Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Břeclav se bouří proti povinným rouškám: Ať jsou u dětí dobrovolné, ničí jim zdraví!

Autor: Hynek Zdeněk - 
31. května 2021
09:58

Konec rouškám při vyučování dětí žádají rodiče školáků z břeclavských základních škol. Upozorňují na trýznivý stav, který dětem několikahodinové nošení roušek přináší. Petici jejich jménem na ministerstvo zdravotnictví odeslala břeclavská radnice.

„Vzhledem k nastupujícímu letnímu počasí a vysokým teplotám vzbuzuje červen strávený ve škole s rouškou či respirátorem pro nás i naše děti představu každodenní neúměrné fyzické zátěže. Rouška zamezuje dětem přirozeně dýchat po velkou část jejich dne,“ upozorňují v petici rodiče školáků.

Dospělí mohou respirátor odložit

Ti přidávají i další argument: „Zatímco ve světě dospělých se respirátor často automaticky odkládá při příchodu do továrny či kanceláře, na zahrádce hospody nebo při sportu, děti takovouto možnost nemají. Pozorujeme na dětech příznaky únavy i snížení koncentrace, které řadíme k důsledkům dlouhodobého nošení ochrany dýchacích cest.“

Břeclavané peticí žádají, aby byly roušky výhradně na bázi dobrovolnosti. Kdo chce, ať je nadále nosí.

„Od 1487 rodičů dětí zaznělo, že si přejí dosavadní epidemická pravidla změnit, 736 rodičů se k výzvě nevyjádřilo, nebo je přesvědčeno, že pravidla jsou v pořádku a jejich děti ochraňují,“ upřesnil data místostarosta města Richard Zemánek (53, KDU-ČSL).

VIDEO: Bývalý ministr zdravotnictví a současný poradce prezidenta republiky Miloše Zemana Roman Prymula hovořil o možnosti zkrátit letní prázdniny.

Video  Roman Prymula o zkrácených letních prázdninách  - Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa