Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Není to šťastné.“ Metnar vytkl NATO načasování stažení aliančních vojsk z Afghánistánu

Autor: ČTK, mach - 
14. června 2021
21:55

Načasování stažení aliančních vojsk z Afghánistánu není podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) šťastné. Vojenská přítomnost v zemi byla ale dlouhodobě neudržitelná. Po summitu NATO v Bruselu to uvedl Metnar v tiskové zprávě. Aliance je podle něj připravena zajistit pokračování politické a praktické pomoci, aby afghánská vláda byla schopna udržet stabilitu, bezpečnost a pokrok posledních 20 let. Odchod z Afghánistánu kritizoval na summitu prezident Miloš Zeman.

Lídři členských zemí NATO v pondělí jednali v Bruselu mimo jiné za účasti amerického prezidenta Joea Bidena. Českou delegaci vedl prezident Miloš Zeman, kromě Metnara v ní byl také například ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Podle Jakuba Fajnora z tiskového oddělení ministerstva obrany byla jádrem diskusí na summitu agenda NATO 2030, tedy devítibodová formulace hlavních strategických doporučení generálního tajemníka Jense Stoltenberga. „Hlavy států se v návaznosti na ni dohodly, že nastal čas hlavní politické priority aliance aktualizovat v rámci Strategické koncepce, která by měla být vypracována do summitu v Madridu příští rok,“ uvedl Fajnor.

Video  Generál Šedivý: NATO je pro Česko nutnost, jakási bezpečnostní kotva  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Lídři jednali také o vztazích s Ruskem a Čínou a vyjádřili solidaritu Česku a dalším zemím dotčeným nepřátelskými akcemi Ruska. Podle Fajnora se shodli také na nutnosti konstruktivního dialogu. „Chtěl bych našim partnerům opakovaně poděkovat za vyjádření solidarity v otázce Vrbětic a hybridního působení,“ uvedl Metnar.

„Chceme zajistit pokračování politické i praktické pomoci, aby byla afghánská vláda schopna udržet stabilitu, bezpečnost a pokrok posledních 20 let,“ uvedl český ministr obrany. Dodal, že načasování stažení není šťastné, ale vojenská přítomnost v zemi byla dlouhodobě neudržitelná a šlo o kolektivní alianční rozhodnutí.

Zeman připomněl smrt českých vojáků

Odchod z NATO kritizoval na summitu Zeman, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Připomněl, že v boji s terorismem položili v Afghánistánu své životy čeští vojáci. Varoval před tím, že Tálibán po ovládnutí země může vytvořit z Afghánistánu nové teroristické centrum,“ napsal na twitteru.

Tématem byly i výdaje na obranu. Česko v minulosti opakovaně slíbilo, že do roku 2024 bude na obranu dávat dvě procenta svého HDP, návrh státního rozpočtu ministerstva financí s tím ale nepočítá. „Ke dvěma avizovaným procentům se neblížíme tak rychle, jak jsme očekávali. O rozpočtu ale budeme ještě jednat a já budu nadále akcentovat náš závazek,“ uvedl ministr. Česko podle něj v modernizaci a budování armády výrazně pokročilo.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa