Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

V Maďarsku a Polsku umírají lidé nejvíc od začátku pandemie. Nápor na zdravotnictví stoupá

Autor: ČTK - 
31. března 2021
11:35

Maďarsko za uplynulý den zaznamenalo dalších 302 úmrtí kvůli nákaze koronavirem, uvedla ve středu agentura Reuters s odvoláním na vládní údaje. Je to nejvyšší počet úmrtí souvisejících s nemocí covid-19 za jediný den od začátku pandemie, která si v desetimilionové zemi vyžádala už více než 20 000 obětí. I polské ministerstvo zdravotnictví hlásí za uplynulý den 653 úmrtí kvůli koronaviru. Podle Reuters je to nejvyšší počet v letošním roce. Současně přibylo 32 874 nově potvrzených případů nákazy, skoro o tři tisícovky více než před týdnem.

V Maďarsku podle údajů na vládním webu přibylo 6700 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. V nemocnicích je aktuálně více než 12 000 pacientů s covidem-19, včetně 1492 lidí napojených na plicní ventilaci. Maďarské zdravotnictví musí čelit zvyšující se zátěži, jakkoli se již podařilo přinejmenším částečně naočkovat pětinu populace, připomněl Reuters.

Od začátku pandemie se koronavirem nakazilo více než 650 000 Maďarů.

Očkují se už i učitelé

V současnosti více než dva miliony lidí dostaly alespoň jednu injekci s očkovací látkou proti covidu-19, z toho více než 750 000 dostalo obě dávky, napsala agentura MTI.

Očkovat se začalo den po Vánocích, nejprve přišli na řadu zdravotníci, pak obyvatelé pečovatelských domovů, následovali senioři starší 65 let a chronicky nemocní mladší 60 let, vojáci a příslušníci bezpečnostních složek a pracovníci kritické infrastruktury. V současnosti jsou očkováni učitelé ze škol, školek a jeslí, dodala MTI.

Polsko má zaděláno na průšvih

Polské zdravotnictví během nynější třetí vlny pandemie čelí extrémní zátěži. Počet hospitalizovaných s covidem-19 překročil 31 000. Více než 3000 lidí, což je rekordní počet, je napojeno na plicní ventilaci. Obsazených je 77 procent vyhrazených lůžek a 78 procent ventilátorů, uvedl list Gazeta Wyborcza na svém webu.

Opoziční deník upozornil, že více než 30 procent testů nyní dává pozitivní výsledek, přičemž podle Světové zdravotnické organizace více než pět procent pozitivních testů znamená, že se epidemie vymkla kontrole.

V zemi s přibližně 38 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo více než 2,3 milionu lidí, z nichž více než 53 000 nákaze podlehlo.

Video  Praktici: „Máme pacienty, vakcíny ne. Očkovacích center je nadbytek.“ Kde se dostanete na řadu dřív?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa