Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nigérii zachvátila epidemie krvácivé horečky „Lassa“. Zabije každého čtvrtého člověka

Epidemie Lassa v Nigérii
Epidemie Lassa v Nigérii  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
22. ledna 2019
20:30

Nigérii znovu zachvátila krvácivá horečka „Lassa“ a nemoc propukla v epidemii. Od začátku ledna jí podle informací podlehlo minimálně 16 lidí. V úterý to oznámily nigerijské zdravotnické úřady. Nebezpečné onemocnění se v této africké zemi opět objevilo, přestože loni se jeho šíření podařilo zastavit.

Podle Nigerijského střediska pro kontrolu epidemií (NCDC) se od začátku roku počet nahlášených případů nakažení horečkou Lassa zvýšil v několika spolkových státech. Celkem bylo registrováno 172 podezření na nákazu, z nichž se 60 potvrdilo. Úmrtnost na tuto chorobu je tak zatím téměř 25procentní.

„Vzhledem k tomuto nárůstu vyhlásilo NCDC stav epidemie a aktivovalo nouzové operační centrum pro koordinaci opatření,“ citovala AFP z prohlášení střediska. Podle něj byl virus způsobující horečku Lassa zjištěn v osmi ze 37 nigerijských států. Týká se to států Bauchi, Ebonyi, Edo, Nassarawa, Ondo, Plateau a Taraba a distriktu hlavního města Abuje.

Loni horečka Lassa zabila ve 23 spolkových státech celkem 171 lidí, přičemž nákaza se potvrdila v 633 případech z 3500 nahlášených podezření. Díky rychlým opatřením zdravotnických úřadů se během roku podařilo epidemii zastavit.

Světová zdravotnická organizace (WHO) horečku Lassa charakterizuje jako virovou infekci spadající do stejné skupiny virů jako Marburg nebo Ebola. Nákazu šíří hlodavci a většina lidí ji dostane po kontaktu s jejich výkaly, močí a krví. Prostřednictvím tělních tekutin je přenosná také z člověka na člověka.

antismejd ( 23. ledna 2019 15:27 )

16 černejch z 200 miliónů Nigerijců??? To si děláte fakt kozy!!!!!!

smradlavamakrela ( 22. ledna 2019 22:38 )

A to jako zemřou černoušci?

jana999 ( 22. ledna 2019 22:15 )

naštěstí? apíš k naší smůle, co je to za epidemii, když titulek tvrdí, zabije každého čtvrtého a nakonec zabila jen 16 lidí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání