Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Známá základna se proměnila v uprchlický tábor. Evakuovaní Afghánci čekají na cestu do USA

Autor: Darina Jíchová - 
8. září 2021
05:00

Američtí vojáci na letecké základně Ramstein v Německu zbudovali provizorní uprchlický tábor pro Afghánce prchající před Tálibánem. Ranvej zaplnily stovky stanů, tisíce lidí čekají na let do Spojených států, kde plánují začít nový život. K prvnímu září bylo na základně téměř 15 tisíc lidí, podle zpráv se ve „stanovém městečku“ zatím narodilo 12 dětí, informoval list Daily Mail.

Američané ujišťují, že základna Ramstein je jen přestupní stanice, do USA už odsud odvezli přes 12 tisíc uprchlíků. Úřady vysvětlily, že uprchlíci mohou na základně zůstat pouze 10 dní a pak bude evakuace pokračovat, tak zní dohoda mezi Německem a USA. Pro většinu to znamená let do Washingtonu či Filadelfie, odkud pak budou převezeni do své konečné destinace. Původně se předpokládalo, že uprchlíci v Německu zůstanou maximálně 48 hodin.

Ve středu 8. září do Německa na základnu zamíří i americký ministr zahraničí Anthony Blinken. Snímky základny zachycují, jak Afghánci v provizorním táboře žijí. Vojáci se snažili lidem poskytnout co nejvíce pohodlí a zároveň i soukromí, pracovali však s omezeným prostorem, ranvej, kde stojí stany je dlouhá jen 3 kilometry. Stanové městečko je lemované mobilními záchody a koupelnami. Teplé jídlo je podáváno třikrát denně.

Ženy a děti spí v hangárech

Ve stanech spí pouze muži, ženy a děti jsou ubytovány v hangárech. Na německou základnu byla dopravena zhruba pětina osob evakuovaných z Afghánistánu, zbytek do USA cestoval přes Kuvajt, Katar, Itálii nebo Španělsko. První várka uprchlíků na základnu přiletěla 20. srpna, tehdy velitel základny brigádní generál Joshua Olson tvrdil, že se tam vejde 5 tisíc osob. Nyní je zde trojnásobek odhadovaného počtu.

„Jsme plní, ale lidí přibývá,“ sdělil Olson během evakuací. Vypověděl, že část základny vyhradil pro Afghánce. „Venku je 10 stupňů, do toho je nemůžu poslat, zvláště ne děti,“ nakonec ženy a děti umístili do hangárů. Olson věří, že celá operace skočí během několika následujících týdnů. Problém podle velitele představují děti, na základně jich je přes 6 tisíc, a těhotné ženy.

Američané proměnili ranvej na německé základně v provizorní uprchlický tábor pro Afghánce Američané proměnili ranvej na německé základně v provizorní uprchlický tábor pro Afghánce | Reuters

Armádní lékařka a gynekoložka Danielle Hollandová vysvětlila tisku, že už 3 ženy musely být převezeny do nedaleké vojenské nemocnice, tři další rodily přímo na základně. Celkově se v Německu narodilo už 12 afghánských dětí.

Uprchlíci čekají na povolení úřadů

Americké úřady mezitím provádějí detailní kontrolu uprchlíků, jedná se o akci ministerstva zahraničí, úřadu pro cla a ochranu hranic, ministerstva dopravy a ministerstva vnitřní bezpečnosti. „Děláme, co můžeme, abychom pomohli lidem, kteří s námi v Afghánistánu spolupracovali,“ komentovala koordinátorka projektu Elizabeth Horstová.

Ministerstvo zahraničí oznámilo, že si na každého uprchlíka vyhradí 48 tisíc korun, které pokryjí jeho přesídlení v rámci USA. Peníze půjdou na bydlení, stravu a další nezbytnosti. Úřady rovněž oznámily, že ty uprchlíky, kteří neprojdou prvotní kontrolou, přijme Kosovo, kde budou moct zůstat až 12 měsíců. Zatímco americké úřady budou pokračovat v kontrole jejich dokumentů.

Video  Arabista Pelikán o obavách z velké migrační vlny i Tálibánu: Zbraně USA prodají komukoliv!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...