Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tajné služby varovaly před pádem afghánské armády. „Žalostné plánování,“ schytává to Biden

Autor: ČTK, simao - 
18. srpna 2021
13:22

Zatímco americký prezident Joe Biden a jeho poradci na veřejnosti na začátku léta prezentovali rychlý kolaps afghánské armády jako nepravděpodobný, tajné služby ve svých zprávách před tímto vývojem varovaly a podávaly čím dál pochmurnější obrázek o možnosti návratu Tálibánu k moci. S odvoláním na nejmenované bývalé i současné vládní činitele to v úterý napsal list The New York Times (NYT). Zjištění podle něj vyvolávají otázky o tom, proč se Washington zdál být nepřipravený na pád afghánské vlády a vstup tálibů do Kábulu.

Článek  v The New York Times připomíná Bidenovu tiskovou konferenci z 8. července, na níž prezident mimo jiné řekl, že je velmi nepravděpodobné, že se Tálibánu podaří „všechno zabrat a kontrolovat celou zemi“. Vehementně tehdy odmítal spekulace o tom, že by konec americké bojové mise v Afghánistánu mohl připomínat nechvalně proslulý odchod Američanů z Vietnamu v roce 1975, a označil za nepravdivé tvrzení, že americké zpravodajské složky považují pád afghánské vlády za pravděpodobný.

Podle informací NYT ale v této době začínaly být mnohé analýzy tajných služeb pesimističtější, přičemž nastolovaly otázky, zda se afghánské bezpečnostní složky zmůžou na výraznější odpor a zda vláda dokáže udržet kontrolu nad hlavním městem. Jedno červencové hlášení popisovalo rostoucí rizika hrozící Kábulu, uvedl zdroj obeznámený s tímto materiálem. V době, kdy bojovníci Tálibánu zabírali řadu obvodů a obléhali několik větších měst, zpráva varovala, že afghánská vláda není na ofenzivu Tálibánu připravená.

Následující týdny toto hodnocení potvrdily, když Tálibán bez větších problémů postupně obsadil provinční metropole a nakonec v neděli vstoupil do Kábulu, z něhož mezitím uprchl afghánský prezident Ašraf Ghaní. Vývoj odstartoval evakuace ambasád v afghánském hlavním městě a zoufalé snahy mnoha místních obyvatel opustit zemi za hrozícího nástupu represivního režimu islámských fundamentalistů.

„Četnost letních varování vzbuzuje otázky o tom, proč se činitelé Bidenovy vlády a vojenští stratégové v Afghánistánu zdáli být nepřipraveni reagovat na finální nápor Tálibánu na Kábul, včetně neschopnosti zajistit bezpečnost na hlavním letišti a rychlého posílání tisíců vojáků zpět do země ve snaze ochránit definitivní stažení Spojených států,“ uvádí list NYT. Není podle něj jasné, zda jiná hlášení ze stejné doby neprezentovala optimističtější hodnocení o schopnosti afghánských sil odolávat Tálibánu.

Bidenův poradce: Rychlost pádu byla nečekaná

Řada západních činitelů v posledních dnech vyjadřuje údiv nad tím, s jakou rychlostí se povstalcům podařilo Afghánistán ovládnout.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan v pondělním rozhovoru uvedl, že „rychlost, s jakou města padla, byla výrazně vyšší, než kdokoli předpokládal“. Podobně se v úterý vyjádřil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle kterého „nikdo nepředvídal rychlost kolapsu afghánských bezpečnostních sil, afghánské vlády a afghánských struktur“.

Komentátor BBC: Žalostné plánování i provedení

Biden to však schytává dál. Mj. i v komentáři pro BBC od Jona Sopela, který míní, že jsou tři cesty, jak může afghánská krize skutečně Bidenovi výrazněji uškodit.

„Pro Joe Bidena to teď vypadá docela temně,“ poznamenává Sopel. „Odstoupení USA z Afghánistánu vypadá jak z učebnice ‚jak ve všem prohrávat‘. Varování nebyla uposlechnuta, inteligence byla zjevně naprosto nedostatečná, plánování bylo žalostné, provedení taktéž žalostné,“ míní komentátor.

Nespokojenost i u demokratů

Do Bidena šijí republikáni včetně exprezidenta Donalda Trumpa, nespokojenost s počínáním vlády však mezitím začínají dávat najevo zástupci Bidenovy Demokratické strany.

Senátor Bob Menendez, který předsedá zahraničnímu výboru, vyjádřil zklamání nad tím, že současná administrativa uvádí do praxe plán té Trumpovy, který má podle něj značné rezervy. Menendezův výbor prý hodlá vyšetřovat počínání Trumpovy i Bidenovy vlády a probrat také rychlý kolaps afghánských bezpečnostních složek.

K Menendezovi se přidali ještě další dva demokratičtí lídři senátních výborů. Mark Warner uvedl, že nastolí „tvrdé, ale potřebné otázky“ ohledně připravenosti Washingtonu na možnost naprostého pádu afghánské vlády. Jeho kolega Jack Reed zase ohlásil, že výbor pro armádu bude vyšetřovat „selhání zpravodajské činnosti, diplomacie a nedostatek představivosti“ při stahování jednotek z Afghánistánu.

Video  Co zbitého tlumočníka zachránilo před smrtí? Veterán z Afghánistánu o pomoci i alibismu vlády  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 18. srpna 2021 13:36 )

...Zde predkladany soubor je dost jednoznacny.Neni jasne do jake miry b tajne sluzby prezidenta informovaly.Odchod vojsk jiz jaksi slibil predchozi predident, tak co...

Zobrazit celou diskusi