Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slíbili jim práci v hotelu, místo toho 20 tisíc dívek skončilo jako sexuální otrokyně

Nigerijská agentura NAPTIP bojuje proti pašování dívek za hranice. Podle jejich posledních informací bylo přes 20 tisíc Nigerijek prodáno na Mali, jsou z nich prostitutky a sexuální otrokyně (ilustrační foto).
Nigerijská agentura NAPTIP bojuje proti pašování dívek za hranice. Podle jejich posledních informací bylo přes 20 tisíc Nigerijek prodáno na Mali, jsou z nich prostitutky a sexuální otrokyně (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Darina Jíchová - 
23. ledna 2019
15:07

Nigerijská organizace bojující proti pašování a kupčení s lidmi (NAPTIP) uvedla, že podle dostupných informací bylo zhruba 20 tisíc dívek prodáno na prostituci. Většina z nich skončila na Mali, v hotelech a nočních klubech, kde je jejich „majitelé“ nutí nabízet sexuální služby. Údaje se NAPTIPu podařilo zjistit za pomoci malijských úřadů, uvedla zpravodajská stanice CNN.

NAPTIP několik svých pracovníků vyslal na Mali, kde prováděli „terénní“ výzkum, mluvili s dívkami. Podle Arinze Osakweho z NAPTIPu pašeráci dívky lákali slibem práce v Malajsii. „Sledovali jsme tento nový trend. Dívky za vidinou zaměstnání v Malajsii dobrovolně odcházejí ze země, skončí ale na Mali. Řeknou jim, že je čeká práce v pětihvězdičkové restauraci s platem téměř 16 tisíc korun za měsíc, místo toho jsou z nich ale sexuální otrokyně,“ popsal Osakwe.

Osakwe byl součástí týmu vyslaného na Mali. Dodal, že některé Nigerijky byly prodány jako otrokyně do zlatých dolů na severu země. Během Operaci Timbuktu, jak NAPTIP akci překřtil, se podařilo zachránit 104 dívek ze tří malijských nevěstinců.

Některé dívky jsou na Mali už roky

„Operace běží od roku 2011, kdy se nám z Bamoka podařilo dostat přes sto dívek, ve věku mezi 13 a 25 lety. Další se neodvážily utéct, spousta z nich je v zemi už několik let,“ vysvětlil Osakwe. „Od té doby spolupracujeme s tamními úřady, v posledních letech jsme vysledovali rostoucí trend pašování Nigerijek na Mali,“ doplnil a odkázal na zprávu, kterou NAPTIP vypracoval a která situaci důkladně mapuje.

NAPTIP kromě malijských úřadů pracuje také s Mezinárodní organizací pro migraci (IOM) a jihokorejskou agenturou pro krizové situace a snaží se dívkám zajistit bezpečný návrat domů. Podle IOM se desetitisíce Nigerijců ročně stane obětí pašeráků lidí, 97 procent z toho tvoří ženy a 77 procent z nich jsou následně sexuálně vykořisťovány a prodány na prostituci.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

elssa ( 23. ledna 2019 16:41 )

Když jsou blbý ať šlapou.

Ondratnv ( 23. ledna 2019 16:08 )

Za 16000.-a dokonce v korunách. Bravo redaktore.

Zobrazit celou diskusi