Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Víc lidí v obchodech i na kultuře: Vláda povolí i živou hudbu v klubech a popcorn v kině

Aktualizováno -
14. června 2021
18:30
Autor: ČTK - 
14. června 2021
10:30

Sérii změn koronavirových opatření schválil v pondělí kabinet Andreje Babiše (ANO). Už od úterý bude moci probíhat výuka bez roušek ve školách také v Jihočeském, Libereckém a Zlínském kraji. Od 1. července pak bude moci na kulturu dovnitř dorazit až 2000 lidí, venku jich bude moci být až 5000 a dokonce i na místech na stání. V obchodech bude od července moci být jeden člověk na 10 metrů čtverečních místo 15, nově budou moci nakupovat až o třetinu víc lidí. A kvůli riziku mutací bude muset do karantény i člověk očkovaný první dávkou vakcíny, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nově bude v klubech povolená i živá hudba a v kinech například popcorn.

Žáci a učitelé mohou odložit roušky při výuce i ve Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji, kde dosud byly povinné. Dnes odpoledne o tom rozhodla vláda. V ostatních krajích bylo nošení roušek při výuce zrušeno už minulý týden.

Co všechno vláda schválila:

  • Žáci v celém Česku mohou od úterý odložit roušky, resp. respirátory. „Od úterý nebudou povinné roušky v rámci tříd při výuce ve všech krajích,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ještě v pondělí museli mít ochranu dýchacích cest i při frontální výuce nasazenou žáci a studenti z Jihočeského, Libereckého a Zlínského kraje. Například na chodbách jsou ale roušky nebo respirátory ve školách dál povinné napříč Českem.
  • Karanténa nebo izolace pro lidi, které mají první dávku očkování a setkali se s nakaženým. „Vidíme na případu Británie, že indická varianta je celkem imunní vůči první dávce,“ doplnil Vojtěch. Navíc se délka karantény vrací z 10 zpět na 14 dní. 
  • Sjednocení uznávání testů na vysokých školách. Na vysokých školách bude podle ministra zdravotnictví uznán jak laboratorní test, tak čestné prohlášení. Profesionálně provedený PCR test platí sedm dní od odběru, antigenní test provedený na certifikovaném místě je možné využít 72 hodin. Možné je použít i doklad od zaměstnavatele o provedeném antigenním testu, případně čestné prohlášení o testu ze školy.
  • V maloobchodu a službách vláda od 1. července schválila rozvolnění ve smyslu 1 osoba na 10 m2 a zrušila zákaz propagačních akcí. Zatím pro obchody - ale třeba i muzea nebo galerie - platilo pravidlo jednoho člověka na 15 m2.
  • V případě tělových služeb, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, manikúra či masáže, se ruší podmínka, že mohou být poskytovány pouze jednomu zákazníkovi. Současně se ruší také povinnost evidovat zákazníky.
  • Kluby a restaurace mohou od 1. července provozovat živou hudbu, ale zatím se nesmí tančit.
  • Bázeny a wellness centra mohou být naplněna až na 75 procent své kapacity.
  • V rámci kulturních představení, jako jsou koncerty nebo divadla a kina, na sportovních utkáních, na kongresech a vzdělávacích akcích bude za stanovených podmínek ve venkovním prostředí možná účast až 5000 diváků nebo posluchačů, ve vnitřním prostorech až 2000. Venku se mohou prodávat i lístky na stání, na každého člověka musí být ale nejméně čtyři metry čtvereční.
  • Provozovatelé a majitelé soukromých hradů, zámků a zřícenin budou moci žádat o podporu z programu COVID-kultura. Jeden žadatel může dostat až čtyři miliony korun. O peníze bude požádat ještě v červnu. Celkem vláda na tuto podporu vyčlenila 200 milionů korun. 

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr kultury Lubomír Zaorálek vystoupili v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády (14. 6. 2021) Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr kultury Lubomír Zaorálek vystoupili v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády (14. 6. 2021) | ČTK / Krumphanzl Michal

Žáci, studenti a učitelé v Jihočeském, Libereckém a Zlínském kraji od 15. června odloží stejně jako zbytek republiky během výuky roušky. Ty však nadále zůstávají ve společných prostorách škol v rámci celé republiky. Povinnost nosit roušky se v těchto krajích končí také v zaměstnání, a to u lidí pracujících na jednom místě bez přítomnosti jiných osob než jsou spolupracovníci.

Vojtěch: Ve všech krajích se zlepšila epidemická situace

„Epidemická situace se ve všech krajích v posledním týdnu zlepšila. Rozhodli jsme se proto na základě doporučení hygieniků zrušit povinnost nosit roušky ve třídách a v zaměstnání i v těch regionech, kde jsme je doposud ponechali,“ uvedl ministr Adam Vojtěch.

K dalšímu zmírnění protiepidemických opatření dojde od 1. července, kdy se zvýší maximální kapacita kulturních představení, sportovních utkání a také vzdělávacích akcí. Tyto akce bude nově moci navštívit uvnitř až 2000 osob, venku pak až 5000 osob.

V klubech i hospodách bude moci hrát zase i živá hudba, dál ale bude platit zákaz tance. „Při tanci dochází mezi osobami k úzkému kontaktu, při kterém je vysoká pravděpodobnost šíření kapének. Tím se zvyšuje také riziko přenosu onemocnění covid-19,“ okomentovala to hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Víc lidí i na soukromé akce nebo do bazénu a wellness

Zvýšení maximální kapacity se týká také soukromých a veřejných hromadných akcí, a to na přítomnost až 500 lidí uvnitř a 1000 lidí venku. Zvýší se také kapacita bazénů a wellness zařízení, a to až na 75 % celkové kapacity. U epidemiologicky rizikovějších činností (kadeřnictví, kosmetika, manikúra, masáže apod.) se nově ruší podmínka poskytování služby v jeden moment pouze jednomu zákazníkovi. Stejně tak se ruší povinná evidence zákazníků.

Změny od 15. června se týkají také karanténních opatření, kdy do karantény nemusí až plně očkované osoby po uplynutí 14 dnů od druhé dávky (u vakcíny Janssen od první dávky). „Důvodem je zejména nárůst záchytu mutací koronaviru, kdy se dle klinických studií prokazuje, že ochrana po první dávce nemusí být dostatečná,“ doplňuje hlavní hygienička.

Volby opět i v karanténě

Zvláštní předpis má při letošních volbách umožnit volit kvůli karanténě či izolaci do přenosné volební schránky, ale také na tzv. drive-in stanovištích. Další možností by mělo být hlasování v uzavřeném pobytovém zařízení. Navrhované způsoby se podle ministerstva vnitra osvědčily při loňských krajských a senátních volbách.

Video  Babiš vyrazil po rozvolnění do hospody: Zajděte na pivo, vyzýval Čechy  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...

Další rozvolnění i výhled na dovolenou

„Koronavirová krize postupně opadá, čísla jsou velmi dobrá. Postupně rozvolňujeme,“ uvedl před jednáním vlády na tiskovce v Lidovém domě Jan Hamáček (ČSSD).

S výhledem na nadcházející léto pochválil ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) za jeho jednání v Chorvatsku a Bulharsku. „Velmi intenzivně pracuje na tom, aby v těch nejoblíbenějších destinacích pro české občany ty jejich příjezdy byly co nejméně komplikované,“ podotkl. „Postupně pracujeme na tom, aby to léto a ta dovolená, kterou si všichni zaslouží, proběhla bez komplikací,“ dodal Hamáček s tím, že další destinace budou následovat.

Zmrazení platů politiků? Vláda dala neutrální stanovisko

Na programu pondělní vlády byla i necovidová agenda. Poslanecký návrh premiéra Babiše měl pro příští rok zmrazit platy ústavních činitelů na letošní úrovni. Už nyní jsou platy zmrazeny na loňské úrovni. Očekávaný růst platů pro příští rok, který by podle premiéra měl představovat nejméně 5,9 procenta, pokládá za nepřijatelný. Týká se však i soudců, což je podle návrhu stanoviska kabinetu v rozporu s judikaturou Ústavního soudu. Vláda nakonecz zaujala neutrální stanovisko k návrhu.

„Ústavní činitelé v čele s politiky musí jít příkladem občanům, jejichž životy více či méně poškodila pandemie. Krize ještě neodezněla a mzdy v ekonomice porostou minimálně, jestli vůbec. Na vládě dnes proto zvednu ruku, aby i v roce 2022 zůstaly platy ústavních činitelů zmrazeny,“ uvedla na twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Na programu vlády byl i materiál, podle kterého Česko po zahrnutí prostředků Evropské unie zašle příští rok na dvoustrannou rozvojovou a humanitární pomoc zhruba miliardu korun, což je asi o 100 milionů méně než letos. Vláda projedná i zprávu o činnosti Bezpečnostní rady státu či výroční zprávu Českého telekomunikačního úřadu za loňský rok. Zabývat se bude také doplněním orgánů zdravotních pojišťoven.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

brano34 ( 15. června 2021 09:03 )

Všem politikům se otevřou močové svěrače, až na podzim a v zimě propukne chřipková epidemie..
Všichni přidušení rouška­mi,res­pirá­tory a očkovaním ztratili imunitu

viho ( 14. června 2021 21:53 )

Vláda si asi řekla, že Česko je přece exportní země, tak proč by měla mutace koronaviru dovážet z Británie, Indie, nebo snad až kdesi z Jižní Afriky či Brazílie? Pořádnou českou mutaci si tady přece lidé umí vyrobit i sami. Tak se vesele rozvolňujte, mutujte a exportujte...

iFender ( 14. června 2021 13:19 )

Slysel jsem nazor mladych lidi,kteri rikali zmrazit duchodce,ach pardon zmrazit duchody.Na to doziti jim staci skrojek loje na tyden nejake stare brambory,trochu toho odrazeneho mleka,vody je zatim dost a topit take nemusi karton od piana ma idealni isolaci v tom se spinka jak na marech. Na co je neprijde a jako našup: Vzduch omašteny vetrem a jitrnici co svet nevidel

dietr ( 14. června 2021 11:29 )

Taky by ty jelita mohli projednat respirátory na pracovištích, všichni negativně testovaní, polovina očkovaných, a rok na hubě náhubek, tak kde jsme?

janapi ( 14. června 2021 11:03 )

Čekal na pivo a neměl roušku? Tu snad může mít sundanou pouze při konzumaci ...zas jeden co káže o vodě a pije víno (pivo)!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa