Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Promluvil o únosu syna prezidenta. Uprchlého exagenta ze Slovenska teď unesli v Mali

Autor: ČTK - 
22. ledna 2019
21:12

Někdejší příslušník slovenské zpravodajské služby SIS, který je na Slovensku spojován s únosem syna tehdejšího prezidenta Michala Kováče z roku 1995, byl sám unesen ze své soukromé rezidence ve státě Mali. Uvedla to dnes agentura AFP. V africké zemi pobýval od roku 2016, z rodného Slovenska uprchl těsně před tím, než ho soud odsoudil ke čtrnácti letům ve vězení a pokutě 100 000 eur (2,56 milionu korun) kvůli falšování směnek.

Informace o únosu Ľuboše Kosíka získala agentura AFP od jeho malijského advokáta, podle kterého ho unesli ozbrojenci“. O původu a motivech únosců nepřináší AFP žádné informace.

Kosík strávil dva roky v malijském vězení na základě mezinárodního zatykače vydaného Slovenskem. V listopadu loňského roku byl ale propuštěn. „Od té doby jsme s ním neměli co do činění,“ prohlásil podle AFP zdroj z prostředí malijských soudů.

Kosík v prosinci 2017 v rozhovoru s deníkem Sme mimo jiné potvrdil úlohu bývalého ředitele SIS Ivana Lexy v zavlečení Michala Kováče mladšího do Rakouska a sám je podle slovenských médií z podílu na činu podezřelý. Dořešení kauzy však zabránila kontroverzní amnestie, kterou v roce 1998 udělil autoritářský premiér Vladimír Mečiar, jenž v té době vykonával také některé pravomoci hlavy státu.

Kosík dlouhodobě tvrdil, že je ochoten svědčit o únosu Kováče mladšího i o dalších kauzách bývalých příslušníků SIS. Od slovenského státu však za to žádal bezpečnostní záruky. Ze zavlečení Kováče mladšího do Rakouska byla podezřelá SIS, kterou tehdy vedl blízký Mečiarův spolustraník Ivan Lexa. Tajná služba údajně chtěla prezidenta Kováče zdiskreditovat, protože kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováče mladšího byl v té době v zahraničí vydán zatykač, rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi