Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děs a hrůzu překonali, na turisty čeká i „souboj o pláže“. Čech o receptu Portugalců na pandemii

Autor: Jaroslav Šimáček - 
1. června 2021
05:00

Propadli se až na samé dno evropských statistik. Dokázali ale povstat, zvrátit hrůzně vypadající vývoj pandemie a vystoupali naopak mezi evropské premianty. Portugalci, kteří jsou počtem obyvatel srovnatelní s Čechy, se nyní mohou těšit nejen z rozvolnění, ale i z toho, že se podařilo otočit vývoj pandemie, zabránit ještě vyšším ztrátám na životech a připravit zemi na novou turistickou sezonu. Velvyslanec v Lisabonu Petr Šelepa pro Blesk Zprávy shrnul, čím si země během poslední vlny pandemie prošla, co zabralo, a jak to v Portugalsku vypadá nyní. Promluvil nejen o rozvolnění, ale třeba i plážovém semaforu a vyhlídce na to, že o ty nejlukrativnější pláže bude letos patrně probíhat do jisté míry souboj. Země, která byla v lednu nejhorší, se během jara „zázračně“ zotavila. Jak? A co nyní Portugalci, potažmo vracející se turisté smí?

Blesk Zprávy: Portugalsku se podařilo otočit výrazně nepříznivý vývoj pandemie  a z hrozivých čísel se dostalo naopak mezi evropské premianty. Při srovnání s Českem je dnes na takřka polovičních hodnotách, co se týče celkového počtu případů i úmrtí za dobu epidemie.

V Česku máme od začátku pandemie 1,66 milionu případů a přes 30 tisíc úmrtí, Portugalci hlásí takřka 849 tisíc případů a 17 tisíc úmrtí. V lednu to nicméně vypadalo v zemi jinak – na možný kolaps. Jaký byl portugalský recept na zvládnutí pandemie a otočení nepříznivého vývoje, pane velvyslanče?

Petr Šelepa: V Portugalsku se podobně jako v dalších evropských zemích epidemiologická situace zhoršovala během loňského podzimu a tzv. „druhá vlna“ zemi zasáhla naplno v polovině letošního ledna. Tehdy se pravděpodobně spojil nepříznivý efekt dvou faktorů - jednak nakažlivější varianta koronaviru pocházející z Velké Británie, která na začátku ledna 2021 již v zemi tvořila přes 50% všech nových případů, a jednak vyšší četnost setkávání lidí během vánočních svátků.

Je potřeba uvést, že až do poloviny ledna zůstávaly v Portugalsku otevřené obchody i restaurace, i když s omezenou prodejní dobou (například o víkendech pouze do 13 hodin) a s omezením maximální kapacity. Probíhala také prezenční školní výuka na všech stupních. Vláda se během podzimních měsíců zdráhala zavést přísnější opatření, tedy lockdown, chcete-li, nicméně s denními přírůstky stabilně přesahujícími 10 000 nových případů denně musela sáhnout ke kompletní uzávěře země.

Velvyslanec: Přírůstky úmrtí vypadaly hrozivě

Jak portugalský lockdown vypadal?

Bylo zavřeno vše s výjimkou prodejen potravin, drogerie a základních produktů denní potřeby.  Byly zcela uzavřeny i služby a restaurace, které mohly fungovat jen v režimu take-away. S dalšími nárůsty případů a hrozivě vypadajícími přírůstky úmrtí na komplikace spojené s onemocněním covid-19 rozhodla vláda o týden později, částečně pod tlakem odborníků, školských odborů, ale i rodičovských sdružení, o uzavření škol.

Za zmínku stojí možná postřeh související se strategií portugalské vlády ponechat školy co nejdéle otevřené - po vyhlášení kompletní uzávěry země byly zároveň vyhlášeny plošné dvoutýdenní prázdniny, o které se měly zkrátit prázdniny ve zbytku školního roku.

Portugalci také výrazněji omezili pohyb lidí, že?

Ano, bylo omezeno vycházení, vydán zákaz cestování mezi okresy, lidé vycházeli pouze na „hygienické procházky“ s dětmi, za účelem individuálního sportu či fyzické aktivity, nebo s domácími mazlíčky. Bylo také zakázáno zdržovat se na veřejných místech.

Nebylo sice zakázáno parkem projít, nebo se procházet v okolí bydliště, nicméně již nebylo povoleno např. sednout si na lavičku, nebo se zastavit se známými a povídat si. Policie dodržování opatření důsledně kontrolovala. Trvale platila povinnost nosit roušku, nebo respirátor v místech, kde nebylo možné dodržovat dostatečné rozestupy.

Dovolte mi, prosím, v souvislosti s tím další osobní postřeh - například ulicí, kde sídlí naše velvyslanectví a která není nijak frekventovaná, projde za 10 minut nanejvýš 10 lidí. Z nich minimálně 8 bude mít - i v současné době - nasazenou roušku, nebo respirátor, přestože široko daleko nikdo další není. A tím se dostávám k tomu, co pomohlo Portugalsku druhou vlnu epidemie poměrně rychle zvládnout.

Kolabující nemocnice, „potupný“ zákaz a ochrana ostatních

Jaká opatření tedy dle vás zabrala nejvíc?

Domnívám se, že šlo o důsledné dodržování komplexu opatření, jejichž razancí v kontrastu s poměrně „volnějším“ podzimem dala portugalská vláda občanům jasně najevo, že situace je kritická.

Do toho byli lidé denně na všech televizních stanicích konfrontováni se záběry z přetížených nemocnic, kolabujících urgentních příjmů, kde v metropolitních zónách Lisabonu a Porta čekalo na příjem najednou i 20 sanitek a zdravotníci pacienty intubovali ještě ve vozech. V rámci mezinárodní pomoci dorazila koncem ledna do Lisabonu i německá vojenská polní nemocnice s 20 zdravotníky, která zde fungovala po dobu 6 týdnů, aby kriticky vytíženým nemocnicím ulevila.

A další opatření, která dle vás pomohla zmírnit a vlastně otočit nepříznivě se vyvíjející situaci?

Vláda zavedla povinnost práce z domova tam, kde to bylo možné. V případě, že se jednalo o provoz, který práci z domova neumožňoval, musely firmy doložit orgánu ochrany veřejného zdraví seznamy lidí, kteří pracovat z domova nemohou. Těm, kteří se dopravovali do práce a z práce, musel zaměstnavatel vydat potvrzení.

Firmám pak hrozily pokuty, pokud by do práce nechaly chodit i ty zaměstnance, kteří mohou pracovat z domova. Pokuta hrozila i zaměstnanci v případě, že by neměl uvedené potvrzení.

U účinnosti opatření jsou důležití samotní občané s ohledem na dodržování nastavených pravidel. Jak je Portugalci dodržovali?

Portugalci jsou hrdý a soudržný národ. Nechtějí být nejhorší na světě a nutno přiznat, že po dobu dvou týdnů na konci ledna v „covidových“ statistikách nejhorší byli.

Ostatně tehdy, možná aby předešel z jejich pohledu „potupnému“ zákazu cestování pro portugalské občany, ke kterému sáhlo například Německo a Británie, vyhlásil premiér Costa dobrovolnou samoizolaci Portugalců, kterým vláda na měsíc zakázala cestovat mimo portugalské území (s výjimkou jasně definovaných závažných důvodů). Soudržnost se projevila ve vnímání potřeby ohleduplnosti k ostatním.

A dá se v tomto říci, zda byli a jsou Portugalci ukázněnější než Češi?

Nedokážu posoudit, zda jsou Portugalci ukázněnější, než Češi, určitě bych si nedovolil říct, že Češi jsou neukáznění, každopádně mohu potvrdit, že zde lidé zavedeným opatřením porozuměli a pochopili jejich význam a také to, že jsou v dané chvíli nezbytná.

Řídili se zkrátka heslem „tím, že chráním sebe, chráním i ostatní.“ I portugalský premiér Costa několikrát zopakoval, že není správné, když někdo hledá výjimky z opatření, aby sobě ulehčil život. Apeloval na občany, že by se měla opatření dodržovat především proto, aby jedni nekomplikovali život druhým. A v neposlední řadě je třeba vzít v úvahu ekonomické hledisko.

Portugalci si dobře pamatují ekonomický propad a nezaměstnanost, které přinesla hospodářská krize z let 2009-2013. Pochopili, že pokud se podaří dostat epidemii v zemi pod kontrolu, bude to znamenat i rychlejší návrat turistů, na nichž je portugalská ekonomika téměř z pětiny závislá. A pochopili, že pokud se bude opakovat další „hubené“ léto bez cestovatelů ze zahraničí, jako bylo to loňské, pro ekonomiku země to bude znamenat drtivou ránu.

Video  Do Egypta bez karantény? Papež zmínil nefér restrikce a všechny neznámé u covid pasů  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Empatický premiér a oblíbený prezident

Zmínil jste několikrát premiéra Antónia Costu. Jak v průběhu pandemie komunikovali právě portugalský předseda vlády a také prezident Marcelo Rebelo de Sousa? Vystupovali oba pravidelně, uklidňovali občany?

K epidemii se vyjadřovali od samého počátku zejména premiér Costa a prezident Rebelo de Sousa. To bylo dáno mimo jiné i portugalskou ústavou, která předpokládá shodu prezidenta, vlády a parlamentu na schválení a vyhlášení nouzového stavu. Nouzový stav v zemi platil od začátku listopadu 2020 do konce letošního dubna a byl prodlužován opakovaně ve čtrnáctidenních intervalech.

Prezident i premiér každý druhý pátek, respektive sobotu, vystoupili s projevem k národu, kdy prezident nejprve zhodnotil situaci a oznámil svůj záměr vydat dekret prodlužující nouzový stav. Premiér vždy den nato vystoupil také a velmi empaticky sdělil parametry platných opatření. Prezident Rebelo de Sousa je v Portugalsku oblíbený a těší se vysoké podpoře. To dokládá i skutečnost, že 29. ledna letošního roku, tedy v okamžiku vrcholící pandemie, obhájil v prezidentských volbách svůj mandát již v prvním kole se ziskem 60,7% hlasů.

Nezaznamenal jsem ani, že by zde v médiích vystupovali k tématu epidemie covid-19 odborníci z jiných oborů. Portugalsko také není aktuálně cílovou zemí masivních dezinformačních kampaní.

Jak to vypadá v Portugalsku s rozvolňováním?

Příznivá epidemiologická situace, kdy se v Portugalsku od konce února pohybovaly přírůstky covid-19 v řádu stovek případů denně, vedla vládu k vyhlášení kalendáře rozvolňování, který počítal se čtyřmi fázemi od poloviny března do konce dubna.

Ve čtrnáctidenních odstupech se tak nejprve v polovině března vracely děti do mateřských a na první stupeň základních škol, po Velikonocích otevřely služby (např. kadeřnictví), k prezenční výuce se vrátili zbývající studenti, a začal fungovat výdej jídla přes okénko v restauracích. Také byl zrušen zákaz cestování mezi okresy. Následně byla povolena konzumace jídla a nápojů na zahrádkách a byly otevřeny malé prodejny s přímým vstupem do ulice, až konečně na konci dubna otevřely i interiéry restaurací a obchody v nákupních centrech.

Restaurace s omezením. 6 lidí uvnitř, 10 venku

Jak nyní v Portugalsku fungují restaurace či obchody?

V současnosti jsou všechny obchody otevřeny, restaurace fungují s omezením kapacity a venku může sedět u stolu maximálně 10 a uvnitř 6 osob.

A co nošení roušek na veřejnosti?

Zůstává povinnost nosit roušky všude, kde není možné dodržovat rozestupy (tedy například v parku, kde není nikdo kolem, roušku mít nemusíte, ale na frekventované ulici ano). Roušky jsou povinné včetně zahrádek restaurací pokud „nevykonáváte činnost, která nošení roušky neumožňuje“ - tedy např. konzumace jídla a pití. Povinnost nosit roušky platí také všude v interiérech (tato povinnost ostatně v Portugalsku od loňského května platit nepřestala).

Plážový semafor v akci. A „souboje“ o malebná místa

V rámci nouzového stavu se omezovalo vycházení, zavíraly se i pláže – nyní fungují bez omezení?

Předminulý týden byla vydána nová pravidla pro plážovou sezónu. Podobně jako v loňském roce bude fungovat „plážový semafor“, který bude hlídat naplněnost kapacity pláže (podle rozlohy pláží je orgánem ochrany veřejného zdraví stanoven maximální počet osob, které na ní mohou současně být). Zelená značí „volno“, žlutá nebo oranžová „blížící se naplnění kapacity“ a červená „zákaz vstupu na pláž“.

V případě, že do Portugalska v létě dorazí více turistů než vloni, povedou se tedy o lukrativní pláže možná zajímavé souboje. Kromě dodržování maximální kapacity pláží platí povinnost nosit roušku při vstupu na pláž, na plážových promenádách a při organizovaných sportovních aktivitách. Mezi osuškami musí být vzdálenost minimálně 1,5 metru, mezi slunečníky 3 metry. Dá se očekávat, že na dodržování bude dohlížet policie, která bude oprávněna udělovat v případě porušení nařízení pokuty od 50 do 100 EUR.

Jak je to v Portugalsku s nutností prokazovat se negativními PCR či antigenními testy, kterou známe u nás?

Portugalsko se minulý týden otevřelo i cestovatelům, kteří do země chtějí přijet za turistikou, není tedy třeba dokládat důvod cesty. Platí povinnost mít negativní RT-PCR test ne starší než 72 hodin před vstupem do země. Pro návštěvu restaurací, kosmetických, kadeřnických a dalších služeb, nebo třeba divadelních představení, není negativní test vyžadován.

Ceny testů se zde pohybují mezi 20 EUR za antigenní test až po 150 EUR za RT-PCR test. V Portugalsku nejsou na rozdíl od ČR testy v drtivé většině případů hrazené a platit opakovaně třeba 20 EUR za antigenní test by bylo pro naprostou většinu Portugalců nemyslitelné.

Na Dvořáka v Lisabonu

Jsem fotbalovým fanouškem, povšiml jsem si ale, že Portugalci ponechali i závěr své 1. ligy bez diváků, na druhou stranu v Portu přivítali i finále Ligy mistrů. Řeší se v Portugalsku intenzivněji účast diváků na sportovních, případně kulturních akcích?

Portugalci provedli několik zkušebních akcí, jako jsou představení, nebo koncerty, pro větší počet diváků. Koncertní představení Dvořákovy opery Rusalka, na které jsem byl jako český velvyslanec pozván, se konalo v Národním divadle Sv. Karla před ani ne z poloviny zaplněným sálem, kdy v přízemí seděli diváci s rozestupy vždy jednoho neobsazeného sedadla, neobsazené zůstaly i první čtyři řady, neboť sólisté zpívali bez roušek a zpěv je považován z hlediska přenosu viru za rizikovou aktivitu. V lóžích mohl sedět vždy jen jeden člověk pokud se nejednalo o členy rodiny.

Jak jsem uvedl, jednalo se o koncertní verzi, na jevišti seděli hudebníci s rozestupy, kromě hráčů na dechové nástroje měli všichni roušky. Sboristé pak byli v zadní části, opět s rozestupy a odděleni plexisklem. Diváci museli celou dobu představení mít nasazenu roušku, nebo respirátor, protože, jak jsem již uváděl, platí obecné pravidlo povinnosti nosit roušku ve všech vnitřních prostorách.

Hitem Madeira. A nutnost testů

Přesuňme se ještě zpět k turismu. Portugalci se rozhodli otevřít více zemi turistům z EU v rámci „bezpečnějších“států s incidencí případů do 500 na 100 tisíc obyvatel za 14 dní. Tam poměrně pohodlně spadá třeba i Česko (aktuálně 76 případů na 100 tisíc za 14 dní - pozn. red.). Upínají se Portugalci k tomu, aby do země turisté skutečně dorazili? Čekají je hlavně z EU, nebo i jiných kontinentů?

Je to přesně tak, jak říkáte. Jak jsem již uvedl, portugalská ekonomika výkon turistického sektoru potřebuje. V roce 2019 tvořil cestovní ruch spolu se souvisejícími odvětvími skoro 20% jejich HDP. Dá se předpokládat, že v první fázi bude země otevřena zejména turistům z členských zemí EU, Velké Británie, případně Norska a Švýcarska.

Portugalsko vždy velmi důsledně koordinuje své kroky se strategií EU, proto v případě, že EU otevře své hranice turistům z epidemiologicky „bezpečných zemí“, učiní Portugalsko totéž. V tuto chvíli země nezohledňuje potvrzení o dokončeném očkování, ani o prodělání nemoci covid-19. Negativní test je vyžadován pro všechny bez výjimky a to i pro děti od 2 let věku.

A narazí třeba i Češi na nějaké výjimky či jiná opatření v oblíbené destinaci Madeira?

Madeira se stala dovolenkovým útočištěm celé řady českých turistů již v prvním čtvrtletí letošního roku, protože charterové lety z Prahy byly jedny z mála, které do hlavního města Funchalu mířily.

Naše velvyslanectví doporučuje cestovatelům, kteří se rozhodnou v současné situaci cestovat na Madeiru, vyrazit již z ČR s negativním testem, a nespoléhat se na provedení testu na místě (i když ten je zdarma), protože v případě pozitivního výsledku se dovolená může prodloužit povinnou izolací.

Obecně se dá říci, že současná doba vyžaduje po cestovatelích větší časovou i finanční flexibilitu a schopnost řešit nenadálé situace způsobené eventuálním pozitivním výsledkem při případném testování v zahraničí.

Jak postoupilo očkování v Portugalsku a jak vnímáte tamní očkovací kampaň či důraz na to, nechat se očkovat?

Portugalskou strategii očkování bych označil jako opatrnou, očkovací task-force vede kontraadmirál Gouveia, který do očkovacího programu vnesl řád a systém.

V současnosti se očkuje skupina obyvatel starší 50 let, přičemž plán počítá s průběžným doočkováváním lidí, kteří již obdrželi první dávku. Proto zatím neumožňuje země očkování mladších ročníků. Je to ale jistě otázkou několika málo týdnů. Bylo aplikováno cca 5,6 milionu dávek s tím, že kompletní očkování má v současnosti 1,8 milionu osob. (V ČR 5,2 milionu dávek - pozn. red.)

Video  Izraelský velvyslanec Meron o křehkém příměří s Hamásem. A čím dojal ministra Kulhánka?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

user ( 1. června 2021 05:49 )

Pan Velvyslanec je evidentně na vedlejšak zaměstnaný jako PR u Portugalsko úřadu pro turistiku.
Pomineme li fakt, že na jejich atlantickem pobřeží je neustále silně větrno a voda v moři je neuvěřitelně studená, tak vydat se právě do země s kterou souperime o nejhorší výsledek v Covid obětech na 100tisic obyvatel, je spíš ruleta o přežití, než něco jiného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa