Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ikonický Tower hlídají už 500 let. Kvůli pandemii skončí Beefeaters na dlažbě

Autor: ČTK - 
21. července 2020
10:38

Takzvaní Beefeaters již více než půl tisíciletí chrání londýnský hrad Tower před povstalci a útočníky. Nyní jim poprvé hrozí propouštění, protože pandemie nemoci covid-19 prudce snížila počet návštěvníků hradu, který proslul jako vězení, popraviště či místo úschovy britských královských klenotů.

Beefeaters, kteří se oficiálně nazývají Yeoman Warders, jsou okamžitě rozpoznatelní díky svým výrazným kloboukům a uniformám. Spolu se svými rodinami žijí uvnitř Toweru.

Společnost Historic Royal Palace, která spravuje Tower a některé další královské paláce v Británii, uvádí, že jí kvůli koronaviru chybí 98 milionů liber (2,9 miliardy Kč). „Uzavření našich šesti míst na téměř čtyři měsíce způsobilo našim financím devastující ránu,“ uvedl generální ředitel Historic Royal Palaces John Barnes. Situace má být podle něj podobná až do konce finančního roku, i kvůli pomalému oživení mezinárodní turistiky. „Jednoduše nemáme jinou možnost než snížit náklady na mzdy,“ dodal.

Příjmy Historic Royal Palaces klesly letos o 87 procent. Plné oživení turistiky čeká společnost nejdříve v období 2023–2024. Tower ročně přivítá kolem tří milionů návštěvníků. Po opětovném otevření 10. července však zatím denně dorazilo méně než 1000 návštěvníků, napsaly agentury AP a Reuters.

Členů Yeoman Warders je nyní 37. Oddíl založil v roce 1485 král Jindřich VII. po bitvě na Bosworthském poli za Válek růží. Od té doby chrání hrad a panovníka a z té doby se také zachovala jejich dnešní uniforma.

Beefeaters byli zahrnuti do programu dobrovolného propouštění, který byl spuštěn v červnu a ukončen minulý týden. Historic Royal Palaces však dodala, že bude následovat nucené propouštění. „Domníváme se, že to je poprvé, kdy Yeoman Warders čelí nucenému propouštění,“ uvedla společnost Historic Royal Palaces.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa