Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Má usnadnit cestování, jenže... Covid pas není automatická vstupenka za hranice, jen další doklad

Autor: Jakub Tomek, Adam Jaroš - 
18. dubna 2021
05:30

Členské státy EU se konečně dohodly na tom, jak bude vypadat covid pas, který nám usnadní cestovat po Evropě. Fungovat by mohl už v červenci. Budeme moci cestovat alespoň po Evropě volně? Podle všeho ne tak docela.

Jednotlivé státy EU se tuto středu shodly na podobě zelené karty (tzv. covid pasu), která bude usnadňovat cestování po Evropě, a zbývá už jen finální projednání Evropským parlamentem.„Dohoda velvyslanců členských států EU na zavedení vakcinačních pasů do června poukazuje na vůli co nejrychlejšího usnadnění volného pohybu osob díky tomuto společnému nástroji. Věříme, že další jednání a dodávky vakcín budou urychleně pokračovat,“ uvedli společně Karolína Brennerová a Pavel Telička z Digital Economy Network.

Podle náměstka ministra zahraničí Martina Smolka samotné covid pasy nebudou fungovat jako propustka mezi jednotlivými státy a vždy bude záležet na tom, jaká pravidla si daný stát zvolí. „Celý certifikát je pouze o jednotné formě. Samo o sobě to není propustka kamkoliv do Evropy. Je to pouze důkaz pro případ, že se ten daný stát rozhodne za účelem pohybu osob akceptovat očkování, nebo testování, nebo prodělaný covid,“ říká Smolek.

Podle něj původní záměr sice byl, že když máte certifikát, můžete rovnou jet, ale státy se nejsou schopné shodnout. „Stále tak bude platit, že když člověk někam pojede, tak si musí dohledat, co je podmínkou pro vstup,“ dodává Smolek. Nebude se tak ale moci stát, že vás na hranicích nepustí proto, že máte třeba správné očkování nebo test, ale na špatném formuláři.

Vznikne oficiální seznam opatření

V souvislosti s covid pasy bude evropská komise spravovat i oficiální web s platnými restrikcemi v jednotlivých státech. Když se budou restrikce měnit, nejpozději 48 hodin před jejich změnou musí daný stát změnu oznámit. Web bude denně aktualizovaný. Aktuální podobu restrikcí zobrazuje mobilní aplikace Re-open EU. 

Samotný covid pas by měl být přidělován automaticky, případně na žádost. Vzhledem k technické náročnosti bude podle Smolka po definitivním schválení zavedeno i šestitýdenní přechodné období. Během něj ještě nemusí vše fungovat tak, jak má.

Pasy budou i digitální

Covid pas ponese informace o vakcinaci, výsledku testu, nebo prodělané nemoci covid-19. Dostat ho budete moci v digitální podobě, nebo i vytištěný na papíře. V obou případech pomocí QR kódu poskytne informace o typu vakcíny i termínech aplikování případných obou dávek. Kromě výsledku testu z něj bude patrné i datum jeho podstoupení, stejně jako datum prodělaného covidu, přičemž imunní by člověk měl být 11. den po prodělání nemoci.

Zapisovat se budou vakcíny i testy

Do covid pasu se budou moci zapisovat nejen vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou (EMA), ale i ty ze seznamu Světové zdravotnické organizace (WHO) pro využití v případech nouze. Do covid pasu se budou kromě PCR testů zapisovat i některé typy antigenních testů. Evropská unie vydá seznam, o které typy testů se bude jednat.

Nadšené cestovky

Nadšení z dohody neskrývají cestovní kanceláře a agentury. „Jsme rádi, že se státy Evropské unie shodly na zavedení digitálních certifikátů, díky nimž bude cestování maximálně bezpečné, a přitom jednodušší,“ říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. „Vítáme to, a pokud to bude fungovat, je to zjednodušení. Předpokládám, že země, které o turisty stojí, ještě budou do letní sezony své současné požadavky upravovat, aby se do nich dalo snáze cestovat. Stále je ale třeba dořešit, jak to bude probíhat v případě zemí mimo EU, které jsou českými turisty vyhledávané, jako jsou Turecko, Tunisko nebo Egypt,“ říká Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří.

Video  Prymula v Blesku kritizoval: Odvolání Blatného mělo přijít dřív. Co radil Zemanovi?  - Blesk
Video se připravuje ...

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa