Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ivermektin proti covidu? Po lékové agentuře ho nedoporučuje ani WHO, v Česku se podává dál

Aktualizováno -
31. března 2021
18:09
Autor: ČTK - 
22. března 2021
16:40

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes nedoporučila při léčbě pacientů s covidem-19 používat přípravek proti parazitům ivermektin. Důvodem je nedostatek dat, která by prokázala jeho přínosy. Podobné doporučení minulý týden vydala Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), dříve americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) či výrobce ivermektinu Merck.

„Týká se to pacientů s covidem-19, ať už mají jakkoliv závažný průběh“ upřesnila lékařka a specialistka na klinickou péči při WHO Janet Diazová. Doporučení se podle ní „zakládá na velmi malé jistotě“, že ivermektin může pacientům při léčbě onemocnění způsobeného koronavirem SARS-CoV-2 pomoci.

WHO ivermektin posuzovala na základě 16 klinických testů zahrnujících 2400 lidí, píše agentura Reuters. Některé ze studií porovnávaly účinky ivermektinu na pacienty s covidem-19 s antimalarikem hydroxychlorochin. Klinických testů zahrnujících kontrolní skupiny, kterým je podáváno placebo, bylo jen velmi málo.

„Ačkoli je ivermektin obecně dobře snášen v dávkách schválených pro jiná onemocnění, vedlejší účinky se mohou zvýšit s mnohem většími dávkami, které by byly potřebné k získání takové koncentrace ivermektinu v plicích, jež by byla účinná (proti koronaviru),“ argumentuje v prohlášení EMA.

Ivermektin je v rámci EU ve formě tablet schválený při léčbě některých parazitárních onemocnění, jako mast jej lze využít u kožních onemocnění. Je také součástí veterinárních léků proti parazitům. EMA připomněla, že pro léčbu covidu-19 lék schválený není a že k jeho posouzení neobdržela žádnou žádost.

Ministerstvo stanovisko k léku nezmění

České ministerstvo zdravotnictví před dvěma týdny oznámilo, že ivermektin umožní zdravotnickým zařízením podávat pacientům s covidem-19 podle uvážení lékaře. Jako experimentální léčba bude ale vyžadovat informovaný souhlas pacienta a nemůže být součástí standardní péče.

„Jedná se o lék, který je pro experimentální léčbu, jako takový je v České republice povolený za určitých poměrně přesně daných opatření. Není to lék, který by si měli lidé sami kupovat. Není to lék, který by byl pro všechny, není to lék, který všechno vyřeší,“ dodal ministr s tím, že EMA potvrdila, co on říká od začátku. Sám dříve uvedl, že by si ivermektin nevzal.

Úřad už tehdy upozornil, že se jedná o léčbu bez dostatečného množství důkazů získaných metodami medicíny založené na důkazech, a nelze ji proto považovat za součást standardní a standardizované odborné péče v léčbě pacientů s onemocněním covid-19. „Na stanovisku ministerstva zdravotnictví k léčivému přípravku ivermektin se nic nemění,“ napsala dnes ČTK Peterová.

SÚKL uvedl, že při předepisování ivermektinu musí být přihlédnuto k tomu, že neexistuje dostatek dat o jeho účinnosti v léčbě covidu-19. „Nadále také platí, že ivermektin nebyl dosud nikde na světě registrován jako léčivý přípravek proti covid-19,“ napsal SÚKL. Ústav ve stanoviscích konstatoval, že je vhodnější používat lék za kontrolovaných podmínek a nepodporovat černý trh nebo užívání nevhodných veterinárních přípravků s obsahem této léčivé látky. Z USA jsou totiž podle SÚKL známé případy předávkování veterinární pastou s ivermektinem.

Na začátku března na sociálních sítích doporučoval ivermektin distribuovat praktickým lékařům český premiér Andrej Babiš. K léčbě pacientů s covidem-19 zkouší antiparazitikum nemocnice u svaté Anny v Brně.

Video  Ivermektin a isoprinosine: Blatný čelil dotazům na experimentální léky. Pomohou proti covidu?  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Omasta ( 31. března 2021 21:44 )

S desinformacemi se špatně bojuje. Ivermektin je 10 krát dražší než osvědčený lék proti respiračním nemocem, axerophtol. Já jsem používal kombinaci více antiflogistik: nimesulid (Aulin) a nejsilnější protizánětlivý prostředek redukovaný glutathion. Stále to bolelo.

Tak jsem googlil, co je proti zánětům a našel jsem starý známý lék na respirační onemocnění, axerophtol. Za dva dny jsem byl fit. Překvapující je, že axerophtol zlepšuje všechny příznaky naráz: bolesti hlavy, záněty, únava, průjmy, dušnost a suché sliznice.

Další překvapení je, že by ho měli znát všichni lékaři. 60 let je uznávaným lékem proti respiračním nemocem. Učí se o něm již na základce. Tak jestli tu neznalost někdo nevyvolává schválně.

salacia ( 31. března 2021 21:07 )

Ivermektin je cca 100 krát levnější než nové nevyzkoušené léky a vypršel na něj patent. Farmaceutická lobby spolu s politiky si přece nedá vzít kšeft.

mbmb ( 31. března 2021 18:39 )

Nerozumim ani po roce nicemu , rousky jen ff2 , covid test pro cestu do zahranici, dalsi ktere nikdo neuznava se prodavaji za sto kc, ockovani na nic a kdyz ten kovid 19 prodelate tak stejne ho muzete mit opet !!!! Takze co to je za cirkus s listkem do rakve

arbitr ( 23. března 2021 06:59 )

Schizofrenie MZ ČR? Vše jen se souhlasem EMU ? IVERMEKTIN ano - SPUTNIK ne ?

CAVESMAN ( 22. března 2021 20:39 )

funguje , ale potřeba dávat 2 tablety 4x denně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa