Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Krásnou policistku (34) Tálibán brutálně zmlátil, chtěla utéct. „Můj život je pryč“

Autor: tsv - 
1. září 2021
13:25

Jedna z vysoce postavených afghánských policistek se stala terčem Tálibánu. Nepomohly jí ani zahraniční vojenské jednotky. Islamisté jí při pokusu o útěk ze země zmlátili zbraněmi a kameny. Podle policistky čeká ženy pod nadvládou džihádistů stejný osud jako před dvaceti lety.

Gulafroz Ebtekarová (34), která jako první žena dosáhla magisterského titulu z policejní akademie, se po svržení afghánské vlády několikrát pokusila o útěk. Se svým přítelem a rodinou strávila pět dní na kábulském letišti v naději, že je vezme na palubu jeden ze zahraničních letů. Jednou se přiblížila ke svobodě, její zachránci ji ale na poslední chvíli zradili.

„Dostali jsme se do uprchlického tábora, kde sídlili Američané,“ řekla při rozhovoru se serverem DailyMail. „Když už byli američtí vojáci na blízku, oddechla jsem si. Myslela jsem si, že jsme konečně v bezpečí.“ Policistka se lámanou angličtinou snažila s vojáky komunikovat a vysvětlit jim, že pro ni a její rodinu není Kábul bezpečný.

„Zkontrolovali naše doklady. Měla jsem s sebou občanský průkaz, pas a policejní certifikáty,“ vyprávěla Ebtekarová. „Zeptali se nás, kam chceme jet, a já jim odpověděla, že na tom nezáleží a že se potřebujeme dostat do bezpečné země, kde je šance, že přežijeme.“ Vojáci na její odpověď jen váhavě kývli a poprosili jednoho z kolegů, aby jim ukázal cestu.

„Myslela jsem, že nás doprovodí k letadlu, nebo nám zajistí ochranu,“ vzpomínala policistka. K ničemu takovému ale nakonec nedošlo. Voják je přes letiště vyvedl do rušné ulice, kde ještě před několika momenty na civilisty zaútočili teroristé. „Nechtěli jsme odejít, ale pak na nás voják zvedl zbraň, tak jsme vyšli na ulici. V tu chvíli už jsem nechtěla dál žít.“

Zdrcená Gulafroz po události odjela domů, kde na ni čekala její matka. Ta ji varovala, že během několika dní, které strávila snahou dostat se ze země, jim na dveře zaklepal Tálibán. Žena se brzy nato vrátila zpět k branám letiště, kde si ji vzali do parády extremisté. Policistku brutálně zmlátili svými zbraněmi a kameny.

Tálibán se jí neozval poprvé

Ebtekarová se musela urychleně stáhnout do bezpečí. Utekla tedy do jednoho ze svých tří bytů, které pravidelně střídá a používá jako úkryt. Na policistku se džihádisté zaměřili už dříve, před několika měsíci ji kontaktovali písemně.

„Mluvila jsem v televizi, vyjadřovala se na sociálních sítích, bojovala proti extremismu, terorismu, stavěla se za práva žen a dětí a věřila jsem v to nejlepší pro naši zemi,“ vzpomínala. „Můj dřívější život je teď pryč.“ Tálibán ji kvůli jejím veřejným výstupům varoval hned několikrát. „Posílali mi dopisy, ve kterých psali, že bych neměla pracovat pro policii, že nemohu nic prohlašovat o ženských právech.“

Ve svých výhružných dopisech hnutí komentovalo i myšlenky, se kterými policistka vystupovala. „Co jsou ženská práva? Proč zveřejňuješ svoje fotky na facebooku a instagramu? Takové komentáře jsem od nich dostávala před šesti měsíci. A teď jsou u moci,“ řekla novinářům. Progresivním slibům islamistů nevěří.

„Myslím si, že se Tálibán nikdy nezmění. Nebudou souhlasit s tím, aby ženy pracovaly, podílely se na společnosti a byly svobodné,“ varovala Ebtekarová. „Když Tálibán přišel do Kábulu před 20 lety, dva měsíce slibovali to samé, co teď. A pak si vytvořili svůj vlastní stát, své vlastní soudy, mlátili a zabíjeli lidi. Podle mě je tohle ta nejnebezpečnější skupina teroristů.“

Zkoušela i Rusko

Ihned, jakmile si Tálibán podmanil Kábul a osídlil prezidentský palác, začala Ebtekarová rozesílat zprávy zahraničním ambasádám. Všechny prosila o to samé – pomoc s evakuací. „Napsala jsem ambasádám mnoha zemí, aby zachránili mě i mou rodinu, ale bez úspěchu,“ dodala.

Díky předchozímu studiu v Rusku doufala, že by mohla najít útočiště právě tam, její prosby ale moskevská ambasáda nakonec odmítla. „Nemám ruský pas ani trvalé bydliště v Rusku,“ vysvětlila.

Naděje na záchranu a útěk z Afghánistánu tak policistce už moc nezbývá.

První afghánská policistka

Gulafroz Ebtekarová je první Afghánkou, která získala magisterský titul z policejní akademie. Po několika letech strávených studiem na ruské půdě byla přijata na vysokou pozici na ministerstvu vnitra. „Stala jsem se zástupkyní náčelníka kriminální investigativy na ministerstvu vnitra v Afghánistánu,“ řekla během rozhovoru policistka.

„Byla jsem první ženou v Afghánistánu, která vystudovala magisterský program policejní akademie a udržela si takhle vysokou pozici. Po mně na policejní univerzity nastoupily 4 tisíce žen. Nebojím se mluvit otevřeně, protože už mi nic nezbylo,“ shrnula.

„Afghánský stát už neexistuje, není tu žádná svoboda. Celou dobu jsem bojovala za to, abych si udržela normální život v zemi,“ dodala zklamaná Ebtekarová. Budoucnosti pod nadvládou Tálibánu se děsí a nadále zůstává ve skrytu.

Video  O čem se mlčí: Jak se žije s nálepkou uprchlík?  - Videohub
Video se připravuje ...

XLADI ( 1. září 2021 21:50 )

Měla by zdrhnout do Pandžšíru tam by mohlo být bezpečno a lidi co to umí se zbraněmi by tam měli vítat.

sorgedoktor ( 1. září 2021 13:41 )

Ja teda nevim, jestli se tomu nekdo divi.Skoro je zarazejici, ze se o tom pise. To je t a m prechodna doba. Kdyz je nekdo zastrelen hodnoti se ro asi tak, jak kdyby v jine zemi dostal paR facek...

Zobrazit celou diskusi