Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ženu multimilionáře unesli a chtějí za ni 230 milionů. Policie to tajila

Aktualizováno -
9. ledna 2019
17:39
Autor: peb, ČTK - 
9. ledna 2019
14:10

Před deseti týdny byla v Norsku pravděpodobně unesena manželka místního multimilionáře. Předpokládaní únosci ji zadržují na neznámém místě a za její propuštění požadují velmi vysoké výkupné. V případě, že výkupné nedostanou, hrozí, že proti rukojmí použijí násilí. Žena je pohřešována již od 31. října, média ale o případu informovala až ve středu.

 

Policejní inspektor Tommy Bröske na tiskové konferenci řekl, že Anne-Elisabeth Falkeviková Hagenová (68) zmizela 31. října ze svého domova v Lörenskogu, který je vzdálen asi 20 kilometrů od norské metropole Oslo. A zhruba 50 kilometrů od hranice se Švédskem. Policie případ od počátku považovala za únos, doposud ho ale vyšetřovala tajně. 

Podle norského listu Verdens Gang předpokládaní pachatelé požadují za osvobození ženy devět milionů eur (230 milionů korun, pozn. red) v kryptoměně monero, kterou lze převádět anonymně. Policie uvedla, že dotyční poslali vzkaz, který popisuje, co se se ženou stane, pokud nebude výkupné zaplaceno. Policie je s údajnými únosci ale pouze v omezeném, elektronickém kontaktu.

Policie rodině radila: Výkupné neplaťte

Policejní inspektor Bröske prohlásil, že policie doposud rodině radila, aby na požadavek nepřistupovala a výkupné neplatila. Dodal nicméně, že konečné rozhodnutí je na rodině. Připustil rovněž, že vyšetřování může trvat dlouho a že policie nemá zatím žádné podezřelé. Dosavadní vyšetřování ale prý naznačuje, že se jedná o profesionály. Policie zároveň nevyloučila, že je žena mimo území Norska. Mimo jiné proto podle Bröskeho spolupracuje i s Interpolem.

„Rodina to považuje za krutý a nelidský čin,“ uvedl právní zástupce Hagenových Svein Holden. Potvrdil, že rodina zatím žádné peníze únoscům neposlala. „Doufáme, že díky tomu, že jsme vše zveřejnili, se nám podaří navázat spojení a že rodina dostane potvrzení, že je s Anne-Elisabeth vše v pořádku... Pokud tomu tak bude, jsou připraveni zahájit proces, který by mohl vést k jejímu návratu,“ dodal právník. Zda tím měl na mysli vyplacení výkupného, odmítl ale Holden potvrdit.

Jak poznamenala agentura AFP, podobné kriminální činy jsou v ropné velmoci Norsku, které má obecně nízkou míru zločinnosti, naprosto výjimečné.

Zadržovaná žena je provdána za podnikatele v oblasti nemovitostí a v energetickém sektoru Toma Hagena. Ten je podle finančního časopisu Kapital 172. nejbohatším člověkem v Norsku s odhadovaným jměním 1,7 miliardy norských korun (4,45 miliardy Kč).

gabreta ( 9. ledna 2019 21:24 )

Že neunesou Udženiju, Němcovou a nebo Černochovou? To by bylo potlesku!!

rada42 ( 9. ledna 2019 16:49 )

Za tohle by nedal ani suchý rohlík...

PPP150W ( 9. ledna 2019 14:28 )

Manžel nabídnul 12 mil.€, když si ji nechají

Zobrazit celou diskusi