Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Třetí dávka jako podmínka pro cestování? Británie schválila „boostery“ pro čtyřicátníky

Autor: tsv - 
16. listopadu 2021
22:05

Británie v září začala svým občanům poskytovat třetí posilovací dávky vakcíny proti koronaviru, konkrétně chronicky nemocným, lidem s dlouhodobě oslabenou imunitou a starším padesáti let. Nově se na takzvanou „booster“ dávku budou od pondělka moci přihlašovat už i čtyřicátníci. Je ale třetí očkování opravdu nutné a stane se v budoucnu podmínkou pro cestování do zahraničí?

O nutnosti přeočkování se mezi odborníky mluví už delší čas a Velká Británie patří mezi první země, které ke kroku přistoupily. Možnost další dávky má ve Spojeném království momentálně 32 milionů lidí, ke kterým od pondělka přibude dalších osm milionů. A ačkoli ze začátku nepanoval příliš velký zájem, Británie minulý týden pokořila rekordy.

Otázkou nyní je, zda se brány očkovacích center potřetí otevřou i mladším. Podle webu DailyMail jde jen o otázku času, jelikož dosud se posilovací dávky prokázaly jako extrémně efektivní. Čím mladší je zájemce, o to déle ale bude čekat. I kdyby mělo ke schválení třetí dávky pro mladé dojít hned zítra, nárok na očkování má člověk až po uplynutí šesti měsíců od druhého termínu.

Téměř dvojnásobná ochrana

Podle nejnovějších studií mohou třetí dávky posílit odolnost vůči covidovým symptomům o dalších 80 procent. Díky tomu mají zároveň schopnost významně snížit riziko hospitalizace a smrti, které je již po dvou dávkách velmi nízké.

Podle výsledků výzkumu britské Agentury pro zdravotní bezpečnost, kterého se zúčastnilo 271 tisíc lidí starších 50 let, dokáže třetí dávka vakcíny zvýšit ochranu před těžkými příznaky na 94 procent. Jedná se o obrovský nárůst v porovnání s 63 procentní ochranou, kterou disponují plně očkovaní šest měsíců po druhé dávce (v případě AstraZeneky se jedná dokonce o pouhých 44 procent).

Třetí dávka, nebo dva týdny izolace po návratu z cest?

Britský premiér Boris Johnson během své pondělní tiskové konference varoval před zhoršující se situací v Evropě, která by mohla postihnout i Spojené království. V zemi už teď panuje napjatá situace, sanitky nestíhají vozit pacienty do přeplněných nemocnic a na lékaře je kladen větší nátlak než kdy dřív. Podle některých expertů jsou tak posilovací dávky tím jediným způsobem, jak zabránit naprostému přetížení a kolapsu zdravotnického systému.

Zde se nabízí otázka, zda bude třetí posilovací dávka podmínkou pro vycestování do zahraničí. Podle včerejšího prohlášení premiéra Johnsona plánuje Národní zdravotní systém (NHS) do své covidové aplikace přidat kolonku třetího očkování již velice brzy a bude to právě třetí dávka, která Britům v budoucnu zajistí možnost cestovat bez povinné dvoutýdenní izolace. K takovému kroku ale místní vláda pravděpodobně nepřistoupí dřív než před příštím létem.

Video  Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa