Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Za auto na dovolené si pořádně připlatíme: Půjčovny nevěřily v návrat turistů a zbavily se flotil

Autor: mav - 
25. července 2021
19:52

Přiletět do cizí země, na letišti si půjčit auto a jezdit si, kam se vám zlíbí? Letos se to poněkud prodraží, půjčovny hlásí až katastrofální nedostatek vozů. Manažeři byli před sezonou pesimističtí a teď se jim flotily nedaří doplňovat.

Malaga, Slunečné pobřeží ve Španělsku. Zde jsou turisté navyklí platit za auto maximálně pár set dolarů za týden, píše CNN. Teď je nejlevnější malé kompaktní auto za 548 dolarů (skoro 12 tisíc Kč). Na mnichovském letišti lze sehnat malý Fiat 500 za 484 dolarů. A v Itálii je ještě hůř: VW Golf za 1800 dolarů (39 tisíc korun). To jsou ceny na poslední chvíli, uvádí CNN, ale i s týdenním předstihem jsou přemrštěné.

„Je znát, že některé ceny za půjčení auta letos vzrostly – viděli jsme i pár případů růstu na dvojnásobek,“ říká Michael Vinales z britské cestovní kanceláře Olympic Holidays, která vozí turisty hlavně do Řecka.

„Do června jsme půjčovali 20 % našich vozů, teď je to 100 %,“ uvedl pro CNN Paolo Zampi, spolumajitel malé půjčovny Knowleggi ve Florencii. Za rok 2020 měli oproti roku před pandemií jen 30% obrat, tak do nových aut – která mají na leasing – neinvestovali.

Nové vozy si půjčovny typicky objednávají dva, tři měsíce před sezonou, čili začátkem roku. Tentokrát vyhodnotily, že se koronavirus jen tak zkrotit nepodaří a lidé moc cestovat nebudou, podobně jako loni. Stejná situace je už od jara v USA, uvádí Wall Street Journal.

Například globální půjčovna Sixt mezi prvním kvartálem 2020 a týmž obdobím 2021 zredukovala svou flotilu ze 131 tisíc aut na 93 200. Tedy meziroční pokles 29 %. „Máme vysokou poptávku zejména v turistických oblastech, skoro dorovnala poptávku z roku 2019 – a nedostatek aut k půjčení,“ uvedl mluvčí Sixtu pro CNN.

„Předpokládám, že je v branži tolik nejistot, že firmy nechtějí masivně investovat do obnovy flotil, jen aby vlády zase náhle cestování zatrhly,“ řekl CNN Phil Partridge ze serveru Rhino Car Hire, který srovnává nabídky různých půjčoven.

A i když by půjčovny chtěly rychle vozy dokupovat, je tu další globální problém: nedostatek mikročipů. Moderní auta se bez nich neobejdou a automobilky prostě své výrobky nemohou dokončovat.

Video  Storno zájezdu, aneb Když nemůžete odjet  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi