Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tálibán popravil těhotnou policistku v osmém měsíci: Smrt viděl manžel i děti, tvrdí místní

Autor: Darina Jíchová - 
6. září 2021
11:00

Postoj radikálního hnutí Tálibán k ženám a zacházení s nimi je předmětem obav mnoha Afghánek doma i světě, na dění v Afghánistánu se znepokojením hledí i experti a zbytek západního světa. Minulý týden šokovala zpráva o zbité policistce, o víkendu však zašli tálibové ještě dál a podle zpráv z jedné provincie zabili policistku v osmém měsíci těhotenství, uvedla stanice BBC.

Rodina Banu Negarové potvrdila, že ozbrojenci Tálibánu policistku zastřelili. K tragédii došlo ve městě Čachčarán, známém také pod názvem Firozkoh, v centrální provincii Ghór. Svědci a příbuzní pro místní tisk vypověděli, že tálibové přišli k ženě domů, kde ji před manželem, dětmi a zbytkem rodiny zabili. Tato zpráva jen potvrdila, že v zemi eskaluje násilí vůči ženám.

Mluvčí Tálibánu tvrdí, že s tím nemají co dělat

Tálibán na zprávy reagoval prohlášením, že se smrtí policistky Negarové nemá co dělat a že „incident vyšetřují“. „O incidentu víme, můžu ale s naprostou jistotou říct, že Tálibán ji nezabil. Momentálně probíhá vyšetřování,“ uvedl mluvčí hnutí Zabíhulláh Mudžáhid. Zopakoval, že Tálibán slíbil amnestii všem, kteří pracovali pro předchozí vládu. Vraždu policistky připsal „osobní nevraživosti či něčemu podobnému“.

Detaily případu nejsou moc známé, podle novinářů se lidé bojí promluvit, obávají se pomsty ze strany Tálibánu. Reportéři BBC přece jen ve městě našli tři zdroje, které potvrdily, co se stalo. V sobotu tálibové Negarovou zastřeli před manželem a jejími dětmi. Příbuzní dokonce tisku ukázali fotky toho, jak to u nich doma po vraždě vypadalo. Zeď byla postříkaná krví, na zemi leželo tělo těhotné ženy, její obličej byl znetvořený.

Afghánky žijí ve strachu

Příbuzní vysvětlili, že Negarová sloužila jako strážkyně v místním vězení, popsali, že v sobotu do domu vnikli 3 příslušníci Tálibánu a rodinu spoutali a Negarovou zabili. Muži mluvili arabsky. Tálibán se od chvíle, kdy se 15. srpna v Afghánistánu chopil moci, snaží prezentovat světu modernější a tolerantnější tvář. Prvním krokem měla být milost pro lidi, kteří působili v předchozí administrativě.

Případy násilí proti ženám jsou zatím izolované, postupně jich však přibývá. Lidsko-právní organizace mají záznamy o odvetných vraždách, zadržování a perzekucích mířených hlavně proti náboženským menšinám. Zatím je podle nich těžké odhadnout, jak bude Tálibán postupovat v otázce žen a jejich práv. Afghánky však žijí ve strachu, některé se dokonce bojí opouštět bezpečí svého domu, jiné se přesunuly do úkrytů.

Video  Arabista Pelikán o obavách z velké migrační vlny i Tálibánu: Zbraně USA prodají komukoliv!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

latecia ( 6. září 2021 16:22 )

Uz to zaclo u sousedu. Popravili zenu v nemecku ze pracovala. Zachvili se budem chodit bat po ulicich. To si sbalim a letim na ostrov nekam. Zatim jeste vyckam.
Mela jsem prorocky sen pred mesicem kde nas muslimove mlatili, hodne zivy sen, a koukam ze se k tomu schyluje. Zensky pripravme se, vemem si spolecne nejaky ostrov, tam porodit deti do bezpecneho prostredi.

Ksel ( 6. září 2021 12:51 )

Prchající vojáci Západu dodali Talibanu chuť do prosazování brutálních středověkých zvyklostí. Hlavní vina padá na politického hochštaplera Bidena.

diskutujici ( 6. září 2021 12:40 )

V Německu zase píchaj zahradnice.

anna1234 ( 6. září 2021 11:34 )

.. ano, je to kruté, ale co udělali proto, aby se v jejich zemi takové krutosti neděly? Měli svojí několikanásobně větší armádu než má Tálibán, měli se bránit, měli bránit svoje ženy a děti. Místo toho nic nedělali a teď se rozlejzají po světě v naději, že se o ně někdo bude starat, protože řekněme si na rovinu, pracanti to žádní nebudou a oni jim jako odměnu za pomoc do země zavlečou svoje fanatické zvyklosti

Tara-Tara ( 6. září 2021 11:28 )

to je zase sólokapr...nemáte o čem psát ? Nechte je tam, oni se tam porovnají...jejich lidé, jejich země

Zobrazit celou diskusi