Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Děti do škol 12. dubna? Rozhodne se ve čtvrtek. Plaga to schytal za roušky u předškoláků

Autor: ČTK - 
31. března 2021
18:05

Poslanci školského výboru kritizovali návrh, že by měli předškoláci nosit v mateřských školách roušky a že by se i jich mělo týkat pravidelné testování. Podle bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) je součástí předškolního vzdělávání i logopedie a ta s rouškou není možná. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) po výboru novinářům řekl, že nošení roušek ve školkách není jeho požadavkem, ale požadavkem epidemiologů.

S nošením roušek a pravidelným testováním žáků i předškoláků počítá plán návratu dětí do škol, který ministerstvo připravilo. Jako nejbližší možný termín, kdy by se část dětí mohla do škol vrátit, označil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) 12. duben. O návrhu budou ještě ve středu jednat zástupci ministerstva školství s hlavní hygieničkou a ministrem zdravotnictví, ve čtvrtek by se tématem měla zabývat také rada vlády pro zdravotní rizika.

Valachová řekla, že ji překvapilo, že ministerstvo počítá v první fázi s návratem jen předškolních ročníků mateřských škol. Upozornila na to, že učitelky v mateřských školách potřebují vidět na ústa dětí mimo jiné z logopedických důvodů, což roušky znemožňují. Také podle poslance Lukáše Bartoně (Piráti) roušky na pětileté děti nepatří. „Radši méně dětí ve skupině,“ poznamenal. Za neúnosnou označil povinnost nošení roušek u předškoláků rovněž poslanec Martin Baxa (ODS). Za problematické označil i testování malých dětí. Ke kritice se připojil také poslanec Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Děti jsou ohrožené britskou mutací

Náměstkyně ministra školství Pavla Katzová na výboru připustila, že je to sporné místo scénáře pro návrat dětí do škol. Poukázala ale na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), podle kterých jsou kvůli rozšíření britské mutace ohroženy nákazou i menší děti. Bez roušek a testování by podle ní nebyla splněna podmínka bezpečného návratu. Doplnila, že se počítá maximálně s 15 dětmi ve skupině.

„Požadavek na režimová opatření včetně nošení roušek není požadavkem ministra školství, je to požadavek epidemiologů,“ řekl novinářům po výboru Plaga. Podle něj epidemiologové žádali tato opatření proto, aby vůbec bylo možné otevřít tento stupeň vzdělávání. Také podle Plagy jej zdůvodnili rozšířením britské mutace koronaviru.

Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška se rozšíření britské mutace koronaviru v populaci promítlo i do počtu nákaz u dětí. Řekl to na výboru. Na začátku března podle něj některé kraje vykazovaly dvoutýdenní přírůstek u dětí ve věku tři až deset let přes 2 300 případů. Podle něj to bylo od počátku epidemie poprvé, co případy nových nákaz u dětí stoupaly tak výrazně jako u ostatní populace. Nyní je to s výjimkou Jihočeského kraje ve všech krajích pod 1 000 případů za dva týdny. To je ale podle Duška pořád pětkrát až šestkrát více, než kolik by bylo pro udržení epidemie potřeba.

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

UFO1 ( 1. dubna 2021 05:22 )

Oni jsou unavení z toho,co předvádí na distanci

UFO1 ( 31. března 2021 20:52 )

Nahrávat je lze,ale je to nah....,nic tu nefunguje a oni to vědí,proto si válí šunky

UFO1 ( 31. března 2021 20:49 )

Chytrý Plaga dělá bezva studií distanční výuky,předem se nahlásí,kam přijde na kontrolu,studie bude super.
Ve které škole nosí žáci 5-8hodin roušku na dýchacím ústro­jí?směš­ný,ná­kaza se zase rozjede.,školní jídelna,pití, svačiny,potreti stejne chyby,hlavně hodně Burešová dezinfekce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa