Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tátu Leonory (19) zdrtil její útěk k džihádistům. Nevěsta ISIS se chlubila otrokyní

Autor: Darina Jíchová - 
13. září 2019
19:10

O svém zděšení promluvil Maik Messing (47), když se dozvěděl, že jeho tehdy patnáctiletá dcera Leonora utekla do Sýrie. Dívka se na Blízký východ dostala v roce 2015, provdala se tam za džihádistu Martina Lemkeho. Dnes devatenáctiletá Němka byla po pádu hlavní syrské bašty teroristické organizace Islámský stát (ISIS) umístěna do kurdského uprchlického tábora. Němka chce podle všeho „zpátky svůj starý život“, prosí, aby se mohla vrátit domů, napsal deník Daily Mail.

Messingová pochází z německého města Sangerhausen, ze kterého před čtyřmi lety utekla do Sýrie. Tam se stala třetí ženou džihádisty Lemkeho, který je znám také pod jménem Níhád Abú Jásir. Muž dělal pro ISIS IT specialistu, opravoval jim telefony, počítače a spravoval jejich počítačovou síť. Nicméně existují také spekulace o tom, že byl součástí obávané náboženské policie.

Na další Němky Leonora donášela

Němka po svém útěku informovala rodinu, že se stará o Lemkeho děti a vaří mu.  Ve svých zprávách ze Sýrie se chlubila tím, že jí „Martin koupí otrokyni na pomoc“. Aktivně se neúčastnila bojů, ale podle vlastní výpovědi špehovala ostatní Němky, které utekly do Sýrie, a donášela na ně.

„Je jasné, že Leonora není mladá dívka, která se nechala svést, že není oběť, ale je provinilá,“ připustil zlomený Messing, s jejím zmizením se stále nevyrovnal. Své pocity popsal v knize, která nese dceřino jméno Leonora. Dodal také, že o dceřině svatbě se dozvěděl, když mu Lemke zavolal. „Nepatří tam. Sýrie není její země, není to její válka. Její místo je v Německu s její rodinou,“ řekl tehdy. Messing dodnes trvá na tom, že jeho dcera do Sýrie nepatří.

Messing v rozhovoru s německými novináři vzpomínal na svou Leonoru, popsal ji jako vzornou školačku se záslužnými mimoškolními aktivitami. Messingová chodila předčítat do domova důchodců. „Jakékoliv signály toho, že se radikalizuje, nám unikly. Netušili jsme ani, že se chystá odjet. Pak nás kontaktoval Lemke a následně i Leonora,“ uvedl Messing.

Otci vyprávěla o zvěrstvech džihádistů i o pečení chleba

Zlomený otec doplnil, že jim v telefonátech vyprávěla o špercích, které dostala ve svatební den. Zároveň mluvila i o válce a s ní spojených hororech. Vyprávění o zvěrstvech, kterých se dopouštěli džihádisté, ale prokládala zkazkami z každodenního života, třeba jak se učí péct domácí chléb. Vytahovala se také tím, že jí manžel za 18 tisíc korun koupil otrokyni.

Kurdské jednotky Messingovou po pádu Rakky převezly do věznice při jednom z uprchlických táborů v severovýchodní Sýrii. Němka by se ráda vrátila domů, její případ vyšetřuje německá policie. Zjišťují, jak moc byla zapletená do zločinů ISIS. Tento týden vyšetřovatelé důkladně prohledali dům její rodiny.

Messingová počátkem tohoto roku prostřednictvím tisku promluvila o „své naivitě“, uvedla, že k islámu konvertovala jen 2 měsíce po příchodu do Sýrie. Vypověděla, že „zpočátku se všechno zdálo v pohodě“, chalífát a tím pádem její manžel měl dostatek peněz a ona mohla zůstat doma a jen vařit nebo uklízet.

Po pádu Rakky se ale všechno změnilo, když začaly boje o město, musela se podle vlastních slov neustále stěhovat. Nakonec s manželem, dětmi a jeho druhou ženou, Němkou Sabinou (34), utekla pryč. Vojáci je ale záhy dostihli.

Džihádistka: Vím, že jsem udělala chybu

„Chci se vrátit do Německa za rodinou, chci zpátky svůj starý život. Vím, že jsem udělala strašnou chybu,“ vzkázala Messingová, zároveň tvrdí, že se manželovi pokusila utéct ještě před pádem Rakky v roce 2017, ale Lemke ji pokaždé chytil.

Její prosba přišla několik měsíců poté, co se britská nevěsta ISIS Šamima Begúmová (19) snažila vyjednat návrat pro sebe a svého tehdy ještě nenarozeného syna. Britská vláda ji odmítla repatriovat a odebrala jí britské občanství. Do Británie se nedostal ani její syn, který několik týdnů po porodu zemřel. Otázka nevěst ISIS, které utekly do Sýrie, je složitá a většina zemí se k nim zatím staví odmítavě.