Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mluvčí Tálibánu o bití žen i strachu uprchlíků: „Jejich životy nejsou v ohrožení“

Autor: simao, ČTK - 
7. září 2021
05:00

Tálibánské sliby, chyby? Odborníci se před výroky, které vychází z Islámského emirátu Afghánistán, mají na pozoru, Tálibán už během své vlády v minulosti ukázal, jak umí být krutý. K odpůrcům, ke kritikům, k ženám. „Ženy mají svá zvláštní práva,“ říká nyní pro německý Bild Zabíhulláh Mudžáhid, jeden z mluvčích Tálibánu, který Němcům poskytl velký rozhovor. Odmítá, že by byl Tálibán jako teroristé z ISIS, tlumočí v něm i pozvání pro Angelu Merkelovou do Kábulu, zdůrazňuje však rovněž právo šaría.

Tálibán se zmocnil vlády nad Afghánistánem a nyní panují obavy, co bude dál. Řízené evakuace skončily s definitivním odchodem amerických vojáků. Dočká se nová vláda mezinárodního uznání? Novou hlavou státu se má stát mulla Hajbatulláh Achúndzáda, předsedou vlády pak dvojka Tálibánu Abdul Ghaní Barádar. A slavnostní oznámení nové vlády se dle všeho kvapem blíží.

Pozvánky do Kábulu

Tálibán hledá podporu po svržení afghánského režimu v čele s prezidentem Ašrafem Ghaním a „debaklu“ západní mise, jenž skončila neslavně po 20 letech, nejen na východě u Ruska a Číny, jejichž představitele již údajně pozval na slavnostní oznámení o podobě nové vlády. Pozvánky podle zdroje agentury TASS zamířily i do Turecka, Íránu, Pákistánu a Kataru.

Oťukává si však i šance na kontakty se Západem. Američané jsou nepřítelem, ovšem v EU už to tak jednoznačné není. Mluvčí Zabíhulláh Mudžáhid vzkazuje v rozhovoru pro Bild Německu a Němcům, že se vlády Tálibánu nemusí nijak bát.

A to v době, kdy do světa prosakují informace a podezření o tom, že si to Tálibán vyřizuje krvavě s řadou lidí, kteří pomáhali západním „okupantům“. „Nezpůsobili jsme žádné problémy Afgháncům, kteří pracovali pro Německo nebo jakoukoli jinou zemi, a nebudeme tak činit,“ tvrdí mluvčí.

Obavy z čistek i migrační krize

Právě tlumočníci a další spolupracovníci západních spojenců mají nyní strach o život. Ne všechny se totiž podařilo evakuovat během leteckých mostů z Kábulu.

„Zajistíme, aby mohli žít bezpečně. Nebudou stíháni a jejich životy nebudou v ohrožení, protože to byla doba bojů, která nyní skončila. Dokonce jsme vyhlásili amnestii pro všechny vojáky a generály, kteří zabili stovky a tisíce Tálibů a civilistů. Nyní s námi žijí v Kábulu a provinciích a nejsou žádné problémy ani důvod jim vyhrožovat,“ vyhlašuje však dál do světa mluvčí Tálibánu.

Panují přitom dál obavy z toho, že afghánská krize způsobí novou krizi migrační. Na útěku před Tálibánem jsou stovky tisíc lidí. Obavy z čistek mj. i mezi menšinami neutichají.

Vzkaz pro uprchlíky z Afghánistánu: Vraťte se

Mudžáhid však tvrdí, že to je kvůli strachu a propagandě o Tálibánu. „Lidi nabyli mylného dojmu, že Tálibán lidi zabíjí a nenechává je žít,“ tvrdí mluvčí s tím, že to údajně není pravda. Uprchlíkům, kteří se ze země snaží dostat stůj, co stůj, vzkázal mluvčí Tálibánu, že i v Evropě narazí na problémy.

„Vím, že německá vláda má své vlastní problémy s uprchlíky - a uprchlíci zase mají potíže s pravidly a předpisy v jiných zemích. Tito Afghánci tedy budou žít v nejistých podmínkách, když odejdou do jiných evropských zemí. Chceme, aby se vrátili do své domovské země, kde znají pravidla a předpisy,“ vzkázal Mudžáhid.

Video  Vojenská slavnost na Vítkově k ukončení mise v Afghánistánu  - Alice Mikulášová
Video se připravuje ...

Brutální potlačení protestu žen

Složité je pak postavení žen. Ty zažívaly dvě desetiletí „volnějšího režimu“ - studií, práce. Jenže podle práva šaría a jeho přísnějšího dodržování za minulé vlády Tálibánu pracovat nemohly.

Tálibán nyní tvrdí, že se změnil. „Mezi tehdejším a současným (Tálibánem) je velký rozdíl,“ tvrdí mluvčí, který jedním dechem žádá od Němců pomoc v oblasti humanitární, ve zdravotnictví, vzdělávání i infrastruktuře. A slibuje rovněž zajištění bezpečnosti podnikatelům, kteří by měli zájem investovat v Afghánistánu.

Jsou slova o tom, že se Tálibán změnil, upřímná a pravdivá? Dílčí svědectví z Afghánistánu ukazují, že Tálibán dokáže postupovat pořádně tvrdě. Sobotní protest žen v Kábulu byl brutálně potlačen.

Podle Mudžáhida ženy postupovaly agresivně, chtěly se dostat do prezidentského paláce. „Vláda ještě nebyla oficiálně představena - takže nyní není čas na protesty a demonstrace. Tyto ženy by měly být trpělivé a počkat na novou vládu,“ tvrdí mluvčí Tálibánu v době, kdy mnoho žen raději pálilo své vysokoškolské diplomy a doklady o dosaženém vzdělání, řada z nich se pak skrývá v domácnostech, protože se obávají toho, co bude dál.

Ženy se dočkají práv? Prý podle šaríi

„Chceme islámskou vládu a islámská vláda má svá vlastní pravidla a předpisy založené na právu šaría. V islámu mají ženy svá zvláštní práva. Plně podporujeme práva, která jim dává islám a šaría. Určitě jim dáme jejich islámská práva a ženy budou také pracovat v různých oblastech. Ženy navíc v současné době pracují ve zdravotnictví a školství. Oznámili jsme to v prvních dnech. Ženy jsou v této oblasti vítány,“ uvedl mluvčí.

Připouští přitom i směrem k ženám dílčí pochybení. „V prvních dnech po našem příjezdu do Kábulu bylo bohužel několik žen, které byly fyzicky a psychicky týrány,“ pokračuje Mudžáhid.

Upozorňuje na to, že právo šaría je právo, které dle něj uznává afghánský - muslimský lid. „Afghánský lid má právo vytvářet a uplatňovat své vlastní zákony a principy v souladu se svými náboženskými zásadami a národními zájmy. Rozhodl se pro právo šaría a mnohé pro to obětoval,“ podotýká pro Bild Mudžáhid.

Zda budou ženy součástí nové vlády, to Mudžáhid nepotvrdil. „Osobně neznám žádné podrobnosti, zda budou ženy součástí nové vlády. Vůdcové rozhodnou,“ podotkl.

Rozdíl mezi ISIS a Tálibánem? Velký, tvrdí mluvčí

Mluvčí Tálibánu ve velkém rozhovoru ujišťuje, že je velký rozdíl mezi hnutím a ISIS, jehož odnož stojí za teroristickými útoky, při nichž na závěr působení v Afghánistánu zemřelo 13 amerických vojáků.

„Mezi námi, Tálibánem a ISIS je velký rozdíl. Islámský emirát nikdy neuvažoval o útoku na jinou zemi, o útocích na zahraniční diplomaty nebo o zasahování do vnitřních záležitostí jiné země. Všechno, co jsme za posledních 20 let udělali, sloužilo spíš tomu, aby byla naše země nezávislá,“ pokračuje Mudžáhid.

Prosby k Německu a nabídka pro Merkelovou

Tvrdí proto, že hrozba teroristických útoků v Evropě není reálná. „Jsme součástí tohoto světa a svoji roli bereme vážně,“ hlásí v rozhovoru pro Bild Mudžáhid, který do Berlína vyslal i jeden konkrétní vzkaz. Pozvání pro Angelu Merkelovou na jednání přímo v Kábulu, odkud v posledních týdnech prchaly davy nešťastných lidí poté, co se džihádisté prodrali k moci.

„Chceme oživit přátelskou atmosféru, která panovala mezi Afghánci a Němci. Příští vláda bude založena na přátelském vztahu s Německem,“ tvrdí mluvčí. „Chceme, aby se nikdo nebál Afghánistánu a Afghánců,“ snaží se nastavit mírnější tvář hnutí, považovaného za teroristické, Mudžáhid. „Neměli byste se bát, protože vás můžeme ujistit, že vás nic a nikdo nebude ohrožovat. Pro ty, kteří chtějí dobrovolně opustit zemi, to není problém,“ tvrdí.

Má to háček. „Pokud lidé chtějí opustit zemi, mělo by to být provedeno legálně. Měli byste mít pas a vízum,“ uvádí mluvčí.

Jenže administrativa v zemi se rozpadla. Ministerstva nefungují, čeká se na ustavení nové vlády a pravidel - a Tálibán kontroluje hranice a je jen na něm, koho přes ně pustí. „Všichni lidé mají právo žít tam, kde chtějí. Kromě toho musíme počkat, až letiště obnoví provoz. Poté může kdokoli legálně opustit zemi a nebude mít žádné problémy,“ tvrdí přitom dál Mudžáhid.

Obezřetnost nad sliby Tálibánu

Nad tím, zda se dá důvěřovat Tálibánu, se pozastavují západní analytici, ale i politici. Lze brát Tálibán za partnera k jednání? Varoval před tím nedávno i exministr zahraničí a současný náměstek v Černínském paláci Jan Kohout.

Všichni jsou v očekávání toho, zda skutečně Tálibán ty sliby, které učinil ohledně inkluzivní vlády, lidských práv, zachování práv žen a dívek na vzdělání a práci, amnestii pro všechny státní úředníky... jestli k tomu dojde,“ upozorňoval ve vysílání ČT. A dodal: „My můžeme soudit podle činů, nikoliv podle slov. Zatím máme slova, nemáme činy.“ 

Ani nos mezi očima pak nevěří Tálibánu prezident Miloš Zeman, který svůj postoj jasně prezentoval v pořadu S prezidentem v Lánech.

„Je třeba se na to dívat realisticky a brát prohlášení mluvčích Tálibánu s určitou rezervou,“ uvedl v pořadu Epicentrum na Blesk.cz generál Petr Pavel, někdejší druhý nejvýše postavený muž NATO. „Tálibán rozhodně není spojenectvím nějakých mírumilovných náboženských učenců. Je to organizace, která používá velice nevybíravé prostředky a své odpůrce nemilosrdně likviduje,“ dodal.

Video  Zeman o Tálibánu: S teroristy se nejedná  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yarda ( 8. září 2021 07:06 )

...Mluvčí Tálibánu o bití žen i strachu uprchlíků: „Jejich životy nejsou v ohrožení“...
Ten pán to co říká třeba myslí upřímně. Ale nepochybuji, že se tam najde hodně těch co jsou "papežštější než papež" a cucky budou lítat (IMHO takových nebylo málo ani v naší historii).
Třeba kolik žen a dívek tam už zemřelo a ještě zemře kvůli nějaké pofidérní "cti".

viho ( 7. září 2021 10:39 )

Ano, je to svěží nová generace Talibanu, takže při "diskuzi" na vás nebudou mířit starými obouchanými zbraněmi, nýbrž nejnovější generací západních zbraní pořízených z peněz daňových poplatníků členských zemí NATO.

frantacizek ( 7. září 2021 05:37 )

posmrtně vyznamenají

frantacizek ( 7. září 2021 05:35 )

je to nová generace Talibanu, takže to se teprve uvidí, jestli jsou lepší než jejich otcové a dědové, kteří tam řádili v 90.letech. Každopádně změna je v tom, že holčiny do 12 let už mají nyní právo studovat, musí být ale odděleni od mužů, do práce se směly vrátit taky humanitární pracovnice, krom lékařek a sester, které potřebuje každý režim. Podle šariji nemůže stejně ženu vyšetřovat muž. Dalším plusem je, že tomu vůdci poslední provincie, kterou teď Taliban ovládl, nabídli místo ve vládě, on to podmínil tím, že jeho otce, který proti Talibanu bojoval v 90.letech, vyznamenají , což bylo neprůchodné pro Taliban. Ale místo ve vládě dostal jako nabídku, to je pozitivní krok. Chtějí ty provincie sjednotit, asi to nabízejí všem těm tamním vůdcům těch jednotlivých oblastí

Zobrazit celou diskusi