Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Udeří ISIS znovu v Evropě? Atentáty na Srí Lance odhalily nové „krokodýlí buňky“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
28. dubna 2019
20:00

Britská kontrarozvědka MI5 vyšetřuje novou hrozbu, kterou představuje teroristická organizace Islámský stát (ISIS). Evropu by mohly ohrožovat tzv. krokodýlí buňky spících agentů. Možné nebezpečí odhalila série atentátů na Srí Lance, při nichž minulý týden zemřely stovky lidí. Vůdce útočníků byl prý zradikalizován v Británii, napsal list Daily Mail.

Sebevražedný atentátník ze Srí Lanky a jeden z hlavních strůjců útoku Abdul Džamíl Mohamad (†36) v letech 2006-2007 studoval na londýnské univerzitě Kingston University. Během pobytu v Británii zřejmě chodil na kázání Lea Rigbyho, mohla to být právě Rigbyho nenávistná slova propagující džihád, která Mohamada zradikalizovala.

Mohamad a jeho spoluatentátníci tvořili podle MI5 tzv. krokodýlí buňku, která pečlivě naplánovala útok a čekala na moment, kdy ho budou moct vykonat. Tyto nové teroristické buňky by podle MI5 mohly pro Británii a Evropu představovat značné nebezpečí. Spící agenti jsou podle kontrarozvědky bez problémů schopné infiltrovat západní společnost. Proto MI5 vyšetřuje možnost, že tuto strategii ISIS využije i v Evropě.

Školení džihádisty Johna a nepovedený útok

Mohamada rovněž „vzdělávali“ další britští džihádisté a členové ISIS, a to včetně notorického popravčího, známého jako džihádista John. Mohamad se s muži setkal v Sýrii, kde se připravoval na srílanské útoky.

Západní zpravodajské služby se domnívají, že Mohamadovi se útok na Srí Lance nepovedl. Bombu místo v hale pětihvězdičkového hotelu v Kolombu omylem odpálil v méně frekventované části hotelu.

Britská protiteroristická jednotka v současnosti pátrá po Mohamadových spolužácích z univerzity a dalších lidech, se kterými se vídal. Vyšetřovatelé chtějí zmapovat jeho život v Londýně, rovněž chtějí prověřit, zda již v Británii kolem sebe nevytvořil síť spících agentů. Během Mohamadova pobytu v Londýně v zemi kázalo hned několik imámů propagujících džihád, nejsou ale důkazy o tom, že si je vyslechl.

Radikalizace v Austrálii

Sebrané důkazy vypovídají o tom, že k finální radikalizaci Mohamada došlo v australském Melboune, kde studoval po Británii. Seznámil se tam s místními džihádisty, kteří odešli do Sýrie a připojili se k ISIS. Mohamad se po škole vrátil domů na Srí Lanku, v roce 2014 se ale vydal do Sýrie a stejně jako jeho australští přátelé se přidal k ISIS.  Vyšetřovatelé věří, že byl členem jednotky složené ze západních džihádistů. Skupina byla známá jako Legie.

„Po Austrálii byl úplně jiný. Když jel do Anglie, byl normální a vrátil se normální. Z Melbourne ale přijel silně věřící a víře oddaný muž,“ řekla Mohamadova sestra Samsul Hidayaová. „Měl dlouhý plnovous a žádný smysl pro humor. Byl vážný a stranil se nás, skoro se neusmíval, vůbec se nesmál,“ dodala.

Sebevražedné teroristické útoky na tři kostely, tři luxusní hotely a dvě další místa si na Srí Lance o Velikonocích vyžádaly nejméně 253 obětí, včetně mnoha dětí a nejméně 40 cizinců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 29. dubna 2019 07:08 )

To vite ze nezautoci,pokud jste Slunickarsky blb tak tomu budete i verit ,dejte si tu praci a prectete si Koran pokud nekdo tvrdi ze tato vira je mirumilovna je bud analfabet nebo totalni ignorant🤐🤐💩💩

Zobrazit celou diskusi