Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Odmaskovaná nevěsta ISIS: V Británii si žila v luxusu, teď živoří mezi uprchlíky s Begúmovou

Autor: Darina Jíchová - 
2. května 2021
20:26

Šamima Begúmová (21), byť nejznámější, rozhodně není jediná žena, která utekla z Británie do Sýrie, kde se přidala k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS) a provdala se za džihádistu. Také Ferdous Džahanová (31) vyměnila Londýn za ISIS, v porovnání s životem, který vedla ve čtvrti Twickenham, nyní v uprchlickém táboře živoří, uvedl list Daily Mail.

Nedělníku Mail on Sunday se podařilo zjistit totožnost další nevěsty ISIS, která žije ve stejném uprchlickém táboře jako Begúmová. Matka od třech dětí Džahanová tedy nyní pobývá v táboře al-Rodž. Novinářům sdělila, že její manžel, který konvertoval k islámu, ji „podvedl“ a lstí vylákal z Británie do Sýrie. Džahanová pochází z dobře situované rodiny, její otec je počítačový inženýr a matka je učitelka, v životě nikdy nestrádala.

Chce zajistit dětem lepší budoucnost

Snad i proto se Džahanová chce vrátit domů do Británie, na život v nuzných podmínkách přeplněného uprchlického tábora není vůbec zvyklá. Žena však přišla o britské občanství, které jí odebralo ministerstvo vnitra, je otázkou, jak velké jsou šance na to, že jí vláda povolí návrat do Londýna. „Kdyby moje děti měly přístup k dobrému vzdělání a mohly žít normální život, byla bych moc ráda, ale když nám Británie nedovolí se vrátit, co můžu dělat?“ svěřila se tisku.

Podle tchyně manžela vylákala do Sýrie ona

Rodina jejího manžela Terence Le Pageho, který přijal jméno abú Chalíd, však vystoupila proti její výpovědi. Podle nich to byla ona, kdo ho po svatbě přesvědčil k tomu, aby v listopadu 2015 odešli do Sýrie. Le Page byl zastřelen odstřelovačem v iráckém Mosulu. „Byla to ona, kdo přesvědčil Terryho, aby utekli do Sýrie,“ prohlásila její tchyně Donna Le Pageová (54). „Ona byla hnací silou jejich útěku, podněcovatelem. Jak se opovažuje mi vzít syna,“ dodala Le Pageová.

Na druhou stranu však doufá, že se rodinu podaří dostat do Británie, chce totiž vidět svoje vnoučata, děti ve věku 6, 5 a 3 roky. „Nezaslouží si být v tom táboře,“ uvedla Le Pageová. Džahanová se ještě v Londýně přidala k zakázané skupině al-Muhadžirún (ALM), kterou založil radikální muslim Anjem Choudary. Právě členové této skupiny jí zařídili manželství s konvertitou Le Pageem.

Shamima Begumová Shamima Begumová | Reuters

Když manželé odešli do Sýrie, byla Džahanová těhotná s jejich druhým dítětem. Žena tvrdí, že jí manžel lhal, namluvil jí prý, že ji bere na druhé líbánky do Turecka. „Po svatbě jsme neměli pěkné líbánky, a tak mi řekl, že mi splní moje přání. Netušila jsem, že měl jiné plány. Většinou jsem ani nevěděla, kde jsme, cestu jsem prospala,“ Džahanová byla tehdy v osmém měsíci těhotenství.

Pár se usadil v Rakce, která bývala de facto hlavním městem chalífátu. Po smrti Le Pageho se provdala za otce svého třetího dítěte, kurdského džihádistu, ten byl ale později také zabit. Poté se žena přesunula do poslední bašty ISIS, do Baghúzu. Po jejím dobytí byla zadržena kurdskými jednotkami a odeslána do uprchlického tábora.

Otec bojuje za její návrat domů

Díky Červenému kříži je v kontaktu s rodinou, jeho pracovníci jí doručili dopis od příbuzných, jednalo se o první kontakt po šesti letech. Její otec se snaží ji domů dostat legální cestou. „Nevíme, jak rozhodla vláda a jak úplně přesně je to s jejím občanstvím, předpokládáme, že o něj přišla,“ uvedl. Džahanová měla kromě britského ještě bangladéšské občanství, stejně jako Begúmová.

Pokud se její případ bude řešit stejně jako kauza Begúmové, šance na návrat domů jsou dost nízké. Mladší z nevěst ISIS řešila své občanství u odvolacího soudu, celá věc se nakonec dostala až před nejvyšší soud. Ten na konci února rozhodl, že se Begúmová do Británie vrátit nesmí, protože představuje bezpečnostní hrozbu. Právníci vysvětlili, že se může odvolat a pokračovat v boji o občanství, ne však v Británii.

buban ( 3. května 2021 19:38 )

Nad osudem těchto žen pláči tak silně,že téměř na klávesnici nevidím.Jak ráda bych jim nabídla můj 2generační RD na jihu Moravy.

diskutujici ( 3. května 2021 17:34 )

Si zvykne Svůj k svému.

marlen52 ( 3. května 2021 16:44 )

proboha bleskáči proč jste vytečkovali slovo c o u r a j í copak na tom je špatného

marlen52 ( 3. května 2021 16:42 )

proč migranty přijímají nás nechtějí pustit na dovolenou ale oni se ***jí po celé Evropě. proč je nevracejí před jakou válkou utíkají a proč nám neukazují pravdu jak se chovají v Evropě

krapotkin ( 3. května 2021 15:59 )

Nedávno to zopakoval Erdogan.

Zobrazit celou diskusi