Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Domů se nikdy nevrátí!“ Nevěsta ISIS dostala od ministryně jasný vzkaz

Autor: Darina Jíchová - 
29. září 2019
12:59

Britská ministryně vnitra Priti Patelová má v otázce Šamimy Begumové (19), která jako patnáctiletá školačka utekla do Sýrie, přidala se k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS) a provdala se za džihádistu, a jejího návratu do Británie naprosto jasno. Nechala se slyšet, že nikdy nepřipustí, aby se dívka vrátila domů. Političku neobměkčil ani vzkaz, který Begumová tento měsíc poslala z uprchlického tábora, Britka poprvé přiznala, že odchodu lituje. „Už nikoho nemám, chci jen zpátky domů,“ svěřila se Begumová. „Ne,“ reagovala Patelová. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Begumová společně se dvěma spolužačkami utekla do Sýrie v roce 2015, provdala se tam za belgického džihádistu a porodila mu tři děti. Všichni její potomci v útlém věku zemřeli. Dívka tvrdila, že se aktivně neúčastnila bojů, podle svědků šila vesty pro sebevražedné útočníky a nosila zbraň.  Se žádostí o návrat domů se na britskou vládu obrátila letos v zimě.

Begumová: Udělala jsem chybu

Begumová skončila v kurdském uprchlickém táboře Hawl, kam se z poslední bašty chalífátu uchýlila spousta manželek džihádistů. Begumová byla v té době těhotná a dožadovala se návratu do rodné země. Brity pobouřilo hlavně to, že svého činu nelitovala a prohlásila, že „popravy západních zajatců se daly tolerovat“.

Ministerstvo vnitra Begumové odebralo britské občanství, o možné repatriaci jejího syna se jednalo. Dítě ale kvůli plicní infekci několik týdnů po porodu zemřelo. Dívka se znovu pokusila přesvědčit vládu, skrze tisk se nechala slyšet, že na tom není „psychicky dobře“ a poprvé připustila, že udělala chybu.

Minstryně: Je nebezpečná, v Británii ji nechceme

„Do Británie se nikdy nevrátí,“ prohlásila drsně ministryně vnitra Patelová, tvrzení Begumové, že „teď nenávidí ISIS“, nevěří. „Fyzicky jsem na tom dobře, jsem ještě mladá, moc nemarodím, ale psychicky mi není dobře. Potřebuju terapii, abych se vyrovnala se svým zármutkem. Je to těžké, přišla jsem o děti,“ uvedla Begumová.

„Slyšela jsem, že v ostatních táborech jsou psychiatři, tady ale ne. Nikdo tady neví, čím si procházím,“ dodala Begumová. „Naším úkolem je ochránit tuhle zemi. Nepotřebujeme tu lidi, kteří Británii ublížili, opustili ji a přidali se k vraždící sektě a přijali její ideologii,“ komentovala možný návrat nevěsty ISIS Patelová.

„Takovým lidem prostě návrat umožnit nemůžeme, což se vztahuje právě na tuhle ženu,“ vysvětlila Patelová. S postojem ministryně vnitra souhlasí mnoho protiislamistických aktivistů. „Představuje nebezpečí,“ shodují se. Svědkové ze Sýrie navíc uvedli, že Begumová byla aktivní členkou náboženské policie, jejíž členové bili a týrali lidi, kteří nesplňovali přísná pravidla chalífátu.