Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Britská nevěsta ISIS chce soud o občanství. Manžel džihádista ji znásilňoval, tvrdí

Autor: Darina Jíchová - 
22. října 2019
23:30

Mladá Britka Šamima Begúmová (19) nevzdává svůj boj o možnost vrátit se domů. Jako patnáctiletá školačka utekla z Velké Británie do Sýrie, kde se provdala za belgického džihádistu a přidala se k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS). Její právník se snaží britské ministerstvo vnitra obměkčit tím, že se dívka stala obětí znásilnění, uvedl deník Daily Mail.

Begumová se do Sýrie dostala v roce 2015 společně s dalšími dvěma kamarádkami, ještě ten rok se provdala za nizozemského džihádistu Yaga Riedijka, tomu tehdy bylo 23 let.

Právník Begumové Tasnime Akundží argumentuje tím, že Riedijk Britku jako sotva zletilou dívku zneužíval. Také Begumová ve své poslední výpovědi uvedla, že ji manžel znásilňoval.

Na její případ se upírá pozornost od počátku tohoto roku, kdy z detenčního centra při uprchlickém táboře Hawl těhotná Begumová zažádala o návrat do Británie. Téma jejího návratu rozdělilo Británie, jedni se domnívali, že by dívce měl být umožněn, druzí včetně vlády ji v Británii nechtěli. Veřejnost následně šokovalo její prohlášení, že „popravy západních zajatců coby nepřátel ISIS se daly tolerovat“. Mluvilo proti ní i to, že neprojevila žádnou lítost nad svým činem.

Britská nevěsta ISIS Šamima Begumová (19) se svým novorozeným synem Džerahem, který ve věku tři týdny zemřel kvůli plicní infekci. Britská nevěsta ISIS Šamima Begumová (19) se svým novorozeným synem Džerahem, který ve věku tři týdny zemřel kvůli plicní infekci. | Profimedia.cz

Právník chce pro svou klientku získat zpátky občanství

Begumová se chtěla vrátit hlavně kvůli dítěti, které čekala. Manželovi porodila už dva potomky, oba však zemřeli ještě v raném dětství. Ministerstvo vnitra ji zbavilo britského občanství, o možnosti návratu jejího syna jednali. Dítě ale zemřelo několik týdnů po porodu kvůli infekci. Begumová následně poprvé projevila lítost a přiznala, že udělala chybu. Vyšlo rovněž najevo, že šila vesty sebevražedným útočníkům.

Akundží její případ dostal k soudu, který tento týden rozhodne o tom, zda nenávratně přijde o britské občanství. Begumová i právník doufají, že její výpověď o znásilnění rozhodnutí ministerstva vnitra zvrátí. „Případ jsme postavili na tom, že Šamina Begumová je obětí znásilnění případně pohlavního zneužívání nezletilé,“ sdělil tisku Akundží.

Ministryně vnitra nevěstu ISIS v Británie nechce

V září se během jednoho rozhovoru nechala Begumová slyšet, že „nenávidí ISIS a že potřebuje terapii“, prosila také o to, aby se mohla vrátit domů. Na její slova reagovala ministryně vnitra Priti Patelová, prohlásila, že „nevěsta ISIS se do Británie nikdy nevrátí“. Dodala také, že Begumové nevěří její nenávist k chalífátu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině