Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Byla jsem jen hloupá holka,“ tvrdí nevěsta ISIS a žadoní o návrat domů. V táboře se dívá na Přátele

Autor: sova - 
15. června 2021
20:04

Šamima Begumová (21) uprchla do Sýrie v 15 letech, aby vstoupila do řad Islámského státu. Její případ se táhne už několik let, kdy mladá žena žádá o rehabilitaci, návrat do Velké Británie, ale především o vrácení občanství. Nyní však přichází změna. Begumová už netrvá na své rehabilitaci, ale tvrdí, že by ráda pomáhala rehabilitovat ostatní.

21letá bývalá školačka z východního Londýna mluvila během rozhovoru v zajateckém táboře al-Roj v Sýrii o svém novém „západním“ pohledu a opakovala teze, které padly už při jiných nedávných setkáních s médii.

S červeně namalovanými nehty a módní kabelkou vypadala velmi odlišně od jejího předchozího vzhledu typické „džihádové“ nevěsty zabalené v hidžábu a šátku.

„Nemyslím si, že jsem byla teroristka. Myslím, že jsem byla jen hloupá holka, která udělala velkou chybu,“ řekla Begumová během posledního rozhovoru novináři Andrewovi Drurymu.

„Osobně si nemyslím, že musím být rehabilitována, ale chtěla bych pomoci rehabilitovat ostatní lidi. Ráda bych pomohla,“ svěřila se.

Tři její děti zemřely

Mladá žena také vysvětlila, proč přestala nosit svůj tradiční islámský oděv. „Nosím tyto šaty a nenosím hidžáb, protože mě to dělá šťastnou. A cokoli v tomto táboře, co mě dělá šťastnou, je velká pomoc a záchrana,“ uvedla Begumová, jež dodala, že se jí například líbí hudba amerického rappera Kanyeho Westa, sledovala zprávy o jeho rozvodu s populární televizní hvězdou Kim Kardashianovou a sledovala reprízy seriálu Přátelé.

Po útěku ze svého domova v Bethnal Green v londýnské čtvrti East End se s dalšími dvěma školačkami vydala do Sýrie a oženila se s nizozemským džihádistou.

Než dorazila do tábora al-Roj, porodila tři děti, které všechny zemřely vlivem nemoci nebo podvýživy. Má se za to, že její manžel padl do rukou Kurdů v Sýrii, kde by měl být vězněn.

Useknutá hlava ji „neohromila“

Ještě v roce 2019 Begumová odmítala odsoudit sebevražedný bombový útok v Manchester Areně, který se odehrál v květnu 2017 a při kterém bylo zavražděno 22 civilistů.

V dalším rozhovoru například uvedla, že když viděla první useknutou hlavu v Sýrii, „vůbec ji to neohromilo“.

Nicméně i samotný novinář Drury, který s Begumovou pořídil interview do filmu Danger Zone, uvedl, že po setkání s ní změnil názor na to, že je teroristka. Drury míní, že by jí měl být umožněn návrat do Velké Británie a možnost odčinit své zločiny.

Zobrazit celou diskusi