Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

V přeplněném uprchlickém táboře to vře. „Časovaná bomba,“ varuje generál

Autor: Darina Jíchová - 
2. září 2019
10:28

Uprchlický tábor Hawl v severní Sýrii je plný nejen syrských a iráckých uprchlíků, ale také rodin džihádistů, které se sem přesunuly po pádu organizace Islámský stát (ISIS). Generál arabsko-kurdské koalice SDF tábor považuje za „časovanou bombu“, nechal se slyšet, že uvnitř Hawlu „přežívá semeno ISIS“, místo považuje za „inkubátor další generace džihádistů“, informoval deník The Guardian.

Uprchlický tábor je pod správou kurdských jednotek, podle nich rodiny džihádistů zcela zaplavily zařízení a převyšují počet uprchlíků, kteří zde hledali bezpečné útočiště před chalífátem. Největší příliv islamistů nastal v březnu, kdy koalice dobyla poslední baštu ISIS, nedaleké město Baghúz.

OSN varuje: V Sýrii hrozí povstání džihádistů 

„Jestli nebudou deradikalizováni, budeme za pár let čelit obrovskému problému. I kdybychom poslali domů všechny zahraniční džihádisty, zbude nám jich tu spousta. Je to časované bomba,“ popsal tábor generál SDF Mazlúm Kobaní. Podle odborníků z Pentagonu a OSN je vysoce nepravděpodobné, že ISIS získá v Sýrii znovu takovou moc, jakou míval, nicméně je možné, že dojde k povstání džihádistů.

I když mnoho islamistů skončilo v kurdských věznicích, stovky se jich nepozorovaně začlenily zpátky do společnosti, a to jak v provincii Dajr az-Zaur, tak v bývalém hlavním městě chalífátu, v Rakce. Tisíce jejich příbuzných na ně zatím čekají v táboře Hawl. Americké úřady souhlasí s vedením SDF v tom, že džihádisté používají tábor jako inkubátor pro další generaci extremistů. Američané i Kurdové upozorňují na to, že i když byl ISIS poražen, jeho bojovníci jsou stále aktivní.

Pomstychtivé džihádistky

V táboře Hawl bylo původně 10 tisíc Iráčanů a Syřanů, kteří uprchli před ISIS, letos na jaře ho ale zaplnilo na 64 tisíc žen a dětí džihádistů. Zařízení hlídá 400 vojáků, kteří se snaží držet příslušnice ISIS a jejich potomstvo oddělené od ostatních. Manželky extremistů se často na ostatních uprchlících mstí za porážku chalífátu, podle výpovědí džihádistky už několikrát napadly humanitární pracovníky i vojáky, mezi dětmi navíc šíří propagandu ISIS.

Vedení táboru informovalo o tom, že mezi radikální skupinou žen došlo ke dvěma vraždám. Džihádistka z Ázerbájdžánu udusila svoji čtrnáctiletou vnučku, dívka si prý odmítla vzít hidžáb. Druhou obětí extremistek se stala mladá Jezídka. Přestože manželky ISIS nemají dovoleno mít mobil, z tábora uniklo několik propagandistických videí, které ženy natočily. Na záběrech malé děti s vlajkou ISIS v pozadí přísahají věrnost chalífátu.

Uprchlice: Jsou to monstra

„Život v táboře je už takhle těžký, žijeme v přeplněných stanech v nehygienických podmínkách, nemáme dostatek základních věcí a do toho jsou tu s námi tyhle ženské, jsou to monstra,“ komentovala situaci v táboře jedna z uprchlic, která si ze strachu přála zůstat v anonymitě. „Můj syn je nemocný, ale nemáme tu žádné léky, záchody přetékají a tyhle bestie nám pálí stany, bijí naše děti jen proto, že můžou,“ dodala.

Přestože je Hawl hlídán kurdskými vojáky a pod neustálým dohledem kamer, nedaří se jim v zařízení udržovat pořádek. Největší problém představují zahraniční džihádistky, které přišly do Sýrie a provdaly se za extrémisty, zvláště pak Tunisanky, Somálky a rusky mluvící ženy. Ozbrojují se noži z jídelny, minulý měsíc pobodaly strážnici, která na následky zranění po převozu do nemocnice zemřela.

Napětí v táboře se stupňuje

Vedoucí ochranky tábora Ajlúl ukázala reportérům The Guardianu modřiny, které utržila v souboji s džihádistkami. „Jedna mě dokonce kousla. Není to poprvé, kdy se něco takového stalo. Asi nejhorší je, že nabádají děti, aby po nás házely kameny. Najednou po vás jdou tisíce rozzuřených dětí,“ vypověděla Ajlúl.

Situace v táboře se neustále zhoršuje, mezi uprchlíky se zvedá vlna hněvu. „Ve vodě je baterie E. coli, řada dětí chytla infekci. Přes den je extrémní horko, v noci zase zima, stany jsou zablešené, lidé potřebují zdravotní péči a psychologickou pomoc,“ vysvětlila Ajlúl, svěřila se, že vojáci se bojí chodit mezi džihádistky.

„Nic jako Hawl nikdy předtím neexistovalo. Některé vlády jsou ochotné repatriovat své občany, jiné je odmítají. Nestability uvnitř tábora jsou si všichni vědomi,“ uvedla americká politoložka Elizabeth Tsurkovová. „Problém nemá jednotné řešení, jednotlivé země by si měly rozebrat své obyvatele,“ domnívá se odbornice.

Problém s nevěstami ISIS

Problematika zahraničních rodin džihádistů a jejich případná repatriace je složitá. Velká pozornost byla letos věnovaná případu Britky Šamimy Begúmové (19), která jako patnáctiletá školačka odešla do Sýrie a provdala se za extrémistu. Begúmová se dostala do tábora Hawl a prosila, aby se mohla vrátit domů.

Britské ministerstvo vnitra její žádost zamítlo a odebralo Begúmové britské občanství. Tato kauza rozdělila Británii, někteří, zvláště její rodina, byli nakloněni tomu, aby se dívka vrátila domů, mnozí však její návrat odmítali. Pobouřilo je zvláště to, že Begúmová nelitovala svého činu. Brity rovněž šokovalo, když prohlásila, že popravy západních zajatců se daly tolerovat.

Petr Kucera ( 2. září 2019 22:49 )

No pokud vybuch te udajne bomby znamena, ze se tam obohati navzajem, tak v tom nevidim zadnej problem... urcite lepsi, nez kdyby se dostali do Evropy

jameson ( 2. září 2019 11:23 )

Jediná účinná forma deradikalizace, je dekapitace.

Zobrazit celou diskusi