Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Je tikající bomba.“ Před nevěstou ISIS varuje dcera popraveného rukojmího džihádistů

Autor: Darina Jíchová - 
21. července 2020
20:28

Fakt, že se britská rodačka Šamima Begúmová (20), která v roce 2015 utekla do Sýrie, přidala se k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS) a provdala se za džihádistu, vrací domů, rozhodil dceru popraveného britského humanitárního pracovníka Davida Hainese (†44). Haines v roce 2013 padl do zajetí ISIS, o rok později ho islamisté zavraždili. „Je to tikající bomba,“ prohlásila o Begúmové Bethany Hainesová (23), informoval list Daily Mail.

Begúmová minulý týden dosáhla vítězství u odvolacího soudu v Londýně, podle rozsudku se může vrátit do Británie a bojovat o občanství, které jí loni odebralo ministerstvo vnitra. „Návrat do Británie by jí neměl být povolen, představuje nebezpečí pro veřejnost,“ domnívá se Hainesová.

Loni v únoru se Begúmová vehementně snažila získat svolení vrátit se domů, byla ve vysokém stupni těhotenství. Její žádost vláda zamítla a odebrala jí občanství, po porodu žádala, aby do Británie mohl alespoň její syn. Než se ministerstvo vnitra dohodlo, její novorozený syn zemřel na plicní infekci.

Begúmová šila vesty sebevražedným atentátníkům

Kauza Begúmové rozdělila Británii, někteří lidé se domnívali, že by jí mělo být dovoleno se vrátit, většinu však pobouřilo, že neprojevila žádnou lítost nad svým činem. Ukázalo se, že se podílela na šití výbušných vest pro sebevražedné atentátníky, a nechala se dokonce slyšet, že popravy západních zajatců se „daly tolerovat“.

Hainesová připomněla, že její otec byl právě jedním z těchto západních zajatců, které ISIS popravil. Haines byl unesen v roce 2013 v Turecku, držela ho britská teroristická buňka přezdívaná Beatles. V zajetí strávil 18 měsíců, než ho v září roku 2014 popravil Mohammed Emwazí, známý jako džihádista John. Terorista následně sdílel hrůzné video na internetu.

Hainesová: Soud to nepromyslel

„Z toho, co se mi podařilo zjistit, Begúmová stále silně nenávidí Británii, je to tikající bomba. Rozhodnutí povolit jí návrat do Británie ohrožuje bezpečnost veřejnosti, soud nevzal v úvahu, jaký dopad bude mít jeho rozhodnutí,“ uvedla Hainesová.

nemocna ( 22. července 2020 00:36 )

zaslouží jedině popravit, Britové v ohrožení života kvůli rozhodnutí vlády vzít zpět vražedkyni, měli by chránit občany ve státě a né ohrožovat teroristkou co pomáhala k vraždění, Bůh s Vámi Britové kteří budete blízko ní

hafblaf ( 21. července 2020 21:02 )

Vraťte se domů, společnost se o Vás postará. To je výsměch těm mrtvým.

Zobrazit celou diskusi