Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Země, kde se učí s covidem žít: V Anglii doteď neplatila žádná opatření, omikron to změní

Autor: Andrea Ulagová, ČTK - 
29. listopadu 2021
05:00

Velké Británii se jako první evropské zemi podařilo proočkovat většinu obyvatelstva, jako první přistoupila k podání třetí dávky vakcíny. Rozvolnila také veškerá opatření a vláda kategoricky vyloučila další lockdown, i když se počty nakažených a hospitalizovaných začaly zvyšovat nástupem dětí do škol. V případě dramatického zhoršení situace vláda zvažuje zavedení tzv. covid pasů. Redaktorka Blesk Zpráv strávila předposlední listopadový víkend v Londýně. Kromě upozornění a dezinfekcí byste nepoznali, že je stále pandemie. Jenže to celé změnila nová mutace omikron, kvůli které Boris Johnson oznámil, že se vrací roušky do hromadné dopravy a obchodů a změní se i podmínky přicestování do země. Jak to vypadalo, když v hlavním městě žádná opatření neplatila?

Britská vláda momentálně prosazuje „Plan A“ - tedy masivní očkování a podání třetí posilující dávky. V případě dramatického zhoršení situace, které zahrnuje vysoký počet hospitalizovaných, může vláda aktivovat „Plan B“. Ten zahrnuje zavedení „Covid pasů“, který by povoloval vstupy do prostor s vyšším počtem osob (koncerty, velké akce, noční kluby, apod.)

Velká Británie už není v Evropské unii, k cestování už nestačí občanský průkaz, připravit si musíte platný pas. Nutno dodat, že ceny v Británii se nijak nezměnily ani po pandemii či Brexitu. Ceny ubytování i jídla jsou na naše poměry stále vysoké. Pokud ovšem máte štěstí, dají se nakoupit levné letenky, např. za 350 korun, počítejte s tím, že si ale u nízkonákladových aerolinek připlatíte za možnost mít dvě zavazadla v kabině.

Celé 4 měsíce se v Británii žilo, jako kdyby covid-19 neexistoval. Vláda se rozhodla naučit se s virem žít a vše nechala na lidech.. Doporučovala se důsledná ventilace vnitřních prostor a nošení roušek ve vnitřních prostorách. Vše fungovalo na bázi doporučení. Vše ale změnila hrozba nové mutace omikron. Britský premiér vystoupil s omluvou, že Britové si opět musí nasadit roušky v obchodech a MHD. Jak to vypadalo do doby, než začala tato opatření platit?

Podmínky vstupu: Dokončené očkování, test i příjezdový formulář

Británie zrušila v říjnu cestovní semafor, Česko zařadila na seznam bezpečných zemí. Liší se však podmínky vstupu pro očkované a neočkované.

Pokud chcete do země vstoupit bez nutnosti karantény, musíte být plně očkováni, navíc pokud budete v zemi déle než 48 hodin, musíte si zakoupit a absolvovat test. Od konce října stačil pouze antigenní test, v Británii se nazývá lateral flow. Nyní už je třeba opět PCR test. Ty prodávají ověřené laboratoře, které najdete na oficiálních stránkách britské vlády.  Počítat musíte s tím, že test vás bude něco stát. Můžete si zaplatit 20 liber, ale i 60. Doručit si je můžete nechat do místa, kde budete v Anglii bydlet, tedy i do hotelu.

Zároveň musíte nejpozději 48 hodin před cestou vyplnit příjezdový formulář a mít ho vytištěný, spolu s vaším potvrzením o ukončeném očkování. Příjezdový formulář nevyplníte bez toho, aniž byste si zakoupili test, na kterém je číslo, které musíte do formuláře uvést.

Nyní každý, kdo přijde do Británie, musí být v izolaci, dokud nepodstoupí PCR test a nebude mít negativní výsledek.

Roušky nebyly povinné nikdy

Do Londýna jsme se vydali předposlední listopadový víkend ve třech za kulturou, do divadel. Odlétali jsme v pátek ráno, nizkonákladovou leteckou společností. Letadlo bylo téměř plné, ale pamatovali jsme doby, kdy létalo více lidí. Také letů výrazně ubylo, letecké společnosti musely propouštět a nyní dohání ztráty. V letadle mají samozřejmě všichni nasazené respirátory. Na letišti všude visí upozornění, že mají lidé dodržovat rozestupy a že je nutné mít vyplněný příjezdový formulář.

Večerní cesta metrem - roušky má skutečně zlomek lidí Večerní cesta metrem - roušky má skutečně zlomek lidí | ula

V autobuse z letiště už většina lidí respirátory odložila. V té době nebyly povinné, pouze doporučené. V metru jste sice našli upozornění, že byste měli nosit ve veřejné dopravě roušky, ale šlo o doporučení, které nikdo nevymáhal. Většina lidí roušky v metru nenosila, pokud ano, jde většinou o turisty z Asie, nebo seniory.

Britové nemuseli mít roušky ani v obchodech, či v restauracích. V Londýně to vypadalo jako před pandemií - tu připomínaly jen cedule s opatřeními, dezinfekce na každém rohu a občas lidé, kteří měli v ruce či kolem krku roušku. V centru proudí velké davy, zejména večer, u typických anglických hospůdek postávají hloučky lidí, v restauracích je plno. Vláda zkrátka nechala veškerou zodpovědnost na lidech.

I tato pravidlo varianta omikron změní, roušky se vrátí do obchodů i veřejné dopravy. V restauracích zatím budou dobrovolné.

Sobota v Londýně v centru - davy lidí proudící za zábavou Sobota v Londýně v centru - davy lidí proudící za zábavou | ula

Antigenní test za 500 korun

V hotelu v lobby bylo upozornění, že do budovy smí pouze hosté - v baru, restauraci či na pokojích nejsou povolené žádné návštěvy zvenku. U výtahu nás čekalo upozornění, že byste ho měli používat jen se svými spolubydlícími. Recepční chtěla vidět pouze pasy, ne očkovací certifikát.

Test, který jsme si zakoupili, byl antigenní, tento druh seženete i u nás. Nás ovšem stál 17 liber, zatímco u nás stojí cca 100 Kč, a je u něj přiložená i karta, na kterou musíte vyplnit čas odběru, napsat výsledek a poslat fotografii na stránky NHS (Národní zdravotní služba v Británii), kde test zaregistrují. To jsme však museli udělat my, protože jsme potřebovali potvrzení do divadla. Za jiných okolností vložíte test do přiložené obálky a vhodíte do poštovní schránky nebo odevzdáte do sběrného boxu, záleží, kdo vám test dodal a co vyžaduje. 

Upozornění hotelu: Do lobby a pokojů nesmí návštěvy, pouze ubytovaní hosté Upozornění hotelu: Do lobby a pokojů nesmí návštěvy, pouze ubytovaní hosté | ula

Na oscarového herce s testem i očkováním

V pátek jsme zamířili do divadla Playhouse Theatre, kde se hraje muzikálová klasika Cabaret. V hlavní roli zde vystupuje herec Eddie Redmayne, držitel Oscara za film Teorie všeho. Možná právě proto je do divadla povolen vstup pouze plně očkovaným a také se musíte prokázat negativním testem, který není starší než 48 hodin, naštěstí postačil antigenní test. Tuto podmínku si stanovila produkce inscenace sama, přesto je povinná.

Proč je požadován test i očkování, pochopíte záhy, herci hrají velmi blízko diváků a jelikož nemají alternace, produkce se snaží jakékoliv nákaze předejít. Ačkoliv bylo zvykem, že herci po představení chodili pozdravit fanoušky před divadlo, bylo možné získat podpis, či fotografii, nyní už se nic takového nekoná, některá divadla ani nepřijímají dárky od fanoušků. V jiných divadlech jsou například povinné respirátory v prvních řadách.

Playhouse Theatre, kde se hraje muzikál Cabaret s Eddiem Radmeynem v hlavní roli - na představení mohou pouze plně očkovaní lidé a ještě se prokázat negativním testem Playhouse Theatre, kde se hraje muzikál Cabaret s Eddiem Radmeynem v hlavní roli - na představení mohou pouze plně očkovaní lidé a ještě se prokázat negativním testem | ula

Jídlo a alkohol přímo v hledišti

Do divadla jsme šly za víkend třikrát. Roušky většinou lidé neměli. Všude bylo také upozornění, jak předcházet možné nákaze, tedy např. je možné využít objednání občerstvení předem a přímo na vaše místo v divadle. V tom se naše divadla liší od britských - v hledišti je možné konzumovat jak jídlo, tak alkohol.  Doufali jsme, že tohle s pandemií zmizí - nestalo se tak. Bohužel pak to podle toho po představení vypadá, všude na zemi pod sedadly se válí odpadky.

Diváci mohou v divadlech v Británii konzumovat a pít alkohol přímo v hledišti - podle toho to také na konci představení vypadá Diváci mohou v divadlech v Británii konzumovat a pít alkohol přímo v hledišti - podle toho to také na konci představení vypadá | ula

Uvaděči i další personál v divadle nosí respirátory či roušky bez výjimky. Roušky nosí i orchestr, všichni jsou důsledně odděleni plexiskly, zejména pokud hrají na dechové nástroje. Jakmile své místo opouští, okamžitě si roušky nasazují.

Důraz na hygienu a dezinfekci

Ve vnitřních prostorách se velmi dbá na hygienu. Co chvíli vidíte personál s dezinfekcí, platí to hlavně v restauracích, i v řetězcích rychlého občerstvení. Než se usadíte ke stolu, je důkladně utřen a dezinfikován. Hygiena se dodržuje i na toaletách, ať jste kdekoliv. Nikde nechybí mýdlo, nikde se nemusíte dotýkat splachovadel, všude je bezdotykové splachování. Nikde nejsou ručníky, ani papírové utěrky, pouze vysoušeče.

U řetězce rychlého občerstvení McDonalds jsme viděli ochranku a frontu. Na některá místa jsou tedy zákazníci pouštěni postupně. V oblíbeném a levném Primarku, který je už i v Česku, byly velké davy lidí, fronta na pokladny byla dlouhá. Ačkoliv je všude napsáno, že roušky uvnitř jsou vítány, většina zákazníků je nenosila. Podobná situace panovala i na vánočních trzích a v obchodním domě Westsfield, kde už byla vánoční výzdoba. Tato volnost už ale Britům také končí. 

V obchodním domě se také můžete naočkovat, vakcínu proti covidu-19 i chřipce dostanete i v síti lékáren Boots.

Pokud cestujete do Anglie, připravte si spíše platební kartu než hotovost, na většině míst vyžadují bezhotovostní platby, nemáte ani možnost volby.

Řetězec občerstvení PRET - než si zákazník sedne, jsou stoly pečlivě dezinfikovány, platí to v každé restauraci Řetězec občerstvení PRET - než si zákazník sedne, jsou stoly pečlivě dezinfikovány, platí to v každé restauraci | ula

Demonstrace a volání po Trumpovi

V sobotu odpoledne jsme na Tottenham Court narazili na demonstraci odpůrců protikoronavirových opatření a hlavně povinného očkování. Od 1. dubna příštího roku bude v Anglii platit povinné očkování zdravotníků proti covidu-19. Dokončeným očkováním se budou muset prokázat zaměstnanci britského zdravotnického systému NHS a také sociální pracovníci. Výjimku z povinného očkování dostanou ti, kteří pro to mají zdravotní důvody. Opatření platí pouze v Anglii, protože ústřední vláda v Londýně stanoví pravidla pouze pro ni.

S tím samozřejmě mnoho lidí nesouhlasí, stejně jako s úvahou zavedení covid pasů. Na transparentech nesli demonstranti nejčastěji prohlášení „ne covid pasům“, „Zdravé děti nepotřebují vakcínu proti covidu“, objevuje se i vlajka s nápisem „2024 - Trump for president again“. Jeden muž rozdával přihlížejícím letáček, na kterém je návod, jak léčit lehký i těžký průběh covidu pouze vitamínem D či hořčíkem. Na některých transparentech vyjadřovali lidé podporu Rakousku, kde je momentálně přísný lockdown pro neočkované. Na demonstraci dohlíželi policisté v rouškách, v davu byly všechny věkové kategorie i národnosti, průvod plynul poklidně a byl spíše atrakcí pro přihlížející.

Video  Demonstrace v Londýně proti povinnému očkování (20. 11. 2021) 
Video se připravuje ...

V sobotu večer se ulice Londýna zaplnily tak, že jsme měli problém projít davem. Všude jezdily rikši, nadšeně se slavily narozeniny nebo probíhaly oslavy zasnoubení, rozlučky se svobodou. Anglie si užívala rozvolnění naplno.

Nedostatek zboží? Regály jsou plné

Zájem o očkování podle vlády roste, Britové jsou zodpovědní a ví, že pokud si chtějí dál své svobody užívat, musí se očkovat. Přesto podle údajů z října postupuje vakcinace pomalu. Právě od podání posilující dávky si vláda slibuje, že zabrání přetížení nemocnic. Nyní je ale čeká náročná zima a pokud budou počty nakažených stoupat, vláda bude muset přistoupit k dalším restrikcím, které na začátku pandemie dlouho odmítala a zemi to stálo mnoho životů. 

Následný lockdown zpomalil ekonomiku, prohloubil nezaměstnanost a některé segmenty, jako např. pohostinství, se vzpamatovává velmi pomalu. Spíše než covid-19 dělá Británii problémy Brexit, kvůli kterému má země problémy se zásobováním. Na nějaké prázdné regály v obchodech jsme ale nenarazili.

Vakcínu proti covidu-19 dostanete v nákupním centru i lékarně Vakcínu proti covidu-19 dostanete v nákupním centru i lékarně | ula

Češi zapomínají na příjezdový formulář

Velká Británie patří na českém semaforu do tmavě červené kategorie. To znamená, že před příjezdem do země musíte vyplnit příjezdový formulář

Systém vám přidělí kód, u kterého jsme předpokládali, že ho budou na letišti v Praze vyžadovat. Jaké bylo překvapení, že ti, co prošli přes automatické odbavení, potřebovali jen pas. My, co jsme zamířili k přepážce a narazili na pečlivého zaměstnance celní správy, jsme měli smůlu. Před námi ve frontě bylo nejméně pět lidí, kteří netušili, že mají mít příjezdový formulář vyplněný, a tak je celník nepustil, formulář tak museli vyplnit na letišti. Nám ho pouze zkontroloval, nepoužil čtečku, stejně tak nekontroloval očkování, pouze pas.

Pandemie zcela změnila svět a zejména cestování. Už to není tak snadné jako kdysi, byť některé země jsou otevřené turistům, musíte splnit celou řadu podmínek. Pokud ale jste vycestovali do Británie, na chvíli jste mohli zapomenout, že nějaký covid-19 existuje. Pokud jste nosili roušky, nikdo na vás nekoukal pohoršeně, je to vaše volba.

Hrozba omikronu však Británii opět připomněla, že pandemie bohužel neskončila.

Video se připravuje ...
Další videa