Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Strach „českého“ tlumočníka o rodinu: Tálibán jim vyhrožuje zabitím. „Ještě je čas na pomoc“

Autor: amik - 
28. srpna 2021
05:00

Tálibán stíhá vysoce postavené důstojníky afghánské armády. Skrývají se, jejich šance na útěk ze země jsou aktuálně mizivé. Blesk Zprávy o tom získaly informace od zdroje, který má na nejvyšších místech afghánské armády rodinné vazby. Muž žije v Čechách přes 30 let, v minulosti pracoval jako tlumočník pro českou armádu. Teď Česku vzkazuje: „Celý život jsem zachraňoval české životy, moje rodina v Afghánistánu hájila zájmy Česka. Zachraňte je, dlužíte jim to.“

Muž, který Blesk Zprávám podal svědectví o honu na důstojníky afghánské armády, odmítl odhalit svou identitu. „Bratr má podobné příjmení jako já, skrývá se před Tálibánem, mohl bych ho ohrozit.“

Afghánec přišel do Česka v roce 1987 a aktuálně pracuje v záchranné službě. Podle svých slov již 25 let zachraňuje lidské životy. „V minulosti jsem dělal pro Armádu ČR, třikrát jsem byl na misi, mám tři medaile od NATO a dvě medaile od ministerstva obrany za službu České republice. Průběžně dělám tlumočníka po českou armádu i českou policii,“ popsal svůj vztah k naší zemí.

Muž uvedl, že na splnění zmíněných misí pro českou armádu úzce spolupracoval i se svou rodinou v Afghánistánu. Jeden z jeho bratrů byl plukovníkem afghánské armády, oba synové jeho bratra byli také důstojníci. Jeden z nich působil na ministerstvu obrany, druhý v letectvu. Jeho otec byl zaměstnán na strategickém odboru ministerstva obrany, aktuálně spolu jsou v kontaktu. Otec i bratr se podle jeho slov bojí o život.

Krvavý hon na důstojníky afghánské armády

Tálibán v těchto chvílích vede na důstojníky krvavý hon. Chodí po bytech důstojníků a pilotů a vyptávají se, kde jsou. Vyhrožují jejich rodinám, prohledávají byty, verbálně i fyzicky zastrašují příbuzné,“ popsal situaci Afghánec.

„Mám nahrávku od syna mého bratra, kdy přišli k nim domů a řekli: Kde je syn toho a toho, ten pilot. Vydejte nám ho, jinak za týden přijdeme a podřežeme jeho ženu. To si neumíte představit. Tam to není jenom fráze, jako třeba tady nebo obecně v Evropě. Je to divočina, Afghánistán pod vládou Tálibánců je návrat do středověku,“ uvedl muž.

Tálibánci se v Kábulu zmocnili lukrativní vojenské techniky. Tálibánci se v Kábulu zmocnili lukrativní vojenské techniky. | Profimedia

Podle něj se radikálové zaměřují především na piloty. „Ti piloti vrtulníků MG, Michael Douglas se jim říká, to jsou takové malé vrtulníky, se kterými když se bojovalo, tak právě dobře kosily Tálibánce. Na tyhle piloty mají opravdu spadeno, chtějí je dostat,“ vysvětluje tlumočník a dodává: „Jde o pomstu. Piloty chtějí mučit, lynčovat, chtějí se na nich brutálně mstít.“

Na letišti není pro válečné uprchlíky bezpečno

Komu se z Kábulu nepodařilo uniknout před tím, než Tálibán plně převzal kontrolu nad vstupem na letiště, ten po zavedení kontrol a druhého check pointu neměl v podstatě šanci. Tálibánem hledaní důstojníci a piloti navíc čelí riziku, že je někdo pozná. „Bratrovi jsem řekl, ať na letiště nechodí. Hledají ho, na letišti by pro něj nebylo bezpečno. Rozhodně tam nemůže jít jen tak na blind, bez jakékoliv záruky ochrany spojenců. Kdyby ho někdo z Tálibánců poznal, zastřelili by ho,“ přibližuje napjatou situaci v Kábulu muž, který usiluje o transport své rodiny do Česka

Aktuálně hrozí hledaným vojákům na letišti další nebezpečí – útoky, ke kterým se hlásí ISIS. Čtvrteční exploze v Kábulu si vyžádala nejméně 170 obětí na životech. 

Po incidentu se situace kolem letiště dramaticky vyostřila – kolem letiště je stále více lidí a evakuace osob z Kábulu se urychluje. Reportér Charles Stratford podal svědectví o tom, že viděl tisíce lidí, kteří se zoufale snažili vyškrábat přes zeď do vnitřních prostor letiště a dostat se do některého ze zbývajících letadel.

„Letiště v Kábulu je pro teroristický útok logickým cílem. Dalo se očekávat, že se to stane, ostatně, toto varování proběhlo médii ještě před útokem. I proto jsem svou rodinu prosil, aby na letiště nechodili, když nemají zajištěný let,“ okomentoval situaci „český“ Afghánec.

Pronásledovaní vojáci jsou na útěku

Mnoho důstojníků bývalé armády se skrývá, musí se neustále přemisťovat, aby unikli smrti. Velké procento z nich má za cíl dostat se do středozemní provincie Pandžšír, kam se přesunuly zbytky afgánské armády.

Podle zdroje Blesk Zpráv, který je v kontaktu s rodinným příslušníkem na vysokém postu ministerstva obrany, se zbylí vojáci v Pandžšíru připravují na dva scénáře: „Pokud Tálibán přistoupí na nějakou formu koaliční vlády, budou vyjednávat. Pokud ne, jsou připraveni bojovat,“ uvedl a zároveň dodal, že jejich pozice pro boj není ideální. Jsou obklíčeni tálibánskými vojsky.

Neoficiální spolupráce

Kvůli zhoršující se situaci se muž snažil dostat svou rodinu z Kábulu už na začátku července, kdy kontaktoval tehdy ještě aktivní českou ambasádu v Kábulu, ministerstvo obrany i zahraničí. Obdržel však shodnou informaci, že se na něj (a tím pádem ani na členy jeho rodiny) evakuační program pro tlumočníky nevztahuje – vztahuje se pouze na tlumočníky posledních let.

Manifestace afghánských tlumočníků v Kábulu Manifestace afghánských tlumočníků v Kábulu | Reuters

„Považujeme za důležité zdůraznit, že jde o tlumočníky, kteří s českou stranou spolupracovali v tom nejaktuálnějším období. Ti byli vybráni a budou kontaktováni přímo. Pokud se tak nestane, znamená to, že nebyli do programu zařazeni,“ sdělila 12.8. ČTK Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

To ale podle muže není zcela fér. „Co se týká životů, tak to není o tom, jestli jste tu práci dělali poslední tři roky nebo posledních deset let. Oni navíc i přesto, že v Afghánistánu byly koaliční jednotky a naši měli zákaz jakékoliv spolupráce s vojenskými jednotkami, tak i přesto s nimi spolupracovali, aby si vydělali na živobytí. Samozřejmě neoficiálně,“ řekl.

Evakuace byla ukončena, potvrdilo ministerstvo

Česko ze země evakuovalo minulý týden ve třech letech celkem 195 lidí, z toho 170 Afghánců, kteří spolupracovali s ministerstvem zahraničí nebo s armádou, a jejich rodiny. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) označil po příletu posledního z letadel evakuační misi za ukončenou.

„Platí, že evakuace českých občanů a spolupracovníků z Afghánistánu byla ukončena. Pokud má někdo trvalý pobyt v ČR a ještě se nachází v Afghánistánu, snažíme se zajistit mu co nejrychleji pomoc s evakuacií ve spolupráci se spojenci,“ sdělila Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

„Moje rodina je v ohrožení života. Tálibánci vydírají jejich rodiny, vyhrožují jim mlácením, znásilněním, zabitím,“ reaguje muž, že stále je koho zachraňovat. Dokonce je na to podle něj i prostor. „Důležité je, že je ještě stále čas, aby tam Česká republika poslala jedno dvě letadla, aby pomohla dalším lidem, kterým jde o život. Aby pomohla lidem, kteří pracovali a pracují pro českou armádu. Tito lidé, stejně jako moje rodina, si pomoc Česka zaslouží,“ je přesvědčen.

„V Afghánistánu mohou zůstávat někteří lidé, kteří by o přesun do ČR stáli, ale nemají v Česku trvalý pobyt a vazby, a proto je logicky evakuovat nemůžeme. Je proto pochopitelné, ze komunikace ohledně detailů evakuace případných jednotek lidí s trvalým pobytem v ČR, zůstane nadále na interní úrovni,“ uzavřela Davidová.

 

 

santikxauz ( 28. srpna 2021 09:00 )

Pomáhali armádě,tak se o všechny postarají,včetně nákládů.

stařec ( 28. srpna 2021 07:51 )

U nás "tlumočník",doma vlastizrádce !!!

Zobrazit celou diskusi