Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Právě jsme bombardovali 50 žen a dětí.“ Američané tutlali krvavý útok v Sýrii

Autor: ČTK - 
15. listopadu 2021
10:10

Americká armáda v posledních dnech bojů proti Islámskému státu (IS) v Sýrii v roce 2019 při náletu zabila desítky civilistů. Napsal to list The New York Times a obvinil armádu ze zatajení faktů.

Incident se podle NYT stal 18. března 2019 a váže se k místu zvanému Baghúz, kam se uchýlili ustupující bojovníci IS s rodinami. Při náletu tam přišlo o život 80 lidí, z nichž armáda 16 identifikovala jako bojovníky IS a čtyři jako civilisty. O totožnosti zbylých 60 nedošla k žádnému závěru.

Ten den dopadly na velkou skupinu lidí tři americké bomby, i když armáda měla k dispozici snímky ve vysokém rozlišení z bezpilotního letadla, z nichž bylo patrné, že tam jsou i civilisté. Útok sledovali v přímém přenosu prostřednictvím dronu američtí vojáci na americké letecké základně Al-Udajd v Kataru. „Kdo to shodil?“ tázal se podle NYT na chatu jeden z těch, kdo záběry viděli. „Právě jsme bombardovali 50 žen a dětí,“ napsal druhý.

Po první prohlídce místa bylo zjevné, že o život přišlo kolem 70 lidí. Šlo o největší civilní ztráty z jednoho incidentu v boji proti IS, avšak americká armáda se k této operaci veřejně nepřihlásila. Počet obětí byl zřejmý od počátku a armádní právník akci označil za možný válečný zločin, který je třeba vyšetřit. Zprávy o počtu mrtvých byly ale „upravovány“, některé byly odstraněny, pozměněny a zařazeny mezi tajné. Koaliční jednotky vedené USA místo zahladily buldozery.

Věc začal vyšetřovat nezávislý inspektor ministerstva obrany, ale jeho zpráva byla pozdržena a neobsahovala žádnou zmínku o útoku. Gene Tate, který na případu pro úřad inspektora pracoval, řekl, že se „vedení rozhodlo věc pohřbít, nikdo s ní nechtěl nic mít“. Za kritiku nečinnosti byl Tate propuštěn.

Podle zjištění NYT bombardování nařídila operační skupina 9 pověřená pozemními operacemi v Sýrii. Pracovala v takovém utajení, že v té době o svých akcích neinformovala ani vojenské partnery. O připravovaném útoku na Baghúz nevědělo podle listu ani vedení amerického letectva v Kataru.

NYT poslal minulý týden svá zjištění velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku, pod něž spadaly boje v Sýrii. Velitelství tento útok poprvé přiznalo a uvedlo, že při něm přišlo o život 80 lidí. Nálety ale podle něj byly odůvodněné. Zabily 16 radikálů a také čtyři civilisty, o 60 zbývajících není jasné, zda to byli civilisté. Částečně podle prohlášení velitelství proto, že i některé ženy a děti se chopily zbraní a bojovaly v řadách IS.

„Nesnášíme ztrátu životů nevinných a děláme vše pro to, abychom jim předešli. V tomto případě jsme o situaci věděli, útok jsme vyšetřovali s našimi důkazy a přijímáme odpovědnost za neúmyslné zabití,“ sdělil v prohlášení mluvčí velitelství Bill Urban.