Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na Srí Lance po teroru rezignoval ministr obrany. Obětí může být méně než 359

Aktualizováno -
25. dubna 2019
19:13
Autor: ČTK - 
25. dubna 2019
11:20

Srílanský ministr obrany rezignoval. Převzal tak odpovědnost za sebevražedné pumové útoky, při kterých o velikonoční neděli zemřelo 359 lidí. Počet obětí ale může být až o 100 nižší, informovala agentura Reuters s odvoláním na vládní zdroje. Úřady zadržely v souvislosti s útoky na kostely a hotely v noci na čtvrtek dalších 16 lidí. Počet zatčených tak vzrostl na 76, uvedla agentura Reuters. Mezi zadrženými jsou cizinci. Ve čtvrtek také letiště v srílanské metropoli Kolombu z bezpečnostních důvodů dočasně přerušilo provoz a problémy jsou i v blízkosti centrální banky.

Počet obětí sebevražedných pumových útoků může být až o 100 nižší a může se pohybovat mezi 250-260 mrtvými namísto dosud uváděných 359. S odvoláním na dva srílanské vládní činitele o tom dnes informovala agentura Reuters.

„Mohlo by to být 250 nebo 260 (mrtvých). Nedokážu to říct přesně. Máme tu velkou spoustu částí těl a je těžké stanovit přesný počet (obětí),“ řekl Reuters Anil Džasinghe, generální ředitel srílanské zdravotní služby.

Také náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene, jehož ministerstvo je zodpovědné za srílanské policejní síly, uvedl, že bilance byla revidována na 253 mrtvých. Nepřesné údaje podle něj poskytly márnice.

Video  Série výbuchů na Srí Lance. Šest explozí znělo kostely a hotely  - twitter.com
Video se připravuje ...

Na Srí Lance nadále platí výjimečný stav, který umožňuje policii a armádě zatýkat a vyslýchat podezřelé a nečekat na soudní povolení. Po podezřelých a také případných dalších výbušninách pátrají tisíce policistů a vojáků. Srílanská armáda uvedla, že zvýšila počet vojáků zapojených do operace z 1300 na 6300. Situace v zemi zůstává po víkendových atentátech napjatá.

Srílanská policie ve čtvrtek oznámila, že přes noc zadržela dalších 16 podezřelých. Podle policejního prohlášení je jeden ze zadržených spojený s „teroristickou organizací“. Mezi zatčenými je i syrský státní příslušník. Zadržen byl také Egypťan a skupina Pákistánců, kteří neměli platná víza.

Podle srílanských úřadů spáchalo atentáty devět islamistů, kteří byli pravděpodobně všichni domácího původu. Úřady viní z masakru dosud málo známou islamistickou skupinu národní Tauhíd džamáate (NTJ), v jejímž čele stál radikální místní duchovní Zahrán Haším. Zatím není jasné, zda Haším zahynul při explozích jako jeden ze sebevražedných atentátníků, anebo je na útěku, napsal zpravodajský server BBC News.

Kvůli možnému ohrožení bezpečnosti ve čtvrtek dočasně přerušilo provoz kolombské letiště a byla uzavřena silnice vedoucí k letištnímu areálu. Informovala o tom s odvoláním na policii agentura Reuters. Letiště stále přijímá letadla, avšak odlety jsou odloženy.

Podle Reuters jsou bezpečnostní problémy i v blízkosti srílanské centrální banky; zaměstnanci dostali pokyn nevycházet z budovy kvůli explozi v její blízkosti.

Prezident chce rezignaci ministra i šéfa policie

Kolombo ve středu přiznalo bezpečnostní „selhání státu“. „Očividně selhala komunikace. Vláda musí přijmout odpovědnost, protože kdyby se příslušné informace dostaly ke správným lidem, mohlo se těmto útokům předejít nebo mohly být alespoň minimalizovány,“ prohlásil náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene.

Předseda parlamentu Lakšman Kiriella ve středu řekl, že někteří čelní představitelé tajné služby informaci (o útoku) úmyslně skrývali. Indická rozvědka na možnost útoku na kostely, hotely a politiky údajně upozornila srílanskou tajnou službu 4. dubna. O tři dny později se konala bezpečnostní schůzka s prezidentem Sisirenou, ale informace zůstala zamlčena. Tajná služba neinformovala ani premiéra Ranila Vikremasingheho.

Prezident Maithripala Sirisena proto slíbil reorganizaci policie a bezpečnostních složek a vyzval ministra obrany a šéfa národní policie k rezignaci. Ministr prezidenta nakonec vyslyšel.

Video  Přes 100 lidí v kostele na Srí Lance zabil zřejmě mladík s batohem  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 25. dubna 2019 17:23 )

Toto je zajimav glosa.Ja se nezabyvam politikou ani bezpecnisti statu anï okrajove. Ovsem v nasem state snad za neco podobneho nese odpovednost ministerstvi vnitra...Doporucuji púrostudovaz Clausewitze

tmspetrr ( 25. dubna 2019 13:05 )

=Najdětee nahé ženy ve vašem městě zdee : Tiny.CC/Zeny

Zobrazit celou diskusi