Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nevěsta ISIS odložila nikáb a nasadila make-up. Manželky džihádistů se Begúmové mstí

Autor: Darina Jíchová - 
16. listopadu 2021
05:19

Šamima Begúmová (22), která jako patnáctiletá školačka utekla z Británie do Sýrie, to nemá v uprchlickém táboře, kam se dostala po pádu chalífátu, vůbec jednoduché. Begúmová se provdala za džihádistu a přidala se k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS). Nyní se všemožně snaží získat povolení k návratu do Británie, i přestože jí tamní ministerstvo vnitra odebralo občanství. Odložila nikáb, začala se líčit a nosit oblečení západního stylu a vysvětlovat, že odchod do Sýrie byla chyba. To se nelíbí radikálním manželkám džihádistů, které se jí mstí, uvedl list Daily Mail.

Begúmová momentálně žije v kurdském táboře al-Rodž, vypověděla, že „fanatičky“ se pokusily vypálit její stan. Důvodem je právě to, že se zřekla ISIS, změnila styl oblékání a začala používat make-up. Mladá žena proto urguje svoje právníky, aby ji dostali z tohoto uprchlického tábora, který se nachází na severu Sýrie a kde je mnoho rodin členů ISIS.

Begúmová z tábora vzkázala, že se bojí o život. K pokusu o zapálení jejího stanu došlo minulý týden. Vypověděla, že je hlavním terčem jejich hněvu, přestože není sama z žen, kdo se zřekl ideologie ISIS. „Ano, pobouřilo je, že nosí make-up a tenisky,“ potvrdil pro list The Sun zdroj.

Manžel věří v návrat chalífátu

V roce 2019 vypátrali novináři Begúmovou v jednom ze syrských uprchlických táborů, tehdy těhotná dívka tak měla možnost skrze tisk požádat o návrat do Británie. Britská vláda ale byla proti a odebrala jí občanství, následně jednala o tom, zda by se do země mohl vrátit alespoň její novorozený syn, než se politici dohodli, dítě zemřelo na plicní infekci. Begúmová porodila tři děti, všechny zemřely v raném věku. Děti měla s nizozemským džihádistou Yagem Riedijkem (29).

V jednom ze svých prvním z rozhovorů v roce 2019 Begúmová šokovala prohlášením, že se „popravy západních zajatců daly tolerovat“. Za mnohé své výroky se od té doby omluvila. Kdo však dál věří v hodnoty ISIS, je její manžel Riedijk, vyplývá to alespoň z jeho posledního interview. Také on je držen v jednom z táborů na severu Sýrie.

Riedijk odmítl odsoudit popravy zajatců či užívání sexuálních otrokyň, dodal, že chalífát bude obnoven. „Byl to nádherný život,“ zavzpomínal na dobu v extrémistické skupině. Na svou manželku, mladičkou Begúmovou, vzpomíná s úsměvem. „Mám plno krásných vzpomínek, jak jsme pekli dorty jako rodina,“ prohlásil Riedijk.

Video  Advokátka o kauze psychiatra Cimického: Údajných obětí i svědků už je přes třicet, hlásí se i muži  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

diskutujici ( 16. listopadu 2021 10:46 )

Nechat tam, kde je. Nebrat, tohle NEMÁ nic společného s nějako falešnou solidaritou.
Je tam, kde chtěla. TEČKA

kapka6 ( 16. listopadu 2021 08:24 )

Nás buzerují a oni si chodí po Evropě nákaza nenákaza, jestli v tom Covidu nemají prsty emigranti a oni to hodli na netopýry, jinak by je nikdo nechtěl.

y1xcvbnm ( 16. listopadu 2021 07:37 )

připadá mi že tyhle národy dělají jen a jen děti

Zobrazit celou diskusi