Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na Srí Lance zabíjel „neustále naštvaný šílenec“. Nadával mužům, že se holí, tvrdí jeho sestra

Autor: tva - 
25. dubna 2019
17:24

Jedním z atentátníků, kteří zabíjeli o Velikonoční neděli na Srí Lance, byl otec čtyř dětí, který předtím studoval prestižní vysoké školy. Jeho sestra promluvila o tom, jak se její bratr v zahraničí zradikalizoval a proměnil se v „neustále naštvaného šílence“. Údajně měl dokonce nadávat svým známým za to, že si holí vousy. Informuje o tom server Daily Mail. Při teroristických útocích zemřelo přes 350 lidí, dalších 500 utrpělo zranění.

Žena jménem Samsul Hidaya uvedla, že její bratr Abdul Lathief Jameel Mohamed prošel během dětství a mládí důkladným vzdělávacím procesem, nicméně se stále více izoloval a propadal extremismu.

„Můj bratr se stal hluboce věřícím během svého pobytu v Austrálii,“ řekla žena. „Ještě předtím, než odjel do Velké Británie, byl normální. Po návratu domů s ním bylo také všechno v pořádku. Až z doktorského studia v Austrálii se na Srí Lanku vrátil jako někdo úplně jiný. Nechal si narůst dlouhé vousy a úplně ztratil smysl pro humor. Byl neustále vážný a na nikoho, koho neznal, se neusmál.“

Právě Mohamed se pokusil na Velikonoční neděli vyhodit do povětří luxusní hotel Taj Samundra v Kolombu, hlavním městě Srí Lanky. Jeho plánovaný útok se mu však nepodařil a nejspíše se tak pouhou náhodou odpálil sám v menším ubytovacím zařízení.

Britští vyšetřovatelé zabývající se bojem proti terorismu potvrdili, že Mohamed navštěvoval mezi lety 2006 a 2007 univerzitu na jihozápadě Londýna. Snaží se také zjistit, zda se mu během svého pobytu ve Velké Británii nepodařilo zapojit do extremistických aktivit.

„Měl moc rád hudbu a byl často velmi vtipný,“ vzpomínala na něj sestra, „Cítím se strašně, když pomyslím, co se s ním stalo. Když ještě žil, nedovoloval svým dětem ani poslouchat hudbu. Nikomu ve svém okolí neřekl vlídné slovo.

Video  Přes 100 lidí v kostele na Srí Lance zabil zřejmě mladík s batohem.  - Reuters
Video se připravuje ...

Jako dítě byl Mohamed vždy zbožný. Nikdy svou víru ale nebral příliš vážně. Až po svém návratu z Austrálie vytvářel napětí tím, že často až agresivně peskoval svou rodinu za jejich náboženské prohřešky.

„Často jsem se s ním hádala. Začal vždy citovat svaté texty, na což jsem mu vždy odpovídala ‚Ano, samozřejmě máš pravdu‘. Pak ale pokračoval ve svém monologu o náboženství do takové hloubky, že jsem mu přestávala rozumět. Začal verbálně napadat jiné muže za to, že si holí vousy, byl v jednom kuse naštvaný a občas působil, jako by se zbláznil. Přestala jsem se s ním bavit, protože jeho chování už bylo přes čáru.“

I přes Mohamedův zřejmý fanatismus zpráva o velikonočních neštěstích ženu šokovala. „Když nám policie přišla říct, že bratr byl jedním z atentátníků, skoro jsem zkolabovala. Stále tomu nemůžu uvěřit. Něco v Austrálii jej změnilo natolik, že se stal naštvaným a osamoceným. O jeho ženě skoro nebylo slyšet, byla tichá a nevýrazná. Skoro jsme ani nevěděli, že existuje.“

Manželku atentátníka vyslýchá policie, jejich čtyři děti ve věku od šesti let do půl roku jsou v péči babičky.

Video  Série výbuchů na Srí Lance. Šest explozí znělo kostely a hotely.  - twitter.com
Video se připravuje ...

Velikonoce1 ( 25. dubna 2019 22:09 )

Vypatlany islamisti prokletý! Radši smrt než žít pod islámem!

drazor ( 25. dubna 2019 17:47 )

Autor ,,tva,, je hňup co neumí po sobě číst!!! ,,tvrdí jeho setra,, Co to je setra ty matlo!!

Zobrazit celou diskusi