Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zažily denní znásilňování a žebrání o jídlo. Sexuální otrokyně teď bojují s pašeráky

Autor: Darina Jíchová - 
1. září 2019
13:18

Náctileté uprchlice se často nechávají zlákat sliby pašeráků, kteří jim nabízejí útěk z uprchlických táborů, slibují jim dobře placenou práci a lepší život. Teenagerky pak většinou jen vymění jeden horor za něco ještě horšího, dívky většinou skončí prodané do sexuálního otroctví. Reportéři deníku The Guardian vyzpovídali dvě uprchlice, které si prošly peklem. O své zkušenosti se ale rozhodly nemlčet, chtějí varovat ostatní, samy se aktivně zapojují do boje proti pašerákům.

Nejčastější obětí pašeráků jsou náctileté migrantky, těmi byly i Nigérijky Ajša a Halíma. Když jim bylo patnáct let, unesli je teroristé z organizace Boho Haram. V zajetí je drželi skoro rok, denně byly znásilňovány, bity a ponižovány, nakonec se jim ale podařilo utéct. Dívky se přes poušť dostaly do uprchlického tábora Madinatu u města Maiduguri v nigerijském státě Borno.

Strážníci jim nabízeli jídlo výměnou za sex

Obě si myslely, že jsou relativně v bezpečí. Život v táboře byl ale těžší, než si představovaly. Dívky neměly skoro co jíst, musely se starat samy o sebe a unikat návrhům místních strážníků, kteří jim nabízeli jídlo a ochranu výměnou za sex.

„Bylo to frustrující, o jídlo jsme musely žebrat. Muži nás většinou chtěli jen zneužít. Byly jsme připravené udělat cokoliv, abychom se dostaly z Madinatu,“ svěřila se novinářům Ajša. Jednoho dne, když dívky sbíraly dřevo na oheň, je zastavila skupinka žen, zajímalo je, jestli by teenagerky nechtěly pracovat jako kadeřnice v Itálii.

Dívky bez rozmyšlení přijaly nabídku pašeráků

„Řekly nám, že bychom dostávaly hezký plat a měly bychom, kde bydlet,“ vzpomíná Halíma. „Byly jsme tak šťastné, že se konečně dostaneme pryč, že jsme o ničem nepřemýšlely a přijaly jejich nabídku,“ uvedla Halíma. Ženy ve skutečnosti spolupracovaly s pašeráky, dvě dívky vzaly do města Agadez v sousedním Nigeru. Ajša s Halímou tam měly počkat, až jim zajistí plavbu přes Středozemní moře.

V Nigeru v tu dobu začal zátah proti pašerákům uprchlíků a teenagerky se ocitly na útěku před zákonem. Jeden ze skupinky pašeráků je nakonec posadil do auta a vyjel s nimi směrem do Libye. Po cestě v poušti ale narazili na policejní hlídku, pašerák dívky vysadil a ujel, aby se vyhnul zatčení.

„V poušti jsme musely pít vlastní moč.“

„Nechal nás v poušti, horkem jsme málem umřely. Musely jsme pít vlastní moč, abychom přežily,“ vypověděla Halíma. Po dvou hodinách na ostrém slunci je zachranil projíždějící dobrodinec, který vzal dívky zpátky do Agadezu. „Tam se nad námi slitovala jedna žena a dala nám peníze na cestu zpátky do Nigérie,“ popsala Ajša.

Jejich příběh není neobvyklý, podle vyšetřování za poslední 2 roky řešily tamní úřady 17 podobných případů. Z tábora Madinatu nejčastěji mizí dívky mladší 18 let. „Sexuální vykořisťování včetně pašování a prodeje dívek do sexuálního otroctví je všudypřítomný problém uprchlických táborů a zařízení pro vysídlené osoby kolem města Maiduguri,“ stojí ve zprávě o pašování lidí, kterou letos vydalo americké ministerstvo zahraničí.

Po svém návratu do tábora udělaly Ajša a Halíma všechno proto, aby před pašeráky varovaly ostatní dívky. Zapojily se do vzdělávacího projektu Caprecon, který učí ženy a dívky, jak rozpoznat nebezpečí. „Pašeráci jsou zločinci, lákají zoufalé lidi na vidinu lepšího života, slibují jim prácovní místa, která ani neexistují,“ uvedla Ajša.

Teenagerky zahájily boj s pašeráky

„Když se necháte lapit do jejich pasti, prodají vás do otroctví,“ varovala Ajša dívky v Madinatu. Společně s Halímou a další dívkou Sarah, která si prošla téměř tím samým, čím ony, se snaží dohlížet na dívky a ženy v táboře. „Jen varování nestačí. Denně se strachujete o budoucnost, co bude dál, nabídka práce je jako sen. Přijde mi, že jsem kvůli pašerákům přišla o všechno, včetně vlastní duše,“ řekla Sarah.

Tři teenagerky si vedou pečlivé záznamy o tom, kdo opouští tábor a pokud se včas nevrátí, vydávají se je hledat. K malé skupince se postupně připojili další se stejnou zkušeností, dívkám se podařilo odhalit už několik pašeráků, kteří byli předáni úřadům. „Když do tábora přijde někdo cizí, zeptáme se ho na důvod návštěvy, když není schopen podat vysvětlení, nedovolíme mu odejít, dokud nedorazí policie,“ popsala Halíma jejich postup.

„Lidé každý den opouštějí tábor, aby si zašli pro jídlo, dříví na oheň nebo pro vodu. Pašeráci tábor sledují, počkají si na moment, kdy jsou děti nebo dívky osamoceny a osloví je,“ vysvětlila Džibrín Bukkarová z projektu Caprecon.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marlen52 ( 1. září 2019 18:38 )

jak si někdo může myslet, že je předělá že tady budou chodit do práce a žít jak žijeme tady ani náhodou. zatím jediné co předvedli, že zabili už tolik lidí že mě je s toho smutno i špatně.

eiben ( 1. září 2019 13:56 )

jen lzou a vykladaji co jim rekil paseraci (neziskovky)

eiben ( 1. září 2019 13:51 )

Nazory a utrpeni negru nas absoluutne nezajimaji. Zpatecku a domu

Zobrazit celou diskusi