svých stránkách uvádí britská vláda!

Stále platí, že nejpozději 48 hodin před cestou musíte vyplnit příjezdový formulář a mít ho vytištěný, spolu s vaším potvrzením o ukončeném očkování. Příjezdový formulář nevyplníte bez toho, aniž byste si zakoupili test, na kterém je číslo, které musíte do formuláře uvést. Pozor na podvodné stránky, které tvrdí, že se na nich dá vyplnit příjezdový formulář, ale za poplatek. Oficiální příjezdový formulář je jen jeden a zadarmo, bohužel se objevili tací, kteří se snaží vydělat i na tomto, a lidé, kteří se příliš neorientují, jsou pak obráni o peníze vyplněním falešného formuláře.

Vyzvednutí testu ve večerce

Ačkoliv v den našeho příletu platila v Anglii opatření v podobě nošení roušek, už v metru bylo jasné, že k tomu přistupují v Londýně víceméně „vlažně“. Někteří cestující neměli roušky vůbec, dalším se houpaly pod nosem. Další to berou poněkud zodpovědněji, nosí roušky i na ulici.

Cestou z letiště jsme si jeli vyzvednou test v obchodě v centru. Jednalo se o malou večerku s potravinami, alkoholem a cigaretami, paní za kasou neměla ani roušku a k vydání testu musíte předložit kód, který vám přišel do e-mailu po jeho nákupu.

Před obchodem stála skupinka turistů, která měla v ruce obří balení testu s nápisem Randox a zmateně zkoumala dlouhý příbalový leták. Zřejmě se jednalo o verzi, kdy si zakoupíte antigenní a PCR test, pokud jste v Anglii více jak 8 dní.

Unikátní kódy na každém testu

My obdrželi test, který se běžně prodává i u nás, stojí ale kolem 60 korun. Doporučujeme, abyste si s sebou vzali vlastní antigenní test a pokud si nejste jistí, zda jste zdraví, před anglickým testem se otestujte svým testem. My tomu říkali „testování nanečisto“

Pokud si koupíte test od firmy Randox, musíte si stáhnout i jejich aplikaci, kam musíte nahrát fotografii výsledku testu. Nijak toto nelze obejít, každý antigenní test má na sobě unikátní QR kód. Ačkoliv bylo na webu společnosti uvedeno, že potvrzení o testu dorazí do tří hodin, do 10 minut obdržíme v aplikaci potvrzení o negativním testu.

Kulturu na West Endu zasáhl úbytek turistů

Dva z nás potřebovali negativní test na odpolední představení v divadle. Některé produkce trvají na tom, aby diváci měli jak očkování, tak platný PCR či antigenní test. Divadla na konci prosince 2021, kdy byla vlna omikronu v Británii nejsilnější, musela rušit mnoho představení, protože většina souborů byla v karanténách. Bohužel i kulturu v Británii zasáhla pandemie. Většina divadelních produkcí na proslulém West Endu je závislá na turistech. Těch nyní výrazně ubylo a některá divadla, která byla zvyklá na vyprodané sály, se teď potýkají s poloprázdným hledištěm.

Zima v divadle? Pardon, větráme kvůli covidu

V Savoy Theatre hrají muzikál podle slavného filmu Pretty Woman. Diváci čekali v dlouhé frontě, uvaděči kontrolovali covidové pasy. To se děje ve všech dalších divadlech, která navštívíme. Čechům stačí ukázat potvrzení v Tečce, či můžete mít potvrzení o očkování vytisklé. Toto opatření skončí zřejmě 27. ledna, jak oznámil Boris Johnson.

Od příštího čtvrtka nebude povinné v Británii nošení roušek, práce na dálku nebude oficiálně doporučována a pro vstup do nočních klubů a na některá velká shromáždění již nebude vyžadován zdravotní průkaz.

Nyní ale ve všech divadlech visí upozornění, že lidé mají nosit roušky, zejména v Savoy Theatre jsou dost stísněné prostory, kde se lidé mačkají na malém prostoru. Většina z nich nemá roušku při konzumaci jídla a pití z baru, další si nedělají hlavu s rouškou ani v hledišti. Uvaděči se sice snaží diváky upozorňovat, aby roušky nosili, ale ne každý poslechne.

Během představení byla v divadle zima. V první řadě jsme seděli v bundách, paní vedle nás si vzala i rukavice. Když si o přestávce stěžovala, že je jí zima, uvaděčka jí vysvětlila, že klimatizace a větrání musí běžet naplno kvůli covidu-19.

Rvačka kvůli rouškám

V obchodech lidé roušky většinou mají. Neplatí však zde omezení jako u nás, tedy určitý počet zákazníků, a tak se může stát, že narazíte v obchodech na tlačenici. Řada obchodů i restaurací kvůli koronaviru omezila otevírací dobu. Tam, kde bylo otevřeno např. do 21:00, je nyní jen do 18:00. Zkrácená otevírací doba platí i o víkendu, kdy se obvykle restaurace a bary plnily turisty. Těch ale moc nyní v Británii není.

Během nákupu v supermarketu ve večerních hodinách jsem svědkem scény, kdy vtrhne dovnitř skupina mladíků bez roušek. Muž z ostrahy se okamžitě ozval, aby si roušky nasadili, mladíci ale neposlechli a tak se muž z ostrahy s pomocí jednoho prodavače pokoušel skupinku vyprovodit ven. Nakonec se to za mohutného křiku mužů podařilo.

Potvrzení o očkování není vyžadováno v restauracích a hospodách. Pokud si chcete užít atmosféru pravé anglické hospůdky a ochutnat místní pivo či cider, není to problém. Obsluha mívá roušky, neplatí to však všude. Hosté samozřejmě sedí u stolů bez roušek, při pohybu po prostoru si je ale nasadí málokdo.

Večer v metru byli lidé ukázněnější a měli většinou roušky Večer v metru byli lidé ukázněnější a měli většinou roušky | Andrea Ulagová

Málo turistů - ideální na prohlídku památek

O víkendu se v Londýně oteplí a vysvitne slunce, proto jdeme na procházku do parku. Britové využívají slunný den a stejně jako Češi jsou národem pejskařů, v parcích vidíte psy různých ras. V parcích je mnoho zvířat, labutě, ptáci, kachny, dokonce papoušci. Sice všude visí cedule, že byste je neměli krmit, ale občas to lidé nedodržují. Kdo si k vám určitě přijde pro jídlo, jsou veverky, které se nestydí vzít si nabízené jídlo klidně z ruky.

Pokud můžete, nevynechejte opravený londýnský Big Ben. Ten prochází dlouhodobou rekonstrukcí, ale hlavní část už je opravená. Nyní, během pandemie, je v Londýně málo turistů. Dá se předpokládat, že se opět do metropole Británie nahrnou, nicméně nyní byl ideální čas, zejména v týdnu. Ani kolem sídla královny, Buckinghamského paláce, nebyly žádné davy.

Prázdná výstava Harryho Pottera

V týdnu jsme si kolem odpoledne koupili vstupenky na výstavu The Harry Potter Photographic Exhibition - fotografickou výstavu o filmech ze ságy o Harrym Potterovi. Pokud jste fanoušek, nenechte si ujít nejen ateliéry Harryho Pottera, ale také tuto novou výstavu. Uvidíte mnoho dosud neznámých fotografií z natáčení všech dílů slavné čarodějnické ságy, spolu se spoustou detailů z natáčení. Dočkáte se i fotografií z filmů Fantastická zvířata a z divadelní hry Harry Potter a prokleté dítě, která se na West Endu úspěšně hraje několik let. Na výstavě uvidíte i předměty a kostýmy z filmů. Ostatně Britové svého Harryho Pottera milují, na každém kroku si můžete pořídit nějaký suvenýr s Harry Potterem, i v malých večerkách.

Jelikož jde hlavně o turistickou atrakci a byl začátek týdne, výstava zela prázdnotou, stejně jako stylový bar, kde si můžete dát proslulý Máslový ležák.

Upozornění na roušky v metru Upozornění na roušky v metru | Andrea Ulagová

Od příštího týdne bez omezení

Až se budete z Anglie vracet, měli byste vyplnit příjezdový formulář . Velká Británie patří totiž na českém semaforu do tmavě červené kategorie. Pokud do Anglie vyrazíte, připravte si platební kartu, málokde berou hotovost. Dále radíme uzavřít cestovní pojištění, které vás bude krýt v případě koronavirové nákazy. Vynechat byste neměli ani vyplnění registrace DROZD Ministerstva zahraničí ČR. Pokud by se pravidla v zemi nějak změnila, systém vám dá vědět.

Od 27. ledna v Anglii skončí většina zbývajících koronavirových omezení. Obyvatelé této části Spojeného království již nebudou muset nosit roušky či pracovat z domova, informují zahraniční agentury. Vědci se podle premiéra domnívají, že vlna způsobená koronavirovou variantou omikron již dosáhla vrcholu. Přesto ostrovní země zaznamenala ve středu 108 069 nových případů.

Statistika tak v 67milionové zemi ukazuje na nárůst oproti úterním 94 432 i pondělním 84 429 infikovaným. I tak je to ale o poznání méně než začátkem roku, kdy počet nakažených za den překonal i hranici 200 000. Počet úmrtí poklesl z úterních 438 na dnes hlášených 359 .

Přestože povinnost zdravotních pasů skončí, podniky si budou moci nadále určit, zda je budou pro vstup vyžadovat. „Vzhledem k tomu, že se covid-19 stává endemickým, musíme nahradit právní požadavky radami a doporučeními,“ řekl Johnson.

Londýnská hospůdka U tří pejsků Londýnská hospůdka U tří pejsků | Andrea Ulagová

Karanténa potrvá dál - zatím

Premiér uvedl, že ačkoli lidé budou mít i nadále nařízenou karanténu, chtěl by tuto povinnost nakonec také zrušit. „Lidé, kteří mají chřipku, nejsou ze zákona nuceni se izolovat,“ prohlásil premiér. Dodal, že nepředpokládá, že by jeho vláda obnovila zákon o izolaci, který vyprší v březnu. Předseda vlády se navíc hodlá zabývat možností zrušit tento požadavek dříve.

„Vzhledem k mimořádné kampani posilujících dávek a způsobu, jakým veřejnost reagovala na opatření plánu B, se můžeme v Anglii vrátit k plánu A a umožnit, aby od příštího čtvrtka skončila platnost předpisů plánu B,“ řekl Johnson poslancům. Plán A a plán B jsou označení pro různé balíčky opatření proti šíření koronaviru.

Ústřední vláda v Londýně určuje protiepidemická pravidla pouze pro Anglii. Regionální vlády ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku si stanovují vlastní opatření v boji se šířením koronaviru, která jsou často přísnější.

Video  Jděte na booster, apeluje Válek. Vakcinolog zmínil výhled pro 4.dávky a sezóny covidu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa